Chessmaster
#1
Na ez 1 "más" sakkprogi.
Ki ismeri kinek mi a véleménye róla? Tom, h a fritz, rybka stb. erősebb és a cm nincs is oan előkelő helyen (27.) de abban jobb mint a fritz program, h szép sakk táblái vannak nem oan fapad mint a fritz-nek, bár tom, h a grafika mit sem számít 1 sakkprogiban.
A másik ami miatt én játszom vele az, h ebben azért a tök buta szinttől a profiig 200 féle fokozatot be tok állítani ami jó mert azh én tudásomhoz illőt be tok állítani és izgalmas partit játszok le vele. Bár ez néha fura mert volt, h a nagymester fokozatban döntetleneztem a géppel viszont oan is volt, h 1600-as szintnél kikaptam úgyhogy ez is fura. Fritz-ben nem lehet így állítani a fokozatot mert akkor is jól játszik.

Elemezni is jobb a fritz mert tovább lehet játszani 1 állást és több állást kielemez mint a cm.
És elég gépies fura stílusa van a cm-nek a többi motor az sallangmentesen játszik.
Válaszol
#2
(2010-06-28, 17:13:16)xinu Írta: ...Fritz-ben nem lehet így állítani a fokozatot mert akkor is jól játszik. ...

Lehet állítani a Fritzben is: a File/New/Rated Game menüben eléred.
Válaszol
#3
A Chessmaster egyforma erős a Fritz-el. A Fritz-nek csak a többprocesszoros verziója erősebb. Nem lehet összehasonlítani a két programot, mert a Cm egyrészt régebbi, másrészt hobbi és kezdő sakkozóknak készült eleinte, a Fritz pedig egy professzionális sakkprogramként indult. A Chessmaster a hobbi sakkozók körében egyértelműen a legkedveltebb program, a valódi emberi stílusokat szimuláló szintek érdekességét egyedül a ma már divatosabb internetsakk kezdi háttérbe szorítani. A Chessmaster is professzionális szoftver, hiszen rengeteg oktatás van benne, és elemezni is lehet vele, a Fritz csupán még speciálisabb, és tuningolhatóbb. Az én véleményem az, hogy aki nem profi az hiába próbál a Fritz vagy akár a Rybka ellen játszani, viszont a Chessmasterben mindenki megtalálja a maga valódi szintjét, ahonnan továbbfejlesztheti a tudását, a nagymester szintek ellen is csak profiknak van már esélyük. A Chessmaster és a Fritz grafikailag jelenleg egy szinten vannak, és egyben messze a világ két legjobb sakkszimulátora.
Válaszol
#4
xinu: "Elemezni is jobb a fritz mert tovább lehet játszani 1 állást és több állást kielemez mint a cm.
És elég gépies fura stílusa van a cm-nek a többi motor az sallangmentesen játszik."

Nos a Chessmasterrel is lehet folytatni, vagy telepíteni egy állást.
A Chessmaster rendelkezik egy különleges elemző funkcióval is:
beállítod, hogy mennyi ideig gondolkodjon egy lépésen, számol, utána összeállít egy hosszú szöveget, amibe kommentálja a javasolt lépéseket, és egy elég hosszú lépéskombinációt mutat be, amit el is mond nem csak leír, és erre pár másodperc alatt is képes, ilyen még a Fritzben sincs.

A Chessmasternek pont nem gépies a stílusa, inkább emberi. A Chessmasterből azért is lehet többet tanulni, mert mindíg egyszerű lépésekre törekszik, és nagyon szép a játékstílusa.

A sallangmentességet nem tudom mire értetted mosolygás

Amugy a Fritz grafikája se "fapad" ahogy te mondtad, nem tudom melyik verzió van meg neked, de az ujabbak a világon a legfejlettebb 3D-s grafikai motorral rendelkeznek, a Cm-el karöltve.
Válaszol
#5
Én 2006-ban kezdtem el újra sakkozni tizenév kihagyás után. Addig nem figylemtem a sakkprogikat. Beszereztem a cm-et és az aljáról tudtam játszani sokáig és így fokozatosan fejlődtem. Aztán fritz-et is használtam de én már nem naon akarok gép LN játsztani mivel sztem gép LN unalmas! És úgyis ember LN az igazi és az érdekes, h mit érsz el. A gép csak addig jó ha ninics kivel játszani és sajnos én is csak akkor tok játszani ha elm1ek sakkversenyre azon kívül marad a gép. Illetve lehet még neten játszani de ott inkább csak villám sakkot érdemes mert ki tudja nem-e csalnak + soxor +szakad a kapcsolatom lassú partiban.

Az időt mind2 progiban be lehet állítani mennyit gondolkozzon mondjuk a gép attól gép, h nem kell neki sok gondolkodási idő mint az embernek.
Cm stílusa sztem elég fura de most attól függ max fokozatról bedszélünk v. alacsonyabb fokozatról?
Nekem a fritz 11 van +. Hát a "fapad-ot" a 2d-s részre értettem. Kicsit régies az ma már.
Na mind1 én mind2 progit tartom mert a 2 legjobb ami van.
Amúgy mostmár találtam gyengébb motorokat is amiket kipróbáltam bár kicsit túloztak, h a leggyengébb motoroknak is 2000-es élője van mert nekem jóval kevesebb és mégis döntetlen lett.
Xboard neked van élőpontod? Ha igen mennyi?
Válaszol
#6
+1 fontos info mindenkinek:
A cm-et az ubisoft készíti. Az ubisoft profilja a sok játék kiadása. A cm az csak 1 plussz dolog h sakkprogit is készítenek de nem a cm sakkprogi a fő profiljuk hanem a többi játék. ( persze nincs +1 oan játék ami 24 éve él Tongue )
Tehát ezért van, h néhány évente 1x nyúlnak csak hozzá frissíteni.
A chessbase cég viszont CSAK sakkal kapcs. progit ad ki és ők csak a sakkból élnek. Rajlich is. Tehát még el is vár6ó h jobbat adjanak ki mint az ubisoft...
Válaszol
#7
(2010-07-17, 00:10:38)XBOARD Írta: ...A Chessmaster rendelkezik egy különleges elemző funkcióval is:
beállítod, hogy mennyi ideig gondolkodjon egy lépésen, számol, utána összeállít egy hosszú szöveget, amibe kommentálja a javasolt lépéseket, és egy elég hosszú lépéskombinációt mutat be, amit el is mond nem csak leír, és erre pár másodperc alatt is képes, ilyen még a Fritzben sincs...

Ne beszélj hülyeségeket, úgy elemzel vele ahogy akarsz. Szövegesen különböző mélységeket beállítva stb. Fricc/Tools/Analysis/Full Analysis itt beállíthatsz mindenféle mélységet, szöveget akármit.
Komolyabb elemzésre nem jó a Chessmaster, sőt sakkozói szempontból semmire. Gyerekek elővehetik egy COD és egy Battlefield között ismerkedni a játékkal. Kb ennyi, kezdőknek készül.
Válaszol
#8
Tény, hogy se progi, se neten emberek ellen nem olyan izgalmas játszani mint élőben szemtől szemben. Én úgy vettem észre, hogy a netes partikból tapasztalatokat szerzek, ezáltal még óvatosabb és megfontoltabb vagyok, de az erősségemen nem növelnek azok a játszmák. Még az erős ellenfelek is sokszor hibáznak és sokkal tompább játék fog kialakulni, mintha a progi gyengébb szintjeivel játszanál, ezért ha fokozatosan fejlődsz a Cm-ben, akkor neten és élőben sokkal erősebb leszel.
Én gyerekként ismerkedtem meg a Chessmaster 8000-el, és engem lenyűgözött. Akkoriban még nem volt divat a net, nekünk sem volt. A sakktudásom kezdő szintü volt, sosem mentem bele komoly támadásokba, és a megnyitásokrol sem volt fogalmam stb...stb...A Chessmaster keltette fel igazán az érdeklődésemet a játék iránt, nekem nagyon bejött ez a Mortal Kombat fíling mosolygás Késöbb egyre jobban beleástam magam a témába.
A Fritzet is a Chessmaster által ismerem (annak adatbázisából). Amikor a Cm 10-es verzióm volt, akkoriban szereztem meg első Fritzemet a Deep Fritz GM Deluxe-t. Ez még nem volt egy nagy szám, lényegében a legelső 3D-s Fritz. Késöbb igyekeztem beszerezni a többi verziót is, és a mai napig gyűjtöm őket. Örültem, hogy van még egy olyan csúcs sakkprogi mint a Chessmaster, mert azelőtt egy se ért a nyomába.
Nincs élőm, és sosem voltam hivatásos sakkozó. A tudásomat (ha lehet azt tudásnak nevezni vigyorgás) könyvekből, és sakkprogramokból szereztem.
A Fritz 2D-s grafikája se régies, csak ma már lemásolják és ingyenes progikba is beteszik pl az Arena utolsó verziójában is hasonló van.
Remi?:

Ne beszélj hülyeségeket, úgy elemzel vele ahogy akarsz. Szövegesen különböző mélységeket beállítva stb. Fricc/Tools/Analysis/Full Analysis itt beállíthatsz mindenféle mélységet, szöveget akármit.
Komolyabb elemzésre nem jó a Chessmaster, sőt sakkozói szempontból semmire. Gyerekek elővehetik egy COD és egy Battlefield között ismerkedni a játékkal. Kb ennyi, kezdőknek készül.

Nana, ezt a hangnemet nem tűröm. Én nem beszélek hülyeséget, de sztem nem értetted amit leirtam vagy nem is figyelted. Egyformán elemez mind a két progi, a Cm is tud ugyanugy mint a Fritz hidd el, de a Chessmasterben van egy funkció ami automatikusan összeállít egy beszédet, amit elmond neked miközben mutatja a javasolt lépéseket.

Remi?:
"Komolyabb elemzésre nem jó a Chessmaster, sőt sakkozói szempontból semmire. Gyerekek elővehetik egy COD és egy Battlefield között ismerkedni a játékkal. Kb ennyi, kezdőknek készül."

Hahahaha
Jó vicc. De figyelj! Ha te a Chessmaster 11-ben elkezdesz játszani a karakterek ellen, lentről fölfelé haladva persze, és perfektül elérsz a nagymester szintekig, akkor letérdelek előtted, és megcsókolom a földet vigyorgás. Lékó el tudna jutni benne odáig, de onnan őt is megizzasztaná a progi, de te sztem nem is álmodhatsz olyan erős sakktudásról, hogy a Chessmaster 11.-ben eljuss akár a 2500-as szintekig is. Szóval csak akkor nevezz kezdő és gyerekszoftvernek egy sakkprogit, ha legalább a feléig el tudnál jutni benne (amit erősen kétlek). Szerintem az a bajod, hogy sok lány karakter is elvert benne téged és ezt zokon vetted mosolygás.
Válaszol
#9
XBOARD ha ilyen kitartóan saját magad tanultad meg a sakkot, akkor nem sokat gondolkozz keress fel egy klubot a közeledben és tényleg játssz húsvér emberek ellen. Tényleg teljesen más és egyértelműen erről szól a sakk. Én nem is igazán játszottam még gép ellen, egyrészt a sakktudásom is kevés hozzá és teljesen más, nem is vágyom rá. A sakk pszichológia is, akkor leszel igazán jó sakkozó, ha tudod, adott ellenfél ellen hogy játssz. Én ezt a tulajdonságomat szeretném egyre jobban fejleszteni, mert érzem bőven van mit rajta.
Válaszol
#10
(2010-07-17, 20:43:36)XBOARD Írta: Hahahaha
Jó vicc. De figyelj! Ha te a Chessmaster 11-ben elkezdesz játszani a karakterek ellen, lentről fölfelé haladva persze, és perfektül elérsz a nagymester szintekig, akkor letérdelek előtted, és megcsókolom a földet . Lékó el tudna jutni benne odáig, de onnan őt is megizzasztaná a progi, de te sztem nem is álmodhatsz olyan erős sakktudásról, hogy a Chessmaster 11.-ben eljuss akár a 2500-as szintekig is. Szóval csak akkor nevezz kezdő és gyerekszoftvernek egy sakkprogit, ha legalább a feléig el tudnál jutni benne (amit erősen kétlek). Szerintem az a bajod, hogy sok lány karakter is elvert benne téged és ezt zokon vetted .

Sajna többnyire emberek ellen játszom, nem félhülye gépek ellen, így ez nem fordulhatott elő.

Azért kérdezz meg pár embert, akik akár nbII-ben játszanak, hogy hányan elemeznek Chessmasterrel. Ki kell ábrándítsalak, kb 1000-ből 1 lehet. Ez nem a progi hibája, kiváló lehet kezdőknek tanulni, de másra nem jó. Elemezni, adatbázist kezelni normális program kell, megfelelő színvonalon ezt a chessbase termékei nyújtják.
Válaszol
#11
Remi!

Engem ezzel nem ábrándítasz ki, azt tudom, hogy versenysakkozók nem igen használják, de azt hidd el nekem, hogy a Chessmaster Grandmaster Edition erősen odabasz, és csak egy fide nagymester tudna végigjutni benne, úgyhogy hülye proginak én nem igen nevezném vigyorgás
A Cm egy univerzális progi, ami minden sakkozó réteget megcéloz, nem annyira speciális mint a Chessbase, egészen másképp tanulhat belőle az ember. Általában a komoly versenysakkozók éppannyira nem szoktak játszani a Fritz/Rybka ellen, mint a Chessmaster ellen sem. A sakkprogi azoknak jó igazán akiknek nincs, vagy kevés a lehetőségük arra, hogy élőben játszanak.

Simulacrum!

Tudom miről beszélsz. Nekem is csak élőben ember ellen izgalmas játszani, progi ellen és neten sosem az igazi, de ahol lakom itt nem igen akadnak sakkozók, klubba járni jelenleg nem volna időm.
Válaszol
#12
(2010-07-18, 06:38:40)XBOARD Írta: ...A Cm egy univerzális progi, ami minden sakkozó réteget megcéloz, nem annyira speciális mint a Chessbase, egészen másképp tanulhat belőle az ember. Általában a komoly versenysakkozók éppannyira nem szoktak játszani a Fritz/Rybka ellen, mint a Chessmaster ellen sem. A sakkprogi azoknak jó igazán akiknek nincs, vagy kevés a lehetőségük arra, hogy élőben játszanak...

Látod ezzel maximálisan egyetértek, és nem is a kiábrándítás volt a célom. Arra próbáltam rávilágítani, hogy elemzésre nincs értelme használni, mert van chessbase.
Egyébként ha nincs időd élő sakkra, akkor számtalan online lehetőség adatik emberek ellen játszani. (már ha nem progiznak vigyorgás ) Playchess, ChessCube stb. Ezek 100x jobbak tanulásra és szórakozásra, mint művi ellenfelek ellen sakkozni.
Ja, és nem hülyének neveztem, hanem félhülyének. vigyorgás peace
Válaszol
#13
Nekem is van playchessem, szeretem is használni, de hamar megunom, pedig fullscreen 3D-ben is lehet játszani, mégis jobban leköt a sakk.hu vigyorgás
Válaszol
#14
(2010-07-18, 16:46:53)XBOARD Írta: Nekem is van playchessem, szeretem is használni, de hamar megunom, pedig fullscreen 3D-ben is lehet játszani, mégis jobban leköt a sakk.hu vigyorgás
Pedig a playchessen hús-vér ellenfelekkel játszhatsz. Mi a gond?
Válaszol
#15
Tudom, nem is azzal van a gond, de más nézni a monitort és az egérrel lépkedni, mint a valóságban szembesülni az ellenféllel és látni magad előtt a táblát. Focizni is jó playstation-ön, de közel sem olyan élvezetes, mint igazibol csinálni.
Válaszol
#16
Ezzel teljesen egyetértek. Kb. 500 élőpont különbséget tudok produkálni a valós életbeli játszmák és a playchessen játszottak között. röhögés
Válaszol
#17
Valódi partit nem lehet megunni, internetest igen.
Válaszol
#18
Remi!

Köszi a Chesscube ajánlást! Eddig nem ismertem, egész jó.
Ajánlok én is párat, nem tudom ismered e őket:

http://www.chesshere.com/

http://www.playok.com/ (ez régen a kurnik.org volt)

http://www.instantchess.com/

http://jojatek.hu/ .../sakk
Válaszol
#19
OK, chesscube valóban jó, bárhol elérhető egy bőngészővel ráadásul még jól is néz ki.
Válaszol
#20
(2010-07-18, 17:45:10)Simulacrum Írta: Ezzel teljesen egyetértek. Kb. 500 élőpont különbséget tudok produkálni a valós életbeli játszmák és a playchessen játszottak között. röhögés

Nálam éppen fordított a helyzet: mivel "élőben" nincs megfelelő sakkpartner a közelben, ezért évek óta kizárólag a neten játszom. Ha nagyritkán mégis lehetőség adódik hús-vér játékossal fabábokat tologatni, akkor garantált a kudarc: a 3D-s táblán már képtelen vagyok áttekinteni az állást röhögés
A netes partikat sem sikerült megunni, arról nem is beszélve, hogy a playchessen a leglehetetlenebb időpontban is találni ellenfelet mosolygás
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég