Akció a második lépéstől!
#1
Üdv mindenkinek!Egyszerű műkedvelő vagyok,csak kibicelni szeretek.Laikusként nem tudom megítélni,ezért hozzáértőktől szeretném megkérdezni,élvezhető játékot nyújt-e akövetkező sakk-változat:Inverz sakk.A játékot üres sakktáblán kezdjük.Világos térfele az 1 2 3 4,sötété az 5 6 7 8 sorok minden mezője.A játékosok egyesével,felváltva helyezik el saját bábuikat saját térfelük bármely,még üresen álló mezőjén.A sorrend tetszőleges,bármely,még lent lévő figurájukat választhatják,a táblán lévőkhöz azonban nem érhetnek addig míg mind a 32 bábu fel nem került a táblára.Kikötés:futóink nem lehetnek azonos színűek.Mindkét játékos célja a hagyományos sakkban is nyerőnek számító állás kialakítása.Ha minden figurát elhelyeztünk a táblán,és egyik játékos sem került döntő fölenybe,a játék a kialakult állásból a hagyományos sakk szabályai szerint folytatódik és fejeződik be.Sáncolás nincs.A gyalogok kezdő lépése is csak egy mező lehet.SAKK FÖLDÖNKÍVÜLIEKNEK? Előre is köszönök minden hozzászólást.
Válaszol
#2
Érdekesen keveredik benne a sakk a go-val és a bridzzsel.. Egyszer ki kéne próbálni, akár itt transzparensen is..

gábornok-Valaki: 1.) Ke1

Valaki-gábornok: 1.) ... (?)

Jó játékot! kacsintáskacsintás
Válaszol
#3
Én pont a királyt raknám föl utolsónak, így simán körégyűjtöm a fő hadakat. mosolygás
Érdekes az ötlet nagyon!
Válaszol
#4
Tényleg, akkor inkább 1.) e3.. kacsintás
Válaszol
#5
a második lépéssel együtt elmaradt...Eredetileg nagyobb táblára terveztem a játékot hogy a lejátszáshoz ne lehessen sakk-programot használni,de végül maradtam a 8×8-nál arra gondolván,hátha a sakkozók így jobban rákattannak....hát nincs az a nagy tülekedésszomorúság Senkinek nem ér meg pár perc(óra?)szabadidőt egy próbaparti?
Válaszol
#6
Gábornok elkezdte, majd játszok én vele. 1...a7
Válaszol
#7
A második lépésem Simul ellen: 2.) d3!
Válaszol
#8
2...b6
Válaszol
#9
En is kiprobalom. Valtott szinekkel rogton ket partira gondoltam. Varom az ellenfelem...
(lehet valtott ellenfel is mosolygás)
Válaszol
#10
gábornok te jössz!

FEN
Válaszol
#11
3.) c4 (bocs a kis késésért)
Válaszol
#12
Szerintem ha valahol kijöhet az ötlet hibája az pl. egy ilyennél lehet, hogy 3...g2.
Válaszol
#13
(2010-02-22, 09:35:36)Simulacrum Írta: Szerintem ha valahol kijöhet az ötlet hibája az pl. egy ilyennél lehet, hogy 3...g2.

...Világos térfele az 1 2 3 4,sötété az 5 6 7 8 sorok minden mezője.A játékosok egyesével,felváltva helyezik el saját bábuikat saját térfelük bármely,még üresen álló mezőjén...
Tehat nem helyezhetunk el figurat az ellenseges taborban. Gondolom az is szabaly, hogy nem tehetunk gyalogot az elso es utolso sorra. Nekem csupan ez furcsa; -A gyalogok kezdő lépése is csak egy mező lehet.
Miert nem a hagyomanyos sakk szerint lep a gyalog? Lehetne szabalymodositas, hogy ha a gyalog a kezdo allasban a masodik (vagy hetedik) sorra lett helyezve, akkor lephet kettot, ha viszont a 3-4. (ill 5-6. sotet eseteben) sorra raktuk, akkor mar csak egyet lephet.
Válaszol
#14
(2010-02-22, 17:07:31)tank1 Írta: Nekem csupan ez furcsa; -A gyalogok kezdő lépése is csak egy mező lehet.
Miert nem a hagyomanyos sakk szerint lep a gyalog? Lehetne szabalymodositas, hogy ha a gyalog a kezdo allasban a masodik (vagy hetedik) sorra lett helyezve, akkor lephet kettot, ha viszont a 3-4. (ill 5-6. sotet eseteben) sorra raktuk, akkor mar csak egyet lephet.

Ezzel én is csak egyet tudok érteni mosolygás
Válaszol
#15
Bocsánat, ennyit arról, hogy emlékeztem a szabályokra. :-) Akkor 3...h6.
Válaszol
#16
A játékszabály nincs kőbe vésve.Örülnék ha azok öntenék végső formába akik játszani is tudják.A legjobbnak talált verziót esetleg elküldhetnénk valamelyik táblajáték-portálnak,hátha összedobnának rá egy netes játékot.Ami a felvetéseteket illeti,azért nem zártam ki a gyalogokat az alapsorokról, hogy taktikai okokból vagy kényszerből oda is lehessen rakni őket.Igy viszont egy elhúzódó játszma esetén a gyengébb képességű játékosok véletlenül vagy szándékosan pl. 2-4-et léphetnének egy olyan gyaloggal amelynek már volt egy 1-2 lépése korábban.Az amatőrökre gondolva hoztam tehát a senkinek-semmit szabályt,elkerülendő a vitás helyzeteket. Javaslom, játsszatok végig így egy-két partit,mindjárt okosabbak leszünk,és ha kell, majd módósítunk a szabályokon.
Válaszol
#17
Javasolnék még egy kikötést:a királyoknak legkésőbb a 10.lépésben táblára kellene kerülniük,nehogy célpont hiányában túlságosan parttalanná váljon ajáték.
Válaszol
#18
Nem lehet rossz az se, ha akár a legvégén helyezzük el a Királyt, így lesz/marad idő és tér taktikázni. Magam részéről két-három fészket és mellék-/alfészkeket is előkészítenék a sajátomnak.

4.) g2!! +- :-D
(2010-02-17, 16:39:24)Simulacrum Írta: gábornok te jössz!

FEN

Simukám!
Hoty löhet ide könnyen gyorsan az aktális képet ide fen-ben szerkesztenyi? luftballonos
Nem tudok egyetérteni azzal, h ne lehessen sáncolni (vajon miért ne?), és hogy a gyalogok alapsorról is csak egyet léphessenek előre (miért?).
Ja, és lehessen akár figura-feltétel helyett lépni akár. Miért ne?
Üdv!
Válaszol
#19
Nem egyszerűbb egyből oda tenni a figurát ahova sáncolás illetve lépés után kerülne?Kapásból vesztesz egy tempót,ami akár végzetes is lehet,ráadásul a rögzített sáncolási pozíciók miatt a bástyá(i)dat kizárod nagyon sok,előnyösebb állást adó mezőről.Megér ennyit egy sáncolás lehetősége?A gyalogok egyet lépéséről pedig csak annyit,a korlátozás mindkét játékost egyformán sújtja,aki nagyon siet,pakolja eleve előrébb a gyalogjait.
Válaszol
#20
A lényeg a lehetőség fenntartása, a variációs lehetőségek fokozása lenne részemről. Minél kevesebb kötő szabályt kötünk ki, annál gazdagabb/elágazásdúsabb lehet a játék mutatott képe. A sakk mindig is kétélű játék volt, aki túltámadja, vagy túlvédekezi magát, az rosszabbul fog állani.

FEN

Most pedig a sötét bábuk Vezetője következik figuráját elhelyezni!

Beszuszakoltam, csak Királyok nélkül nem fogadja el F11 az állást, ergo azokat kéretik figyelmenkívülizni.
Tehát itt tartunk (Királyok átmozoghatnak majd még.)
Jut eszembe, muszáj Királyt is feltenni? röhögés Egykapuzni nem lehet? vigyorgás
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég