Sakkállások filmekben
#1
Sok filmben előfordul, hogy egy-egy jelenetben sakkoznak, vagy sakktábla látszik, amin különböző sakkállások vannak. Általában ezek teljesen véletlenszerűen felállított állások, de többször tapasztaltam már, hogy legalább annyit megtettek a rendezők, hogy valami sakkszerűt vagy teljesen szabályos állást raktak fel. Sőt sokszor olyan fordul elő, hogy tényleges játszma partija vagy állása került elő. Itt lehet ilyeneket beírni, esetleg képpel dokumentálni.


Akkor kezdem is. A most nézett Fringe sorozat első évadának 17. Bad dreams részében volt egy felállított állás, amire az egyik főszereplő ránézve azt mondja: Ez a Torre-támadás.

[Kép: 7xphrothum429vjz6.jpg]

Nos, jót mosolyogtam. Mert ugye nem egy megnyitás van kirakva, aztán ilyen végjáték meg bármiből kijöhet. De azért kíváncsiságból utána jártam szabályos-e az állás. És meglepetésemre egy valód parti majdnem végállását rakták fel a táblára. Nem is akárki játszotta, hanem egy 1996-os Kasparov - Graf parti 48. befejező lépése előtti állás került felrakásra.

FEN

Nem nehéz kitalálni Kaszpi végül melyik lépést tette meg, ami után az ellenfele feladta a játszmát. Szóval világos lép és a matt védhetetlen.
Válaszol
#2
A mostanában nagyon tetsző egyik zeneszám klipjében is sakkoznak. De itt sajnos nem látszik pontosan, hogy korrekten játszanak-e. mosolygás

http://www.youtube.com/watch?v=MMlVFa_754o
Válaszol
#3
Az X-Men első részében az utolsó jelenetben a műanyag börtönbe zárt Magneto és Charles Xavier prof. egy üveg sakkészlettel sakkoznak.

[Kép: X-Men%201_1.jpg]

Ez az állás:

FEN

Matt négy lépésben, bár a filmben a harmadik után néhány kép múlva már a végállást látjuk...

A kulcslépés után:
[Kép: X-Men%201_2.JPG]

Világos második lépése:
[Kép: X-Men%201_3.JPG]

A végállás:
[Kép: X-Men%201_4.JPG]

(1.Rxe8+ Rxe8, 2.g7+ Nxg7, 3.hxg7+ Qxg7, 4.fxg7#)
Válaszol
#4
Elég nagy klasszikus film a 2001: űrodüsszeia. Az egyik történet benne a számítógép felemelkedése ami akkor ( 1968 ) igen futurisztikus volt. És! lgen jól +jósolta a film, hogy majd a sakkozásban már a gépek jobbak lesznek. Még a dátum is jó; 2000-es évek...
Rövid részlet a filmből itt: http://www.youtube.com/watch?v=MzIQUDQO-ag
A parti itt: http://www.chess.com/article/view/2001-a...ce-odyssey
Válaszol
#5
Nekem nagyon bejött a Columbo című krimi sorozat, egyik kedvenc részem a matt két lépésben. Abban is egy valódi sakk állás látható amikor az öreg legyőzi a bajnokot, csak az a különbség, hogy más lépésekkel kezdik el a játszmát, mint a valódiban.
Válaszol
#6
"Játszó nő"

Egy aranyos, sakkos film, ajánlanám mindenkinek.

http://s11.postimage.org/sn7k0h36b/big.jpg
Válaszol
#7
Szabálytalan sakkállások filmekben:

http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=8610
Válaszol
#8
(2012-10-28, 11:36:08)XBOARD Írta: "Játszó nő"

Egy aranyos, sakkos film, ajánlanám mindenkinek.

Valóban nagyon aranyos. Szórakoztató.

A film végén a két főszereplő vakpartit kezd játszani:

[Kép: 2j4spi0.jpg]

1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Nf3 Be7 4. Nc3 Bh4+ 5. Ke2 d5 6. Nxd5 Nf6 7. Nxf6+
Qxf6 8. d4 Bg4 9. Qd2 Nc6 10. c3 O-O-O 11.

Egy Nigel Short partit találtam hozzá.
Monk 7.évad 2.rész

Sötét első lépése (1...f5) után világos bejelenti, hogy a Bird-megnyitás. Ma még csak ötször találkoztam vele. mosolygás

Legalább nem sokkal lőttek mellé. 1.c4 ellen én is szeretem a holland védelem irányába terelni a játékot.

