JapanTopTeam
#1
Másodszor is első helyen végzett a ctg megnyitások versenyén a JapanTopTeam.
A sikerük titka, hogy nem a szokványos variációkat teszik előtérbe, hanem más vizekre evezik a partit. Elég ritka változatokba megy bele, amik elsőre időtlennek tűnnek, pedig teljesen logikusak és egyszerűek. Ezeket ember ellen is lehet alkalmazni, ugyanolyan nyerő lépések, mint a szickó najdorf vagy a szláv.
Érdekes, hogy a japánok ilyen zseniálisak a sakk megnyitáselméletek terén, még sincs egyetlen hivatalos nagymesteri sakkozójuk sem.
Válaszol
#2
(2012-05-11, 18:58:03)XBOARD Írta: Érdekes, hogy a japánok ilyen zseniálisak a sakk megnyitáselméletek terén, még sincs egyetlen hivatalos nagymesteri sakkozójuk sem.

A legjobb sakkozójuk élője sem éri el a 2300-at, a nemzeti válogatottjuk játékereje nagyjából egy magyar NB-II csapaténak felel meg megdöbbenés
Ez azért is érdekes, mert az oktatási rendszerük világszínvonalú, és technikai lehetőségeknek sincsenek híján.
Valamiért nem népszerű ott a sakk, de GO-ban biztosan jobbak mosolygás

http://ratings.fide.com/topfed.phtml?ina=1&country=JPN
Válaszol
#3
Ez brutális. Ha jól kapnám el a napot akár a legjobb japán sakkozót is meg tudnám verni, ezt nem sok más sportban tudnám elmondani szerintem. mosolygás Na jó lehet vízilabdában sem ászok. röhögés

Amúgy így van, ott mindenki Gót játszik, abban meg nekünk nem sok esélyünk lenne ellenük.
Válaszol
#4
(2012-05-12, 12:16:09)Amerigo61 Írta: A legjobb sakkozójuk élője sem éri el a 2300-at, a...

Hmmmm ez milyen fura, sose gondoltam volna.
Válaszol
#5
Ennek más oka van. Sztem az 1ik ok az, h japán-ban nincs idejük semmire az embereknek élni sem mivel napi 14 órákat dolgoznak. A sakk nagyon időigényes. Még itt európá-ban sincs sok embernek rá ideje hiszen 1 fide verseny 4 nap és ahhoz már szabit kell kivenni legtöbbször. Japán-ban szabi se sok van.
A másik ok pedig az, h Japán-ban az emberek nagyon technokraták. Ha azt modnod nekik: sakk; akkor arra ők azt mondják: Áh ugyan már mi ez? 1 ezer éves táblás játék? Inkább beülnek a nagy hd-s tv elé és nézik a blu-ray-t vagy a ps3-at vagy ilyesmit.
Amúgy vlsz nem butábbak a japcsik hiszen ott van Nakamura aki top8. ( lehet azért mert us-ben él )
Válaszol
#6
A GO világranglistán a TOP20-ban egyetlen Japán sincs megdöbbenés

http://gogameguru.com/top-20-pro-go-2010/
Válaszol
#7
A Go kínai játék, nem japán, mint a Gomoku is, amit mi Amőbaként ismerünk. Kínában minden gyerekből zsenit próbálnak nevelni, mindenféle sport és művészeti ágakon, japánban szerintem ez nem divat, ott csak az ipar számít és a csúcstechnológia.
Válaszol
#8
Az "SCCT Super Book League III" - sakkprogram megnyitás versenyen a JapanTopTeam második helyezést ért el, a 20-ból.

Én csodálom, hogy ilyen magas eredményt ért el, mivel elég fura nyitólépéseket tartalmaz.
Például:

d4 d5 Be3??

vagy d4 Nf6 Be3??

De ezzel nem volt egyedül, mások is rájöttek erre a trükkre, hogy nem kell a fővarikat agyonelemezni, elég ha ismeretlen vonalakat dolgoznak ki, amit a másik book biztos nem ismer, ugyanis erős ctg book-ba nem tesznek felesleges változatokat.

Egy másik példa:

Blood and Sand ctg:

e4 c5 Nh3megijedés

vagy e4 e5 Qe2?

Dragon ctg: e4 e5 Ne2?

Itt máris ellentmondásokba lehet ütközni, mert már árulják is jó drágán a legújabb JapanTopTeam ctg book-ot, ami ismét (ezúttal csak majdnem) megnyerte a book versenyt, ezáltal a világon a legjobbnak számít, de csak elvileg, mivel a versenyen a programoknak csak 2 perc állt rendelkezésükre, ez épp elég ahhoz, hogy egy ritka változatba félrevezessék a többi motort, de már rapid időkereteken belül is elég lenne az idő arra, hogy kihasználják ezeknek a pozícióknak a gyengeségeit.

Rendes időkereteken belül szerintem más lett volna a végeredmény.

Hogy ne vesszen kárba ez a téma annyit hozzátennék, hogy a JapanTopTeam2 ctg ami miatt készült ez a cikk, az egy nagyon jó lépéseket tartalmazó book, csak az újabb verziók, főleg a legújabb ami minőségben már messze a 2 alatt van.
Válaszol
#9
Az az 1. e4 e5 2. He2 az Alapin!
Az e4 e5 Qe2? benne van a fritz book-ban.
Amúgy a többi sztem blöff nyitás.
Válaszol
#10
(2012-10-01, 18:07:46)xinu Írta: Az az 1. e4 e5 2. He2 az Alapin!
Az e4 e5 Qe2? benne van a fritz book-ban.
Amúgy a többi sztem blöff nyitás.

Jól mondod. Ismerem az Alapin megnyitást. Nincs nagy rajongótábora, de tény, hogy nem olyan túl rossz kezdés. Magas szintű, blitz versenyen is elő szokott fordulni 2700-asoktól, de hamar átteszik szicíliaiba. Az e4 e5 Qe2 pedig nem egy elegáns lépés.
Válaszol
#11
Most néztem + a fide honlapján az advanced search-el, h egész Japán-ban össz. 175 játékos van!
Létezik ez??
Válaszol
#12
Ott mindenki Go-t játszik. mosolygás
Válaszol
#13
Magyarországon kb. 800 igazolt go játékos van van, Japánban 10 millió vigyorgás
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég