Sakk nagyszámítógépek
#1
Ezek a sakk számítógépek amik nem asztali pc-n futnak mint fritz és a többi letölthető motor, hanem olyan cél hardware-re lette írva ami gyakrolatilag hardwer+software 1ben.
Az 1. a Turing-gép volt az 50-es években. Aztán 60-as években az orosz Kaissa aki 1974-ben nyerte a számítógép sakk világbajnokságot. Volt még 1 amerikai Mac hack is de gyengének számított. Aztán Belle 1980 körül már 2200 élő erősségű volt.
Viszont az újak és erősek közül a Deep blue, Hydra jött. Csak ahogy néztem adatbázisokba a fenti gépek partijait nem sok van csak pár tucat. Szóval érdekes, h vajon +érte elkészíteni ezeket drága pénzért ha csak pár partit játszottak más gépekkel és profi sakkozókkal, h aztán sose kapcsolják be őket és legfeljebb a számítógép múzeum-ba kötnek ki, mert tuljadonképpen mi hasznuk volt a készítőknek ebből, akármilyen jó is lett? Főleg ezekre az újakra gondolok.
Amúgy a tudomásom szerint legöregebb de még fejlesztett sakk motor a Crafty ami már 30 éve él mégha nem is a legerősebb.
Válaszol
#2
Azért nem használják már azokat nagyon, mert ilyen sakkszámítógépet már győztek le laptopon futó sakkprogrammal is. Rájöttek, hogy többet érnek a program jó beállításai, mint maga a hardver. A Rybka az első program ami asztali gépről is képes lett túlszárnyalni a világbajnoki szintet, innentől kezdve nem kell eröltetni a hardver fejlesztését, az asztali gépeké ugyis gyorsan fejlődik. A világbajnoki sakktudás már ott lehet mindenkinek a szobájában.
Válaszol
#3
Ez azért érdekes, mert régebben azt várták, hogy majd a hardver fog gyorsabban fejlődni, mert az algoritmusok már nem javíthatók számottevően.
Válaszol
#4
(2011-03-20, 00:09:30)Simulacrum Írta: Ez azért érdekes, mert régebben azt várták, hogy majd a hardver fog gyorsabban fejlődni, mert az algoritmusok már nem javíthatók számottevően.

Az első részben igazuk volt, a másodikban tévedtek ! vigyorgás
Válaszol
#5
Az IMB "megvette" Kasparovot is és a többieket is akik ilyen gépeken játszottak. Anno ez hatalmas üzlet volt az IMB számára. A sakkozónak jó volt mert rengeteg pénzt kapott, az IMB meg eldicsekedhetett, hogy övé a legjobb sakk gép+program...
Üdv: rybkachess
Válaszol
#6
Úgy tudom, Kaszparov a Deep Blue elleni vereség után visszavágót kért, de az IBM ebbe már nem ment bele. Nekik ez az eredmény nagyon is megfelelt, mivel a cég részvényei a győzelem után nagyot ugrottak. Persze, az is lehet, hogy ez is csak a színjáték része volt mosolygás
Válaszol
#7
Ja ja lehet. Biztos, hogy meg volt tervezve, talán úgy mint a Deep Fritz 10 ellen mikor Kramnik mattot kapott. Ezzel hatalmas vásárlásba kezdhetett a nép, egyébként is a Deep a többprocesszoros számítógép támogató program drágább is mint a sima Fritz család. Sokan vehették ez miatt, bár most a Houdini a best.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#8
(2013-04-13, 11:22:47)rybkachess Írta: ... egyébként is a Deep a többprocesszoros számítógép támogató program drágább is mint a sima Fritz család.

Ez nagyjából mindegyik programra igaz: a többprocesszoros változat általában kétszer annyiba kerül, mint egy processzoros verzió (50 EUR vs 100 EUR). Ennél csak a Houdini drágább, de ez érthető is ...
Válaszol
#9
Hát ja ezért nem vagyok benne olyan biztos, hogy tényleg a legjobb gép jobb mint a legjobb sakkozók ha lefizetik őket!
Válaszol
#10
(2013-04-14, 20:39:39)xinu Írta: Hát ja ezért nem vagyok benne olyan biztos, hogy tényleg a legjobb gép jobb mint a legjobb sakkozók ha lefizetik őket!

Manapság már messze jobbak a programok, mint az ember. Régebben lehet, hogy jó volt az ilyen "buli" mert belépett az emberek szívébe a sakk computer, sakkprogram és mindenki venni akarta. Egy jó üzlet lehetett Kasparov és Deep Blue, Thought elleni parti csak.
Üdv: rybkachess
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég