Chessmaster
#41
(2014-01-01, 16:24:43)XBOARD Írta: A Cm elsősorban hobbisakkozóknak készült, ezért azok képesek az utolsó nyerő helyzeteknél is hibázni, de ez még versenyszintű játékossal is előfordulhat.
Végül is logikus választ adtál.Mert ez tényleg így van.
Válaszol
#42
Sziasztok!
Nekem megvan a chessmaster grandmaster edition az Ubisoft-tól, és ugye annál fel lehet rakni állásokat amiket aztán végig is lehet játszani.
Na, én felraktam magamnak a királyom mellé egy futárt meg egy huszárt, hogy gyakoroljam a matt adást eme tiszthármassal! Van egy kis gond azzal a szabállyal hogy ha egy partiban 50 lépés alatt nem történik gyalog lépés vagy ütés akkor ugye az döntetlennek számít. Ugye itt most nincs gyalog, meg hát persze az se lenne jó ha beáldoznám az egyik tisztet (akkor ugye hogy adok mattotmegijedés), szóval kiírja a gép hogy döntetlen gondolom le telt az 50 lépés; valami 50 valamit írt, gondolom erről lehet szó annyira nem néztem... ki lehet ezt valahogy kapcsolni? Meg esetleg azt a felügyeletet ami három ismételt állás után szintén döntetlent ír; ki lehet valahogyan kapcsolni?
Előre is kösz a válaszokat!

Sziasztok!
Válaszol
#43
Hali!
Szerintem nem lehet átállítani a progit,hogy ezek a szabályok ne lépjenek érvénybe,mivel,hogy ezek a sakk szabályai.Élő versenyen is vagy mattolsz 50 lépésen belül ha közben nem hullott le figura vagy remi.Ez van.
Válaszol
#44
Sziasztok!

Ez a program nincs véletlenül tele hibával (chessmaster grandmaster editoin az Ubisoft-tól)?
pl: Mostanában Krycek (ELO 120menőség -el kenem (ő a mentorom röhögés), és amikor kezded a megnyitást akkor szinte egyből lép mert adatbázisból keresi ki a válaszlépést ezért tud gyorsan lépni (az xboxra kiadott változatban (Chessmaster LIVE) akkor is "úgy tesz" mintha gondolkodna tehát vár egy 0.5-1 percet lépésenként, nekem ez jobban tetszik kicsit emberibbnek hat), majd ha vége a megnyitás résznek elfogy az adatbázis (vagy olyat lépek ami nincs benne az adatbázisba), akkor bekapcsol a MI és megkeresi nem tudom mennyi lépés mélységig a legjobb lépést, és csak utána lép. Az 1100 alattiaknál a meccs egész ideje alatt egyből lép és nagyon durva hibákat szokott elkövetni...Krycek ő már megfontoltabb persze szokott ő is hibázni, de ha én hibázok egy nagyot azt általában mattal jutalmazza röhögés A bevezető után rátérnék a lényegre...:
Elvileg Krycek-kel játszottam, de a gép a meccs egész ideje alatt egyből lépett, és nagyon nagyon durvákat hibázott, mintha nem is Krycek lett volna hanem valami 900 pontos amatőr; máskor meg nagyon jókat szokott lépni; ki tudja ekkor meg mennyi pontossal megyek... (az előbbi esetből kiindulva!) Tehát hogy van az hogy kiválasztok egy adott nehézségű ellenfelet, az meg ugyan azon a néven produkál több szintet? Ez hiba lenne? Így elrontották volna?
Válaszol
#45
Nos, én nem játszottam az XBOX verzióval, nekem a PC változat van meg a GM Edition, de az összes előző verzió is megvolt.
A Chessmastert szerintem kár kritizálni bármilyen szinten is.
Minden idők legjobb sakkprogramja, és a GM Ed. a maga idejében az egyik legerősebb is volt.
Mivel sok különböző szintre van osztva és azon belül mindegyiknek más a stílusa is, ezért valamennyire le kellett őket "butítani" a legfelsőhöz képest.
Az egyik érdekessége, amit sokan hibának vélnek, én viszont zsenialitásnak, az hogy pl egy 1500 - 2000 körüli szint ellen előnyre teszel szert, megvan a nyeréshez szükséges anyag, és a pozíciód se rossz, de utána a program 'rákapcsol' és mintha mesteri szinten vinné tovább a játékot és lehetetlen módon hozza ki nyerésre az amúgy hátrányos állást.
Ezt én azért nem tartom hibának, mivel ilyent én valódi embernél is tapasztaltam.
És hát egy igazi sakkozó ha valóban előnybe kerül, azt matematikailag is ki kell tudnia használni, mert hát nem maguktól fogják a bábuk folytatni a partit.
A megnyitást illetően meg csak annyit, hogy ha láttál már rapid vagy snell partit versenyjátékosok között, akkor megfigyelhetted, hogy a megnyitást igen sokáig 'tankönyv' szerint lépkedik.
Klasszikus partiban valódi játékosok valóban nem sokáig viszik a bookot, hanem korán elkezdnek újítani, de több órás partiban már a program is ezt teszi.
Az tény, hogy akadnak a GM Ed.-ben aprócska hibák, de a frissítésével ezek helyreállnak.
Régi program már, sajnos nem fejlesztik tovább, de tény, hogy az akkori nagy konkurense a Fritz 10 igencsak elérte a színvonalát, de egy kicsit más területen.
Van akinek a Fritz már túl professzionális, és inkább a kényelmesebb Cm-rt választja.
Én egyformán szeretem mind a kettőt, csak hát engem már jobban leköt az internetsakk, ezért nem játszok a Chessmasterrel, hanem a Fritzben elemzem a partijaimat.
---------------------------------------------------------------------
Egyébként a 'Lacey' nevű karakter az utolsó, aki az összes lépést azonnal teszi.
Egész pontosan nem tudom, hogy mi volt ezzel a céljuk az alkotóknak, de tulajdonképpen azok a leggyengébb szintek, és a gyors lépéseik az egyetlen erősségük, amikkel megzavarhatnak téged.
Szóval ezeket nem lehet komoly szinteknek venni.
Válaszol
#46
Na, igen arról a szintről van szó a 'Lacey' előttiről! "Kricek 1208" volt a karakter neve, de olyan szinten játszott mint 'Lacey'-iék...Ez szerintem hiba volt... Most meg ebből kiindulva amikor meg egy csomószor megvert kitudja milyen szinten játszott? röhögés röhögés Amúgy nekem fel van rakva az 1.02-es patch, annak ellenére hogy nem win 7-em van hanem vista-m
Válaszol
#47
A szintek keresztezik egymást, nincs határvonal két egymás melletti karakter erőssége között.
Kb 3-4 szintenként van egyértelmű különbség, de akkor se mindig.
De ez sem hiba, hiszen a valóságban is így van.
többszáz élőpont különbséggel is mindig esélyes a kevesebb pontú.
Szóval nyugi nincs hiba.
A régi Cm verziókban volt egy olyan bug, hogy mindegyik szint azonnal lépkedett és ezáltal gyengék is voltak, ehhez egy újraindítás kellett, hogy helyreálljon.
Elvileg a 11-ben már nincs ilyen, de előfordulhat.
Válaszol
#48
Sziasztok!

Egy sakkhoz nem értő szülő vagyok, de a gyerekemet érdekli, és egészen jól is jászik (már amennyire én ezt meg tudom ítélni). Nemrégiben megkapta a számítógépére a Chessmaster 10th Edition, de sajnos angol nyelvű.

Tudtok ehhez a progihoz magyar nyelvű leírást, amiből kideríthetjük, hogy melyik menüpont mit jelent, hogyan kell beállítani, stb.?

Előre is köszi.
Válaszol
#49
(2016-11-03, 09:55:41)czizso Írta: Sziasztok!

Egy sakkhoz nem értő szülő vagyok, de a gyerekemet érdekli, és egészen jól is jászik (már amennyire én ezt meg tudom ítélni). Nemrégiben megkapta a számítógépére a Chessmaster 10th Edition, de sajnos angol nyelvű.

Tudtok ehhez a progihoz magyar nyelvű leírást, amiből kideríthetjük, hogy melyik menüpont mit jelent, hogyan kell beállítani, stb.?

Előre is köszi.

Szia,

Az alábbi link szerint innen letölthető a Chessmaster 10 magyar verziója:

http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/che...-GO10.html

Üdv: A.
Válaszol
#50
Köszi Amerigo61 a választ.

Letöltöttem, telepítettem, de semmi köze a magyar nyelvhez, teljesen angol minden menüpontja.
Válaszol
#51
Nem ajánlom tanulásra a Chessmastert, meg egyelőre egy programot se. Inkább interneten gyakoroljon, elsősorban a sakk.hu-t javaslom. Ott fog megszilárdulni az erőssége, és ha majd elért egy szintet, akkor lehet majd programokal elemezni partikat meg nyitásokat stb. Én évekig gyakoroltam a Chessmasterrel de a végeredmény katasztrófa lett. folyamatosan gyengültem és dogmákat képzeltem be magamnak. Csak interneten tudtam először komolyan fejlődni. A legjobb, ha élőben is gyakorol, főleg, ha be van íratva egy sakk-szakkörre, ahol sokat játszanak.
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég