Houdini Chess Engine
Az, hogy mi alapján vágdossák le a fák ágait az egyes progik az a programozójuk ötletétől függ és így ebben simán lehetnek erősebb programok, mint az általános sakkerőben.
Válaszol
Így azért nem lehet lemérni, mert ezt a feladványt például a Gull fejtette meg a leggyorsabban, szinte azonnal, de az mégsem állja meg a helyét a többinél középjátékban.
Válaszol
Ez mennyire lehet reális? +200 élő? Szerintünk elírták:

http://www.cruxis.com/chess/houdini.htm
Hajni
Válaszol
Nem nagyon írták el ! mosolygásAz én ranglistámon is kb 150 elo-vel jobb mint az előző verzió, 40-50 parti után, a legjobbak ellen. Stockfish ( AsmFishW, BrainFish, PedantFishW,Cfish, ez mind StockFish "code"-ra épült, csak a paraméterek változnak, és a "compilation" ) után, és Komodo előtt, a második legerősebb.
Válaszol
Én még nem érem el honnan lehetne letölteni, de biztosan ezt a motort is felrakják majd valahová.
Üdv: rybkachess
Válaszol
Már az 5.01 a legújabb verzió. Jelenleg 3. a CCRL listán.
Válaszol
(2016-12-03, 15:20:34)rybkachess Írta: Én még nem érem el honnan lehetne letölteni, de biztosan ezt a motort is felrakják majd valahová.

http://www.cruxis.com/chess/houdini.htm Csak 60 euro röhögés
Válaszol
(2016-12-03, 16:02:32)Hunyadi Írta: http://www.cruxis.com/chess/houdini.htm Csak 60 euro röhögés
vigyorgás soha nem fizettem sakkprogramokért. fütyülés
Amúgy 6 magos processzorig elég a standard verzió, állítólag azt mondják. És az nem 60 euró. De én mindig a pró verziót használtam. Azt is fogom ezután is.
Üdv: rybkachess
Válaszol
Tényleg ? Úgy is lehet hozzájutni, hogy nem fizetsz érte ? Nem tudtam !!! LOL
Máskülönben, nyilvánvaló, hogy érezhető a különbség a pro és a standard között. Kinek a pap, kinek a lá[/align]nya röhögés
Válaszol
(2016-12-03, 21:26:43)Hunyadi Írta: Tényleg ? Úgy is lehet hozzájutni, hogy nem fizetsz érte ? Nem tudtam !!! LOL
Máskülönben, nyilvánvaló, hogy érezhető a különbség a pro és a standard között. Kinek a pap, kinek a lánya röhögés

Mai világba mindenhez hozzá lehet férni. Érezhető a különbség ha több mint 6 magos a procid. A pro verzió 6 mag felett támogat. De én soha nem használtam standard verziót. Nekem akkor is a pro kellett ha a standard is ugyanazt csinálta volna.
(2016-12-01, 13:10:00)rybkachess Írta: Érdekes, hogy a Houdini 4 pro x64 fejti meg azt a feladványt amit eddig más motoroknál nem vettem észre, pedig állítólag jobbak is kijöttek már.

[Kép: 24f0jcy.jpg]

Jelenleg a gépemen 4096 Mbyte Hash táblán pontosan 2 perc alatt látja végig, hogy világos nyer, méghozzá rettentő szépen.
Ezt pl. Stockfish 8 és társai miért nem látják abszolút? Vagy nem lehet így egy motor erejét összehasonlítani? Lehet, hogy játékban máshogy játszanak? Én mindig így gondoltam egy motor erősségét összehasonlítani. Lehet, hogy a programozók nem erre alapoznak.

Nem mindent értek teljesen! A nagyok azt mondják, hogy a Hyper Threading technológiát nem jó alkalmazni gépi sakk során. Olvastam én is valami olyat, hogy ha 100%-osan terheljük a processzort, akkor a HT miatt lassabb lesz a processzor. Valaki azt mondja, hogy hardvertől függ a HT alkalmazása vagy sem. A Fritz Benchmarkban kipróbáltam HT-val és nélküle. Nyilván HT-vel gyorsabb volt a gép, több számítást tudott elvégezni. Ugyanakkor most ezt a feladványt HT nélkül 1 perc 23 mp alatt fejtette meg a gép. Meg is van a kép, mert lementettem, de érdekes, hogy újbóli futtatásnál még a 2 percen is túl sem látja a megoldást. Persze a cache-t töröltem a motornál. Fura minden, nem tudom HT-vel jobb -e egy processzor működése vagy sem. Ha nem, akkor miért találták ki? 6 mag, és 12 szál csak jobban hangzik, mint sima 6 mag. Persze nyilván nem 12 processzoros lesz a gép, de ha a Benchmark jobb számítási adatot, többet mutatott, akkor csak gyorsabb HT-vel.
Üdv: rybkachess
Válaszol
"....Érezhető a különbség ha több mint 6 magos a procid. A pro verzió 6 mag felett támogat...."
Ha csak egy core-t használsz, már akkor is érezhető, hogy a Pro erősen "támogat" ! röhögés
A kalóz-programok 90%-ának gyengébb a teljesítménye mint az eredeti programoké. Ez a tény a tömeg számára nem észrevehető, és érdektelen. Csak azokat érint, akik komolyan foglalkoznak a programokkal, vagy egymás ellen játszatják őket, vagy a legerősebb verziókat akarják használni. Ők vagy megkapják, vagy megveszik, vagy megkeresik a 10 maradék %-ot, amelyik úgy működik mint az eredeti.
Válaszol
Na végre kipróbálom a Houdini 5.01-et én is. Egy méregdrága motor gyengébb lenne mint egy ingyenes Stockfish? Akkor mi ebben az üzlet?
(2016-12-05, 11:29:11)Hunyadi Írta: ... A kalóz-programok 90%-ának gyengébb a teljesítménye mint az eredeti programoké...

Ezt nem tudom, illetve persze a gyártó nyilván szeretné úgy védeni az ő programját, hogy ha feltörik, lebutuljon, de mindig vannak okosabbak és meg tudják csinálni úgy, hogy ne legyen gyengébb a motor. Még a 4-nél volt egy tesztállás, miszerint jó a motorod, akkor x előnyt mutat a motor.
Másik gondolat, hogy ha egy ingyenes Stockfish motor győzni tud egy méregdrága Houdini 5.01 ellen, akkor felmerül a kérdés, hogy miért vennénk meg? Egy ingyenes nincs lebutítva, semmi üzlet nincs benne, szabadon elérhető, használható.
A Houdini 5.01-nél nálam csak a pro_popc_x64 működik, mivel nincsen a legújabb inteles gépem, ahol működik a pro_pext_x64 motor. Lehet, hogy ez is csak egy üzleti dolog, bár nem vagyok benne biztos, mert ugye ennek láttára több olyan ember vásárol legújabb intel processzoros gépeket aminél ez a típus fut. Ezért sokkal több pénz folyik be a gyártóknak, persze biztos van benne valami, hogy csak az újabb (gondolom ilyen v3, v4-es) procikkal működő gépeken fut. Igazából egy motor működéséhez konkrétan két dolog kell, egy tényleg jó processzor, és RAM amiből határ a csillagos ég. Alap, hogy egy lassabb processzor kevesebb pozíciót számol ugyanazzal a programmal, ezért a gyorsabb dominál. Minél több a core, minél fejlettebb a processzor, annál gyorsabb a számítás, és így a kiértékelés is. Ha sok pénzem lenne, lehet, hogy kipróbálnék egy 6-700 ezer Ft-os processzort, az enyémet én raktam össze, csak megrendeltem az alkatrészeket, aztán összeállítottam szépen, ennek 4-5 éve tán. Azóta semmi baja persze, csak odafigyeléssel kell csinálni. Kezembe tartottam a kis 6 magos "szörnyt" volt súlya rendesen. Ezekről mind fotót készítettem, megörökítettem a szerelésem. Akkor 155 ezer Ft-ért vettem, most sem olcsóbb tán, és úgy gondolom, hogy szinte naponta lehetne újabb pc-t összerakni, ennyire nem vagyok engine fanatikus. határozatlanság Houdini 5.01 nálam jelen pillanatban 20000-30000 Kn/sec-on fut, 6 magon, 12 szálon.

Hunyadi: elgondolkodtató amit írtál, hogy a standard verzió 6 magig támogat, a pro meg felette, de a fizikai 6 mag és a 12 szál az nem egy és ugyanaz. A + 6 "core" az nem fizikai mag. Vagy ettől független ez? Ezt nem tudom, tán a gyártó tudna írni nekem, vagy okosabb ember, hogy a 12 szál miatt a pro jobb -e mint a standard. Attól függetlenül nekem mindig a pro volt, azt is használtam akkor is mikor csak 4 magos gépem volt. Jobb a neve, bízok az erőben. kacsintás
Egy-két feladványt tesztelek a motorral, úgy néz ki, hogy elég jól megfejti őket, de ahogy írtátok, nem feltétlenül ettől jobb egy engine. Játékba nem tudom milyen, szerintem oly mindegy, hogy H5.01, vagy Stockfish 8, egyiket sem lehet legyőzni, és elemzésben egyik sem mond rosszabbat, nem azon a 10-20 élőn fog múlni semmi. Egy hatalmas teljesítmény csak azon múlik ha olyan procit vesz az ember aminek az ára egy autóval felér. Ott lehet jelentősebb élőkülönbség csakis a gyorsaság miatt. Amúgy egy 2 magos core 2 duo- vagy egy core 2 quad-on is simán letol bárkit.
Üdv: rybkachess
Válaszol
Sziasztok!

A Houdini 6.02-es motor mennyire jó? Megvenni még nem vettem meg.
Üdv: rybkachess
Válaszol
Szia,
Jónak tűnik ! A legutóbbi Stock ( AsmFishW, Cfish,...) után a második, úgy néz ki.
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég