Evans csel
#1
Az Evans cselt még mindig aktív cselnek tekintem és szép versenyjátszmákat is nyertem már belőle! Úgy gondolom, hogy 1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 után 4.b4! jó lépésnek tekinthető! Világos terve a következő: c3-at szeretné úgy lépni, hogy ne veszítsen tempót! 4.c3-ra akár Hf6 is következhet! Viszont 4.b4!-re Fxb4 után 5.c3 ra nyilván nem jöhet más mert lóg a sötét futó! Úgy gondolom, hogy világos állását lehet erősíteni! A lényeg az, hogy világos egyáltalán nem áll rosszabbul azért mert egy vagy két gyalogot is odaad bizonyos tervért! A sakkjáték egyik fontos alapja a fejlődési előny és ezt úgy gondolom, hogy az anyagi hátrányt bőven ellensúlyozni lehet fejlődési előnnyel! Aki támadó játékos és lát a cselben fantáziát annak érdemes ezt a cselt bevetni komoly versenyjátszmákban is! A gyors fejlődés a gyors sáncolás a futópár stb. ezek aktív állást eredményeznek! Nyilván sokat kell tudni mert sötét is sokfelé eltérhet de aki kombinatív játékos és érti e csel eszméjét az felül fog kerekedni ellenfelén! Én már kb. 12-13 éve játszom az Evans cselt és 90/-os győzelmem van ebben a cselben! A lényeg, hogy érezni kell az aktivitást, a támadást és nem szabad leadni az aktív előnyünket azért, hogy visszanyerjük az áldozott gyalogjainkat! Bobby Fischernek szép partija van ebből a cselből és a legszebb az, hogy internetes sakkon ugyanaz a parti jött ki és ugyanúgy nyertem meg mint Fischer! mosolygás Ezért jó sok nagymester játszmákat is nézni rá! Fischer, Kasparov, Topalov és Nigel Short is sikerrel alkalmazta ezt a szép cselt!
Üdv: rybkachess
Válaszol
#2
Mivel Fischerről köztudott volt, hogy nem szívesen áldoz gyalogot "csak úgy", ezért megkerestem az általa világossal játszott Evans-cseles partikat és mindössze egyet találtam, a Fine ellenit. A többit szimultán volt ... :

http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?...C52&result=

Ettől függetlenül érdekes ez a nyitás, de szvsz nem igazán Fischer stílusa ...
Válaszol
#3
(2010-10-27, 18:30:05)Amerigo61 Írta: Mivel Fischerről köztudott volt, hogy nem szívesen áldoz gyalogot "csak úgy", ezért megkerestem az általa világossal játszott Evans-cseles partikat és mindössze egyet találtam, a Fine ellenit. A többit szimultán volt ... :

http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?...C52&result=

Ettől függetlenül érdekes ez a nyitás, de szvsz nem igazán Fischer stílusa ...
Igen onnan is lehetett látni mennyire tudta játszani az ilyen állásokat is! Szimultánban sokkal nehezebb... Ha rákeresel van elég sok és szép nagymester játszma az adott állásból! Teljes értékű játékot ad szerintem! Nem egy olyan "tilitoli" sakk :-) Van mire játszani!
Üdv: rybkachess
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég