2010-10-26, 17:46:02
Az Evans cselt még mindig aktív cselnek tekintem és szép versenyjátszmákat is nyertem már belőle! Úgy gondolom, hogy 1.e4 e5 2.Hf3 Hc6 3.Fc4 Fc5 után 4.b4! jó lépésnek tekinthető! Világos terve a következő: c3-at szeretné úgy lépni, hogy ne veszítsen tempót! 4.c3-ra akár Hf6 is következhet! Viszont 4.b4!-re Fxb4 után 5.c3 ra nyilván nem jöhet más mert lóg a sötét futó! Úgy gondolom, hogy világos állását lehet erősíteni! A lényeg az, hogy világos egyáltalán nem áll rosszabbul azért mert egy vagy két gyalogot is odaad bizonyos tervért! A sakkjáték egyik fontos alapja a fejlődési előny és ezt úgy gondolom, hogy az anyagi hátrányt bőven ellensúlyozni lehet fejlődési előnnyel! Aki támadó játékos és lát a cselben fantáziát annak érdemes ezt a cselt bevetni komoly versenyjátszmákban is! A gyors fejlődés a gyors sáncolás a futópár stb. ezek aktív állást eredményeznek! Nyilván sokat kell tudni mert sötét is sokfelé eltérhet de aki kombinatív játékos és érti e csel eszméjét az felül fog kerekedni ellenfelén! Én már kb. 12-13 éve játszom az Evans cselt és 90/-os győzelmem van ebben a cselben! A lényeg, hogy érezni kell az aktivitást, a támadást és nem szabad leadni az aktív előnyünket azért, hogy visszanyerjük az áldozott gyalogjainkat! Bobby Fischernek szép partija van ebből a cselből és a legszebb az, hogy internetes sakkon ugyanaz a parti jött ki és ugyanúgy nyertem meg mint Fischer!
Ezért jó sok nagymester játszmákat is nézni rá! Fischer, Kasparov, Topalov és Nigel Short is sikerrel alkalmazta ezt a szép cselt!

Üdv: rybkachess