[Kép: 24lk684.jpg]

1.c4 f5 2.b3 g5 3.e4 fxe4 4.Vh5++

Sakk nagymester dominálja az egész részt. A szokásos klisék mentén ábrázolva (minden lépést előre lát -sakktáblán kívül is; valódi zseni stb).
Válaszol
#9
House M.D. 3.évad 23.rész

[Kép: 8z1kcy.jpg]

Valaki nagyon ráért és rekonstruálta doktor House sakkjátszmáját az egyik betegével:

http://gameknot.com/annotate.pl?id=12458

Itt már valóban kapunk egy Bird-megnyitást. Viszont nem látni a sötét győzelmet a 16...Vd6 után sem, amit House nyerő lépésként tálal a rész végén: "I would have lost the exchange but won the game".
Válaszol
#10
A játszó nő című filmhez fűznék némi kritikát.
Először is akadnak hibák a filmben.
Az egyik legfőbb hiba, hogy a film egyenes arányosságot állít a főszereplő hölgy sakktudásban való fejlődésére. A valóságban ilyen iramban senki sem fejlődik sakkban, aki felnőtt korban kezdi tanulni. A film végén is érdekes, hogy a csaj még nemrég tanulja a sakkot, de már képes vakon profi szinten játszani.További ellentmondásokkal is találkozhatunk, például egyik játszmáját a tanítója ellen egy fojtott mattal nyeri meg, ezzel kétféle baj van, az egyik az, hogy középhaladó sakkozó nem igen tudhatja alkalmazni, de ha tegyük fel még is, a tanítója, aki a film szerint nagy szakértő, miért nem adta fel a bemattolás előtt? Vagy nem ismerte, vagy gondolta hátha mégse tudja a hölgy véghezvinni.
A film pozitívuma elsősorban az, hogy ilyen filmek, amik alapból sakkal foglalkoznak nagyon ritkák, és még kevésbé sikeresek, a rossz kivitelezések miatt. Ez a film bár nem mélyül el túlzottan a témában, de egyaránt kedvet teremt mind azok számára, akik már szeretik ezt a játékot, és azok számára is, akik még nem foglalkoztak vele. A másik pozitívum az, hogy bár nem reális módon ér el sikereket sakkban a főszereplő hölgy, de ugyanakkor ennek motiváló hatása is van, és reményt ad arra, hogy erre bárki képes lehet.
Szerintem ebben a témában sokkal monumentálisabb filmet is lehetne csinálni, de ma már politikai okból nem jöhetnek létre olyan filmek, amik komoly tudást és üzenetet hordoznak, ezért lehet, hogy nem valósulhatna meg.
Válaszol
#11
"A bajnok"
Egy másik sakkos film, 1993-ból.
Az eredeti címe: Searching for Bobby Fischer.
A film Joshua Waitzkin sakkpályafutása kezdetét mutatja be.
Nagy hangsúlyt fektetnek az akkor még élő legenda Bobby Fischerre is.
Hamar megkedveltem a filmet.
Bár eléggé kidolgozatlan, és vannak benne hibák, de nagyon hangulatos és nyugodt film.
Válaszol
#12
Nekem a kedvenc filmem a Bajnok. Mert szerintem monumentális a mondani valója, én úgy gondolom itt a lényeg nem a kidolgozottságon van.A játszó nő is nagyon jó film, bár való igaz a hölgy a szószerint semmiből abnormálisan fejlődik, de ne feledjük , 1, ez 1 kitalált story 1 film. 2, másfélórába (kb) kellett belesűríteni mindent, és 1 értelmű hogy bajnoknak kellett kihozni a végén. Engem meglepett , hogy pont azzal a mukival játszott akinél le adta a jelentkezését, és elég pökhendi volt a pali mosolygás póruljárt. Tetszett ahogy "mester" is játszott a táblán amikor a höl gy ugye a döntőt játszotta. (úgy emlékszem akkor játszott az öreg is) mosolygás
Válaszol
#13
Egy aprócska feladvány. vigyorgás
Bár csak utólag mutatják, de ez után világos H5g4-et lépett, tehát az e5 lovat g4-re kell képzelni. Direkt nem mutatom FEN-el mert úgy túl egyszerű lenne, ennyi a nehezítés. kacsintás
Utána sötét lép és nyer. Hogyan?
[Kép: kjhgfds.jpg]

Egyébként ez a Csodabogár című filmből van.
Válaszol
#14
[Event "?"]
[Site "?"]
[Date "megijedés?.??.??"]
[Round "?"]
[White "Új játék"]
[Black "?"]
[Result "*"]
[PlyCount "18"]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 Nf6 5. O-O Nxe4 6. d4 exd4 7. Re1 d5 8.
Nxd4 Bd6 9. Nxc6 Bxh2+ *

Bérgyilkosok (1995) vigyorgás

[Kép: jhtzhtzjnezj6.jpg]
Válaszol
#15
Sakkjátszma (1994)

Egy francia film, ami egy fiatal sakkozóról szól, az 1800-as évek közepén.
Ez egy határozottan rossz film!!!
Tele van alapvető hibákkal, amiket könnyű észrevenni.
A történet érthetetlen, és túl sok megválaszolatlan kérdés marad.
A legfőbb hibája a filmnek, hogy Howard Stauntont itt gyakorlatilag egy pancsernak állítják be, aki még nagyképű is.
Holott a valóságban ő volt minden idők egyik legnagyobb tekintélyű sakkozója.
Nemcsak az egyik legerősebb játékos volt, de a mai napig is használatos versenysakk figurák névadója.
Interneten könnyű rátalálni a filmre, bár én nem igen ajánlom, mert nekem csalódás volt.
Tulajdonképpen szórakoztató, és hangulatos. Teljesen jó film lehetett volna belőle, csak szerintem kevés hozzáértő dolgozott a forgatókönyvön és a történeten.
Válaszol
#16
Szerintem jó film a sakkjátszma is, csak rendkívül nyomott és drámai.... én bevallom kétszer néztem meg mire 1szer felfogtam.
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#17
A Columbo-s filmben, amikor a "gyilkos" nagymester civilekkel játszik és ugye Coloumbo meg a szokásos udvariasságával gyanúsítgatja, na annál a résznél "bolond mattot" kap a mester...Képpel nem tudom persze illusztrálni de gondolom mindenki ismeri a bolond mattot...Legalább is én szerintem az bolondmatt!
Válaszol
#18
(2014-02-22, 13:24:19)skewer Írta: A Columbo-s filmben, amikor a "gyilkos" nagymester civilekkel játszik és ugye Coloumbo meg a szokásos udvariasságával gyanúsítgatja, na annál a résznél "bolond mattot" kap a mester...Képpel nem tudom persze illusztrálni de gondolom mindenki ismeri a bolond mattot...Legalább is én szerintem az bolondmatt!

Igen az.
Tulajdonképpen kétféle bolondmatt van, f3-as, vagy f4-es.
A filmben f4-es volt.
Egyik kedvenc Columbo epizódom. vigyorgás
Válaszol
#19
A király élete

[Kép: XCV.jpg]
upload an image

Bár az angolban az 'A' egyet jelent, de az online filmes oldalon ez a fordítás volt.
Más oldalakon semmit nem találtam erről a filmről, szerintem még hivatalosan nem került magyar forgalomba, szinkronja sincs.
Ez egy közepesen jó film, szórakoztató, nem unalmas, de ugyanakkor nem nyújt elég pluszt.
Ez gyakorlatilag a Veszélyes kölykök és a Félelmek iskolája sakkos változata. vigyorgás
A film szinte csak klisékből áll, mintha miden jelenetet már láttunk volna legalább egyszer, de nem baj, mert jól van megcsinálva.
Nem mélyül el magának a játéknak a tudományos oldalába, inkább csak motiváló párhuzamokat von a sakk és a valóság között.
A Játszó nő és A bajnok szintjét nem üti meg, de sokkal rosszabbnak se mondanám, csak sokkal sablonosabb.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A filmben fellelhető némi marketing is, például a Chess.com, és a fő ellenfél játékos nagyon hasonlít valakire, de ez lehet, hogy csak véletlen. vigyorgás
Válaszol
#20
Egy sakkról szóló filmet játszanak nemsokára a mozikban, remélem, előbb-utóbb Magyarországon is. Budapesten játszódik a történet fütyülés

http://en.chessbase.com/post/le-tournoi-...on#discuss
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég