Sakk csapat világbajnokság 2011 Ningbo
#1
9 fordulós körmérkőzéses csapat világbajnokságon ül újra asztalhoz a nagy kihagyás után Lékó.
Teljes csapattal megyünk, Berkes mondta vissza csak:
Lékó Péter, Almási Zoltán, Polgár Judit, Balogh Csaba és Erdős Viktor
Az oroszoknál nem játszik Kramó. Ennyi biztos kb.

Résztvevők:
1. China (host country)
2. Russia (winner 2009)
3. Ukraine (Olympiad 2010)
4. Israel (Olympiad 2010)
5. Hungary (Olympiad 2010)
6. Azerbaijan (Europe qualifier)
7. India (Asia qualifier)
8. USA (America’s qualifier)
9. Egypt (African qualifier)
10. Armenia (FIDE President's nomination)

Július 17-én lesz az első forduló, ha jól számolom 9 órától lesz nézhető nálunk. Minden nap egy forduló 22. lesz szünnap és az utolsó forduló 5 órával korábban kezdődik majd.

Részletek
Válaszol
#2
Hogy lehet, hogy Lékó játszik az első táblán?

Nyilván egy csomó érvet hozhatunk fel mellette (tapasztalat, pihenés, sakkéhség, stb.), de valamelyik korábbi olimpia előtt volt egy vita a Lékó-Almási-Polgár hármas indulása körül, és akkor abban állapodtak meg, hogy a legutóbbi 2-(3?) Élő-lista alapján dől el a sorrend. Ezek szerint egyértelműen Almának kellene éltáblásként indulnia, akinek ez egy hatalmas kiugrási lehetőség volna! Nem tudom elképzelni, hogyan vették rá erre...

megijedés
Válaszol
#3
Hol olvastad, hogy Lékó lesz az első táblás?

(Egyébként ez nem lenne meglepő, Alma nem sok szupertornán játszott, Lékónak sokkal nagyobb rutinja van élmezőny elleni csatákban)
Válaszol
#4
Én meg arra tippelek, hogy mióta megváltozott, hogy kéthavonta van új FIDE lista, megváltozott a magyar üléssorrendet eldöntő szisztéma is. Bár én is kíváncsi vagyok most mi dönthet ha nem ez. De azon se lepődnék meg, ha nem Peti ülne az első táblán, akár még jól is elsülhetne.

Ami engem jobban meglepett, az, hogy Movszeszjan az örményeknél van. Én megmondom őszintén nem is tudtam, hogy ő örmény eredetileg, de akkor meg mit keresett eddig a szlovákoknál és miért pont tavaly döntött a visszatérés mellett. Persze több sikert érhet el az örmény csapattal, de mindenképp érdekes.
Válaszol
#5
A szlovákok nem vesznek részt a csapat VB-n, így Movszeszjan éppen időben váltott :-). Érdekes, hogy az örményeknél is csak Aronian előzi meg a listán ...
Az oroszoknak viszont már 10 sakkozójuk van 2700 felett!
Válaszol
#6
(2011-07-14, 08:32:29)Amerigo61 Írta: Hol olvastad, hogy Lékó lesz az első táblás?

(Egyébként ez nem lenne meglepő, Alma nem sok szupertornán játszott, Lékónak sokkal nagyobb rutinja van élmezőny elleni csatákban)

Az origo "sakk" címkéjére kattintva mostanában ez jön elő: http://sakkblog.postr.hu/

Itt Verőci Zsuzsa írásai vannak, többször is leírja az összeállítást, de legegyértelműbben ebben az írásában fogalmaz.

Őszintén szólva én nem örülnék neki. Nem azért mert akkor kevesebb esélyünk lenne, hiszen ez nem egyértelmű, sőt! De ez legalizálná Alma világméretű mellőzését és Lékó kvázi egyeduralmát, pedig mindkettőjük játékának - és így hosszútávon a magyar sakkozásnak - az tenne igazán jót, ha egymással versengve lennének egyre jobbak.

Lékó azt mondta Farkasházynak a 32 figura-interjúban, hogy az 1998-as vitájuk után leírták a "szabályzatot", amihez tartják magukat a jövőben: "az utolsó három világranglista-pontszám átlaga dönt".
Válaszol
#7
A táblasorrend már régen eldőlt,többször is leírtam, kát volt kételkedni benne. Nem tudok semmiféle új megállapodásról,ami a sorrend egyfajta automatikus meghatározását jelentené. A rutin, az éltáblásokkal vívott sok-sok meccs egyértelműen Lékó éltáblán való játszását indokolja. Ne felejtsük, hogy 2 pont a nyerés, az éltáblát tartani kell és Almási Zolinak és Polgár Juditnak kellene nyerni. A tavaly januári vb-n oly sok meglepetés született, most sem mehet senki biztosra.
Igyekszem majd minél gyorsabban követni az eseményeket.

Üdv.
Verőci Zsuzsa
Válaszol
#8
Akkor valami itt mégsem stimmel, ha nincs új megállapodás, akkor balintunak van igaza és nem Petinek kellene az első táblán játszania, hisz Alma már régóta megelőzi. Zsuzsa a verseny napjáig kell visszafele nézni a három világranglista pont átlagát vagy esetleg a versenyre felkészülés vagy kihirdetés időpontjában? Csak ez indokolhatja esetleg Peti elsőségét. Meg persze a rutin, de hát ha van megállapodás, akkor rutin ide vagy oda nem neki kellene az első táblán játszania.
Válaszol
#9
ha nem tévedek, akkor 1998 óta eltelt 13 év, nem hiszem,hogy csak az Élő-pontszámok dönthetik el a táblasorrendet. Szerencse, hogy Lékó és Almási ebből nem csinált problémát, remélhetően jól döntöttek a sorrendet illetően.
Válaszol
#10
Én nagyon örülök, ha ebből semmilyen probléma nincs a játékosok között, de azért fel sem merült ez rajtunk kívül senkiben, hogy akár Almási is ülhetne az első táblán? Most olvastam, hogy volt sajtótájékoztató az utazás előtt. Nem tudom Zsuzsa volt-e azon, hogy még az újságírók között sem merült fel ez a kérdés?
Válaszol
#11
Egyelőre csak itt látok élő közvetítést ...

http://games.chessdom.com/world-team-che...nship-2011
Válaszol
#12
Úgy látom, mindenki a strandon van, pedig szépen alakulnak a dolgok Ningbó-ban: Peti remizett, Jutka nyert és Alma állása is kellemes kacsintás
Közben Alma nagyott hibázott szomorúság
Balogh Csaba remizett, Alma meg vesztésre áll szomorúság
Válaszol
#13
(2011-07-16, 23:27:28)Simulacrum Írta: Én nagyon örülök, ha ebből semmilyen probléma nincs a játékosok között, de azért fel sem merült ez rajtunk kívül senkiben, hogy akár Almási is ülhetne az első táblán? Most olvastam, hogy volt sajtótájékoztató az utazás előtt. Nem tudom Zsuzsa volt-e azon, hogy még az újságírók között sem merült fel ez a kérdés?

Nem értem miért gondoljátok, hogy Alma a közvetlen élmezőny ellen is sikeres tudna lenni. Lékó évekig bizonyította, hogy a top 10-ben a helye. Az inflálódásnak köszönhetően Almási átlépte ugyan a 2700-as határt, de a közvetlen élmezőny ellen nem bizonyított.
Válaszol
#14
(2011-07-17, 14:29:39)Remi? Írta: Nem értem miért gondoljátok, hogy Alma a közvetlen élmezőny ellen is sikeres tudna lenni. Lékó évekig bizonyította, hogy a top 10-ben a helye. Az inflálódásnak köszönhetően Almási átlépte ugyan a 2700-as határt, de a közvetlen élmezőny ellen nem bizonyított.

Nekem más szempontjaim vannak akkor, amikor azt mondom, hogy jobban örülnék Alma éltáblásságának. Épp az utolsó mondatod világít rá erre a leginkább: "a közvetlen élmezőny ellen nem bizonyított". Persze, hogy nem, mert nem volt rá alkalma.
Nagyon nehéz betörni az elitbe, mert aki nem elég jó, azt nem hívják, de akit nem hívnak, az (egy két kivételes tehetségtől eltekintve, aki lendületből felröpül) nem tanul meg az elit ellen játszani. Nem arról van szó, hogy "Alma márpedig jobb mint Lékó és meg tudná verni a legnagyobbakat", nyilván nem. De a nagyok játékát szerintem - és nem csak szerintem... - csak a nagyok között játszva lehet igazán megtanulni.

Azért írtam, hogy a magyar sakknak hosszú távon a fordított felállás (vagy inkább leülés) tenne jót, mert rövid távon nem. Tuti, hogy sokkal kevésbé lennénk eredményesek, ha Alma lenne az éltáblán. Szerintem mégis megérne egy szarul sikerült vébét, ha utána két (három) top20-as sakkozónk lenne.
És a labda most végre egyszer nálunk volt, nem a versenyrendezőknél, akik sokkal inkább kell, hogy eladhatósággal, marketing-szempontokkal számoljanak... Csak a magyar csapaton múlott, hogy Alma kap-e lehetőséget.
Egyébként nagyon örülök, hogy Zsuzsa is reagál, mert tényleg érdekel, hogy mit gondol valaki, akinek nagy tapasztalata van ebben. Teljesen rosszul látom a helyzetet?
Válaszol
#15
Balintu: abban igazad lehet, hogy a TOP10 ellen úgy lehet eredményes valaki, ha alkalmat kap a velük való játékra. Ez azonban egy rangos CSAPATVERSENY, ahol az esélyeket nem lehet azzal kockáztatni, hogy nosza, adjunk lehetőséget Almának a kiugrásra. Arra ott vannak az erős egyéni tornák, ahová a világranglista 20. helyezettjének azért már van esélye bekerülni. Ha ott bizonyított és bekerül a TOP10-be, akkor már bármelyik szupertornán szívesen látják.
Nem akarok rosszmájú lenni, de Alma ma a világranglista 60. helyezettjétől szenvedett vereséget, világossal, ennek fényében Aronian egyelőre még nagy falatnak tűnik ..
Válaszol
#16
Történtek érdekes dolgok: az egyiptomi 4. táblás (még csak nem is nagymester) legyőzte a 200 élővel "jobb" ukrán ellenfelét, valamint hogyan kerül Mamedyarov az azeri csapat 4. táblájára?! megdöbbenés
Válaszol
#17
A magyar sakknak égető szüksége van jó eredményre. A "közvéleményt" nem az Élő-pontok érdeklik, hanem a legrangosabb tornákon való jó szereplés. Sakkolimpia, vb, Eb, kontinensbajnokságok, Világkupa, ez adja meg a sportág rangját. Még az origo olvasottságán is érezhető volt, hogy Lékó nem játszott nyolc hónapig, hogy nélküle csatáztak a legjobbak. Volt olyan kritika, hogy miért nem írok a magyar versenyekről? Pakson kívül mi az ami eladható? Utálom a megbeszélt remiket, a röszkei verseny Erdős-Sax játszma megcsúfolása volt szép játékunknak.
A blognak megvan az előnye, hogy magam frissítem, variálom,javítgatom, jóval több munka, de ez engem nem zavar, az origo pedig adja a hátteret.
Nehéz betörni az elitbe, különösen, hogy ennyi a fiatal, és a rendezők válogathatnak a jobbnál jobb nevek között. Nehéz meghívást kapni, a ritka lehetőségekkel pedig élni kell, mert csak Giri, Caruana és a többi tini kap gyorsan újabb esélyt. Kár, hogy nem rendezünk Grand Prix-versenyt, mert ez egy versenyzőnknek négy tornát biztosítana, s egy picit ismét ránk figyelhetne a világ.
Nem érdemes folytatni a táblavitát, ha Zoli jól játszana, és más versenyen is bizonyítana, akkor jövőre más lehetne a sorrend. Saját példámból tudom, hogy két bajnoki cím kellett mire megkaptam az első táblát, és Buenos Airesben kettős vereséggel kezdtem a döntőben, mert fokozottan nyomott a felelősség. Az éltábla más kategória, a vezérevezősi szerepkör nehéz, a csapat akkor lehet eredményes, ha mindenki a saját tábláján hozza a maximumot. Amennyire tudom, nem volt vita, Lékó 9 hónap után játszik, meglátjuk, hogy milyen meghívásai lesznek, nem lesz könnyű a visszailleszkedés. Megnyerhettük volna a mai meccset, a partik lefolyása más-más eredményt sejtetett, de nagy küzdelem folyt, és időzavarban bárki hibázhat. Most nagyon nehéz lesz a hármas széria, és a legjobb négyesünknek bírnia kell a gyűrődést.
Amúgy nem voltam ott a sajtótájékoztatón, nem hívtak, de oly sok infóm van, hogy újat aligha hallottam volna. Legfeljebb a minimális létszámú újságíró járt volna jobban, ha igazi sajtóanyagot kapnak, mint az elmúlt hat évben mindig - tőlem.
Csinálom tovább a munkámat, unatkozni nem fogok, hiszen holnaptól már Biel is lesz, 21-től pedig Dortmund is.
Jó drukkolást!
Üdv. Zsuzsa
Válaszol
#18
(2011-07-17, 19:34:58)Amerigo61 Írta: Történtek érdekes dolgok: az egyiptomi 4. táblás (még csak nem is nagymester) legyőzte a 200 élővel "jobb" ukrán ellenfelét, valamint hogyan kerül Mamedyarov az azeri csapat 4. táblájára?! megdöbbenés

Minden elismerésem az azerieknek, hogy egy ilyet meg mertek húzni és egy ilyen sakkozó bevállal egy ilyen versenyen egy negyedik táblát. Valószínűleg tábladíj és jó teljesítmény lesz a jutalma. Szvidler sem kispályás és a harmadikra került, igaz az orosz válogatottban tényleg más a helyzet, ott szinte minden bokorban lapul egy 2700-as sakkozó. mosolygás

Almát szerintem inspirálta volna, hogy a legnagyobb nevekkel és az első táblán játszott volna egy ilyen nagy versenyen. Peti, ahogy már mondtuk rutinos, ismer mindenkit, de őt is ismerik. Én egyet értek balintuval, simán meg kellett volna húzni a fordított felállást. Persze soha nem tudhatjuk mi lett volna abban az esetben, de úgy gondolom nem értünk volna el rosszabb eredményt. Peti nagyon jól szokott játszani a 2700-as szint alattiak ellen.

Megnéztem a mai partikat. Csabi jobban nyerő volt szinte, mint Alma. Peti viszont gyaloghátrányt remizett ki, kis szerencsével, mert ellenfele a végjátékban nem találta meg a helyes bástyalépést. Lehet úgy is remi lett volna, de mindenképp rosszabb állása volt. Judit fantasztikusan játszott. Nagyon szépen altatta az ellenfelet és előbb királyszárnyon majd vezérszárnyon próbált áttörni, majd végül középen sikerült. Hihetetlen teljesítmény az anyai teendők mellett ilyen szinten játszani.
Válaszol
#19
Az azerieknél ez már harmadszor a taktika,de nagyon rá is faraghatnak. Mamedgyarovot világossal szeretnék játszatni, de ez Mamedovnak lesz rossz, sötéttel harmadik tábla... Radzsabov, Mamedgyarov,Gasimov sorrend logikusabb, de meglátjuk. Amúgy az ukrán Arescsenko nyerő helyett vesztőt húzott, a kihasználása esztétikus volt,csak az ukránoknak nem tetszett. A legkönnyebb helyzetben Arshak Petroszjan van, az ő nagymestereik már megszokták, hogy végig kell játszaniuk a versenyt, és a táblasorrendük is adott. Az oroszok Szvidlert hagyták ki, logikus lépés. Nagyon nehéz lesz a tegnapi malőrök után. Hideg fej kell.
Üdv. Zsuzsa
Válaszol
#20
Karjakin - Lékó: remi.

Jutka és Csaba állása kissé kényelmetlennek tűnik ...

Alma - Griscsuk egyenlő

Ma kiegyeznék a 2-2-vel ...
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég