játék stílusok
#1
Nos már régóta hallottam különböző játék stílusokról de nem tudtam mindet, h mit jelent?! Most játék stílus alatt gondolok arra, h egy játékos hogyan játszik támad védekezik stb.
Azt tdom, h az agresszív azt jelenti, h folyamatosan támadó játékos és inkább az jellemzi a stílusát.
A defenzív az akinek a védelem fontos és áttörhetetlen és ha ez +van csak aztuán kezd el támadni.
De az mit jelent, h pozíciós játékos? És ,h kombinatív?
Ha van még több stílus szívesen hallok róluk!
Válaszol
#2
kombinációs játék (kombinatív játék): a legnagyobb múltra visszatekintő játékstílus, melyben a győzelmet a küzdő felek kölcsönösen vakmerő támadással és meglepő áldozatokkal igyekeznek elérni. Legnagyobb mesterei a 19. századi romantikus sakkiskola képviselői (Anderssen, Csigorin, Morphy) voltak.

pozíciós játék: a játszma hosszú távú stratégiai tervre alapozott vezetése. A pozíciós gondolkodás alapkövét Philidor rakta le még a 18. században, amikor rámutatott a gyalogok jelentőségére. A romantikus iskola a kombinációs elemek uralmát hozta, majd az első világbajnok, Steinitz képviselte ismét nagy hatással a pozíciós gondolkodást. E szerint a játékfelfogás szerint a taktikai elemek alkalmazására akkor kerülhet sor, ha már megtörténtek a szükséges előkészületek. Térelőny szerzésével, a nyílt vonalak elfoglalásával, az ellenfél állásában gyengeségek kikényszerítésével kell megalapozni a taktikai csapást. A pozíciós játék az apró előnyök halmozásával látványos kombinációk nélkül is nyert végjátékhoz, győzelemhez vezethet, amint azt napjainkban sok nagymesterjátszma is bizonyítja.

pozíciós játékos: aki inkább álláselőny megszerzésére, semmint vad kombinációs bonyodalmak felidézésére törekszik.

Ajánlom mindenki figyelmébe dr. Lovas Dániel - Magyar Sakklexikonát, ahonnan idéztem a föntebbi bejegyzéseket.
Válaszol
#3
Kombinációkat hosszú partiban érdemes alkalmazni, pozíciós stílust pedig inkább rapidban, mivel kevesebb gondolkodást igényel.
Válaszol
#4
Köszi észre sem vettem a válaszokat. Hát így már világos. Azt kell mondjam magamat illetően és sakk könyveket nézegetve: én a lassú megfontolt poziciós és defenzív játék mellett török lándzsát! Bár a defenzív nem népszerű nade Petrosian is az volt!
Nem is tetszik a kombinációs játékok pl. anderssen játéka sem mert én nehezen követem...
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég