Engine book
#21
42000 partiból csináltam megnyitási könyvtárt, köztük sok enyém is benne van. Teszteltem egész este a másik könyvet, de nem nagyon jött be valahogy. Várom, hogy az orosz oldalon fent legyen az újabb havi játszmasorozat. Jó lenne 2700-ig felmenni. Meglátjuk mire jutok.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#22
(2013-07-03, 09:12:44)rybkachess Írta: 42000 partiból csináltam megnyitási könyvtárt, köztük sok enyém is benne van. Teszteltem egész este a másik könyvet, de nem nagyon jött be valahogy. Várom, hogy az orosz oldalon fent legyen az újabb havi játszmasorozat. Jó lenne 2700-ig felmenni. Meglátjuk mire jutok.

Kétféle alapvető módon tudod használni a bookot: egyik, hogy a program random válassza ki a lépéseket az értékek szerint, vagy bejelölöd, hogy kizárólag miket lépjen, vagy mit ne lépjen. A kényszerített lépést zölddel emeli ki, a tiltott lépést pirossal, de én azt nem is ajánlom. Elég ha csak a "main move" azaz főlépéseket jelölöd be, akkor se fog mást lépni, ezért felesleges a tiltás. Ehhez az kell, hogy bejelöld a megnyitástár beállításánál a versenytárat (tournament book). Csak akkor függ működni a lépéskorlátolás, ha azt kipipálod, ha nem akkor random fog válogatni a legjobb varik közül. A leggyakoribb fix nyitólépések programosok között: Szicíliai Najdorf, Semi-Szláv. Ha sok magos proid van és erős a géped, akkor jobb, ha nem korlátozod a nyitólépéseket, több variációval nagyobb az esély a győzelemre. Ajánlanám neked az egyik legoptimálisabb bookot is: Strong Book 2013. Nem a legerősebb, de jól lehet tuningolni és hozzáadni partikat. Ezt a Powerbook mellé szokták adni, de program ellen erősebb a strong, mert a power emberi játszmákat tartalmaz csak. Ehhez itt nem adhatok letöltő linket, mert nem ingyenes.
Válaszol
#23
(2013-07-03, 17:27:23)XBOARD Írta: ...Ajánlanám neked az egyik legoptimálisabb bookot is: Strong Book 2013. Nem a legerősebb, de jól lehet tuningolni és hozzáadni partikat...
Köszönöm a sok jó tanácsot.mosolygás Ha csak megnyitási könyvtáram van ahhoz hogyan adhatok partikat? Nekem adatbázisom van, abból csinálok könyvet. Ha könyv van meg akkor nem látom a partikat. Van valami megoldás erre?
Üdv: rybkachess
Válaszol
#24
(2013-07-04, 09:52:50)rybkachess Írta: Köszönöm a sok jó tanácsot.mosolygás Ha csak megnyitási könyvtáram van ahhoz hogyan adhatok partikat? Nekem adatbázisom van, abból csinálok könyvet. Ha könyv van meg akkor nem látom a partikat. Van valami megoldás erre?

Nagyon szívesen. vigyorgás Az a legjobb, ha egy meglévő könyvtárat, pl ezt a Djuricic-et bővíted ki másik erős könyvtárakkal, és az adatbázisoddal. Itt egy kép, hogyan tudod bővíteni:

[Kép: rtgrtgw455gh54h.jpg]
prntscr

Még hozzátenném, hogy a Fritz 13-ban van egy online megnyitástár is, de azt még sosem próbáltam.
Válaszol
#25
Nem tudom, van-e aktualitása a kérdésnek. De :a fritz 8-13 könyve "alap"nyitásokat tartalmaz. És ha belenézel a varikba látni fogod, hogy több válaszlépést hoz zölddel. Majd minden variban 3-4-5 jó elágazást jelöl ki a gépnek. Mit jelent ez? Össze-vissza fogja tolni, mindent játszik majd a gép.
A legtöbb gépi nyitáskönyv ilyen, alapvetően edzésre való, nyitások gyakorlására, én használtam, mikor volt idegzetem gép ellen.

Ha jól értem neked gép elleni játékra kellene valami? Vagy olyanra akarsz átalakítani egy könyvet?
Válaszol
#26
(2014-12-06, 12:58:29)Szasz Írta: Nem tudom, van-e aktualitása a kérdésnek. De :a fritz 8-13 könyve "alap"nyitásokat tartalmaz. És ha belenézel a varikba látni fogod, hogy több válaszlépést hoz zölddel. Majd minden variban 3-4-5 jó elágazást jelöl ki a gépnek. Mit jelent ez? Össze-vissza fogja tolni, mindent játszik majd a gép.
A legtöbb gépi nyitáskönyv ilyen, alapvetően edzésre való, nyitások gyakorlására, én használtam, mikor volt idegzetem gép ellen.

Ha jól értem neked gép elleni játékra kellene valami? Vagy olyanra akarsz átalakítani egy könyvet?

Rengeteg új géppel, motorral lejátszott 3+0-ás partikból lehet csinálni könyvtárat. Így a gép fogja tudni azonnal a jó lépéseket, és nem kell gondolkodnia a gépnek a lépéseken. Ezzel időt nyerhet. Naponta lehetne új könyvtárakat csinálni. Van egy orosz oldal ahol vannak gépi játszmák. Én 50 és 100 lépésre írom be a gépnek, hogy addig azokat lépje.
A gép nem össze vissza fogja a zöld lépéseket lépni, van rá beállítás, hogy mennyire széles körben változtassa a varikat. Ezt le kell venni szűkre és akkor csak a 100%-os varikat veszi előre.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#27
Lehet tudok segíteni. Én is szórakoztam ezzel, gyenge gép az erős ellen.. De saját nyitási repertoárral erősítve.
Ha mutatsz friss partikat, lehet hozzá tudok szólni. Egyébként a mérgezett gyalog,ha jól tudom pl. a rybka book kedvence. Ha vállalja sötéttel, és játssza is világossal isakkor azigencsak egy Rybka book.
Még mindig az a változat megy?
Válaszol
#28
(2014-12-06, 13:43:00)Szasz Írta: Lehet tudok segíteni. Én is szórakoztam ezzel, gyenge gép az erős ellen.. De saját nyitási repertoárral erősítve.
Ha mutatsz friss partikat, lehet hozzá tudok szólni. Egyébként a mérgezett gyalog,ha jól tudom pl. a rybka book kedvence. Ha vállalja sötéttel, és játssza is világossal isakkor azigencsak egy Rybka book.
Még mindig az a változat megy?

Nem az a vari megy, de mehet az is. Az gyors remire jó csak. Orosz oldalról letöltöttem két havi partikat. Megcsináltam könyvnek, és most azt tesztelem Stockfish 5-tel. Valamiért meg nem jó ha x mag x szálon fut. Azt olvastam, hogy maximális processzor terhelésnél lassítja a több szál a processzort. Alapból persze gyorsabb. Nekem 6 magos/12 szálon futó procim van. BIOS-ban 6 magra kell levenni elvileg. De nem tudom ezt pontosan. Mármint a Hyper Threading technológiát ki kell kapcsolni.

http://gladiators-chess.ru/forum/index.php

Ez a link, alul bal oldalon találhatóak 7z-ben csomagolva a partik.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#29
Sziasztok!

Az orosz oldalról egy havi, a legfrissebb játszmacsomagot letöltöttem és csináltam belőle megnyitási könyvet. Tegnap estétől reggelig ment a gépem, és automatikusan többi gépek ellen játszott. Automatikusan kihívja az ellenfeleket a playchessen a motor szobában. Így kaptam 2-300 partit. 3+0 és 5+0 partikat játszattam a géppel. Ezt még hozzáraktam az orosz oldalon talált partikhoz és ebből csináltam könyvet. Elvileg minél több partim összejön, annál jobb lesz az értékszáma a gépnek. Elvileg kifinomul a megnyitása. Mivel ahol kikapott, ott pirossal jelzi a könyvben a gépnek a lépést, jelzést is tesz hozzá. Azt nem fogja lépni többé. Így keres egy másik varit ami a legjobb. Százalékosan látja. Azzal folytatja. Ha nyer, zöld jelzést kap. Én mindig törlöm az egész könyvet és újracsinálom a partikból a megnyitási tárat. Persze a saját partijaimat hozzárakom. Nem tudom ez így a jó. Gondolkodtam azon, hogyan lehetne csak a zölddel jelölteket kiszedni.
Bár a gép ha valamiből veszít, azt nem fogja lépni többé. Ez így van beállítva, elvileg így kell. Nos Elkészült a könyv, megnézem milyen lesz.

Tegnap 2600-ra felment a gépem élőpontja. Egyik német haveromnak 2700 fölé is felment, és hihetetlen volt de egy 2 magos processzorral működő laptoppal nyomta, csak rettentő jó könyvtárt használt. Mivel a nagyok már úgymond lejátsszák a partikat a gépükkel, kicsik meg ellopják és az ő kis gépe is a nagyok lépését fogja lépni. A végén meg egy remit simán tart bármelyik..
Üdv: rybkachess
Válaszol
#30
Kérdés: sikerült -e aztán felvinni a gép éőjét 2700 fölé
Másik dolog szerintem ne töröld ki a jól működő könyvet. Esetleg nyúlj hozzá állítsd be hogy ne játssza a neked nem tetsző varikat.
Válaszol
#31
(2014-12-13, 13:28:57)Szasz Írta: Kérdés: sikerült -e aztán felvinni a gép éőjét 2700 fölé
Másik dolog szerintem ne töröld ki a jól működő könyvet. Esetleg nyúlj hozzá állítsd be hogy ne játssza a neked nem tetsző varikat.

Még nem, de kb. 50 lépésig ismeri a könyvet a gép. 2650 körül jártam már nemrég. Csak ugye fejlődnek a gépek, a programok, így nehéz tartani. Mindig újabbnál újabb könyvvel kell próbálkozni.
Playchessen a motor szobában alig látok Houdini 4 motorral játszókat. Stockfish jobb lenne már? Annyira nem követem melyik a jobb. Valami klón lehet mert többek Stockfish POPCNT-vel tolják. Nem tudom mi az a jelzés mellette.
Most, mint tavaly is jobban ráállok a gépi sakkra. Amúgy is szeretem ezeket. 3+0 partikat játszatok a géppel és a partikból fogok könyveket csinálni. Lehet, hogy csak az én gépem partijaiból fogok az én Stocfish 5-ös gépemmel játszottakból. Lehet nem kell belekeverni már könyveket. Szűrővel úgy is ki tudom szűrni a partijaimat, csak azért kellene pár parti hozzá. Nem elég 100-200, de egy egész este alatt azért 150 körül lesz.

Nem tudom a villanyszámlát mennyire húzza majd a maximum processzor teljesítményen menő gép, de bízom benne nem lesz durván több.. :-)

Kb. 1000-2000 partiból már jó könyv kialakítható.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#32
Ismét letöltöttem az orosz oldalról egy játszmacsomagot. Ebből megnyitási könyvtárat csináltam és most a Komodo 9.1-el tesztelem a könyvet.
Meglátom mi sül ki belőle. 3+0-ás partik vannak beállítva és automatikusan kihívja az ellenfeleket a gépem. Így éjszaka is mehet a gép, sőt egész nap is és a sok partiból amit már az én gépem, programom játszik azokból megint csinálok könyvtárat, így leszűkülnek a variációk, mert azokat fogja majd lépni amivel nyert. Ezért kell egy alap könyvtárból elindulni, persze az orosz oldalon a Komodo motorral játszott partik vannak, szóval elég jó könyvtár az már. Ezt a könyvtárat erősítem a saját partijaimmal, amit a gép elment azokból csinálok adatbázist, majd megnyitási könyvtárat. Nem tudom hány parti lenne a jó, nyilván amikor nyert a gép, azt fogja lépni könyv szerint. Így a vereséget elkerüli és újabbnál újabb állások, lépések kerülnek a könyvbe. Sok idő ez, jó pár partik kellenek mindenki így csinálja.

Tény, hogy a Komodo jobb mint a Houdini ezt már észrevettem, játszattam néhány partit két gép közt és meggyőzően jobb eredményt ért el Komodo.
9.1-essel tesztelem a playchessen ott elég brutális gépek vannak, de az igazság az, hogy ha a könyv nagyon profi, akkor egy gyengébb gép is nyerhet erős gép ellen. Ha már a nyerő nyitást kihozza ott már nem számít, hogy csak egy laptop játszik. Erős gép arra jó, hogy a megnyitás után is jókat lépjen és ezek kerüljenek be a könyvtárba. Régebben csak a nyert partikat tettem bele, de nem számít mert a könyvtár úgy van beállítva, hogy le van véve minimumra a variációk száma és a tanulási módja meg maximumra. Így nem fog többet olyat lépni ahonnan kikapott. Hagynom kell a gépet jó pár ezer partit játszani és azokból a friss partikból könyvtárat készíteni és úgy játszatni a gépet. Van egy barátom neki van nagyon jó könyvtára, 2800-as élő pontot is elért gyenge géppel. 64MB Hash memória elég 3+0-ba.

[Kép: 2j2awav.jpg]

Szép nyerés.
XBOARD-nak köszönhetően a jelenlegi könyvtáramat fogom kibővíteni az én gépem által lejátszott partikkal. Így több parti kerül bele és ott is csak azokat fogja játszani a gép amikből nyert.

Egy kérdés. Van olyan, hogy Reset Weights. Ha bekerül új parti a könyvbe akkor reseteljem azokat a számokat amit a lépések mellé ír? Pirossal jelöli ahol kikapott és nem játssza többé. Ha resetelem akkor ismét minden újból fog lépni. Lehet hagyni kéne, hogy amit ő magának jelölt, ne játssza már.

Jól le kéne szűkíteni a variációk számát csak azokat lépje amikből nyert. Sok munka de jó nézni ahogyan ütik egymást a gépek.

Éppen az ellenfelem nem lépett (megszakadt az internetkapcsolata) így igényeltem a győzelmet, és meg is adta a szerver.. Hát igen ez a rossz ha megszakad a kapcsolat akkor veszít elvileg vagy nagy lag lesz mellette. 0-3500-ig van alapbeállításon a formula, így bárkivel játszik a gép. Esetleg állítsam be, hogy csak 2500-tól felfelé fogadjon ellenfeleket? Erős gépek, motorok ellen jó játszani, ott a könyv kifinomultsága egyre nyilvánvalóbb.
[Kép: 2qi5hc4.jpg]

Ez sem rossz állás. Elég gyorsan lép és gondolkodik a Komodo. 30 millió pozíció másodpercenként itt.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#33
(2015-07-03, 09:47:50)rybkachess Írta: ....
XBOARD-nak köszönhetően ...

Köszi! vigyorgás

Egyik nap összeeresztettem a komodo 9-et a Rybka 2.3.2a mp-vel és remi lett korai vezércserével. Persze nekem csak 2 magos gépem van, de meglepett ez a végeredmény. röhögés
Válaszol
#34
Sziasztok!

Ismét előtérbe helyeztem a számítógépek sakkozását, és most a book-ot csinálgatom. Arra gondoltam, hogy sok gépi partikból kiszűröm a 2600 élőponttól felfelé a partikat és abból csinálok könyvet. Jó ötlet ez?
2600 alattiak nem kerülnek bele.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#35
Én egyszerűen csak letöltöm a legjobbakat a megfelelő fórumokról és összekeverem őket, de mindig úgy, hogy a legújabbnak a lépései legyenek elsődlegesek.
Azokat csúcsgéppel tesztelők készítik, és az egymás ellen lejátszott partiból építik fel.
Nem igazán az emberi változatokat használják fel.
De azért néha belenyúlnak, hogy eltereljék a partit más irányba.
Például a Fritz Powerbook, ami több GB terjedelmű, az meg se állja a helyét köztük, mert tele van a gépek számára gyenge mellékváltozatokkal.
Ezért kiélezett speciális bookokat gyártanak, amiket nem csak bővítenek, de sokszor vesznek is ki belőle elavult, vagy döntetlenig elemzett változatokat.
A leggyakoribb nyitás a Szickó Najdorf Fe3, majd sötét e5-ös változata.
Talán még ma se szoktak le róla, de nagyon kifilézték már.
Ember ellen ezeket nem igen érdemes lépkedni, mert tilitoliba mentek át, és akkor az győz, aki tovább meg tudja jegyezni.
Tehát zsákutca.
Én a magam részéről nem látom túl sok értelmét hosszas lépéssorozatokat beletenni a bookba, mert a motor szinte végjátéknál kezd el gondolkodni, meg ezek gyakran döntetlenre végződnek.
Válaszol
#36
(2015-12-25, 16:11:26)XBOARD Írta: Én egyszerűen csak letöltöm a legjobbakat a megfelelő fórumokról és összekeverem őket, de mindig úgy, hogy a legújabbnak a lépései legyenek elsődlegesek.
Azokat csúcsgéppel tesztelők készítik, és az egymás ellen lejátszott partiból építik fel.
Nem igazán az emberi változatokat használják fel.
De azért néha belenyúlnak, hogy eltereljék a partit más irányba.
Például a Fritz Powerbook, ami több GB terjedelmű, az meg se állja a helyét köztük, mert tele van a gépek számára gyenge mellékváltozatokkal.
Ezért kiélezett speciális bookokat gyártanak, amiket nem csak bővítenek, de sokszor vesznek is ki belőle elavult, vagy döntetlenig elemzett változatokat.
A leggyakoribb nyitás a Szickó Najdorf Fe3, majd sötét e5-ös változata.
Talán még ma se szoktak le róla, de nagyon kifilézték már.
Ember ellen ezeket nem igen érdemes lépkedni, mert tilitoliba mentek át, és akkor az győz, aki tovább meg tudja jegyezni.
Tehát zsákutca.
Én a magam részéről nem látom túl sok értelmét hosszas lépéssorozatokat beletenni a bookba, mert a motor szinte végjátéknál kezd el gondolkodni, meg ezek gyakran döntetlenre végződnek.

Köszi a tippeket. Néztem a leveled, hogy a book beállításnál a változatok számát kell középre húzni. Én ezt 0-ra le szoktam húzni, hogy a variációk száma nagyon le legyen korlátozva. Nem tudom melyik a jobb. De most középre húztam, úgy próbálom ki. 100 lépést tud a gép a book-ból alapesetben, úgy állítottam be. De akkor tényleg nem jó ha végjátékig megy, mert az csak remi sokszor. Próbálgatom, igazából az egyik orosz oldalról tudok tölteni engine partikat. Azokkal szoktam variálni. Tán az én eddigi engine partijaimat is bele kéne tenni. Sok múlik a bookon az biztos.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#37
(2013-07-01, 20:31:26)XBOARD Írta: Itt a legutóbbi Book ranglista:

Houdini 3 Pro w32
Windows 7 32 bits
GUI: Fritz 13
CPU: I5 2400 @ 3100GHz
RAM: 4Go
Gaviota EGTB 3,4 and 5
Hash: 512Mo
Time control : 3 mins KO

Code:
Program Elo + - Games Score Av.Op. Draws

1 Djuricic : 2863 43 42 84 54.8 % 2830 66.7 %
2 DeDe Al : 2852 35 35 178 53.4 % 2829 53.9 %
3 Minois 1.0e : 2844 34 34 178 52.0 % 2830 56.7 %
4 The Sniper : 2832 12 12 1329 54.5 % 2801 55.9 %
5 Minois 1.0 : 2830 25 25 375 53.5 % 2806 48.3 %
6 V.1.1 : 2828 45 45 84 48.8 % 2836 64.3 %
7 1337 chess Pro V2 : 2817 10 10 2028 52.9 % 2796 57.4 %
8 Hammer : 2808 11 11 1689 50.9 % 2801 56.0 %
9 Nightmare : 2805 12 12 1405 51.4 % 2796 55.7 %
10 Minois : 2794 35 35 191 49.0 % 2801 50.8 %
11 Ra Ra Rasputin : 2789 51 51 80 50.0 % 2789 55.0 %
12 The Sniper 1 : 2788 16 16 976 47.3 % 2807 44.2 %
13 Poisoned Arrows 3x : 2787 20 20 560 48.7 % 2797 50.9 %
14 Luciferino : 2781 14 14 1009 46.7 % 2803 54.6 %
15 Dove : 2771 28 28 280 45.0 % 2806 53.6 %
16 Prison Break : 2759 21 21 470 43.1 % 2807 53.8 %
17 IECG 2nd Ed : 2751 49 50 80 43.1 % 2799 58.8 %
18 Ades 3.0 : 2734 59 58 60 51.7 % 2723 56.7 %
19 Winter is coming : 2712 43 43 128 36.3 % 2810 49.2 %
20 Gem : 2711 53 54 80 36.9 % 2804 51.2 %
21 Poisoned Arrows 2x : 2700 68 68 60 45.8 % 2729 41.7 %
22 NSK+V : 2700 64 64 60 45.8 % 2729 48.3 %
23 Armageddon : 2700 66 66 60 45.8 % 2729 45.0 %
24 Doom 0.P : 2682 59 60 80 33.1 % 2804 41.2 %
25 Doom 0.D : 2616 62 65 60 32.5 % 2743 48.3 %

Amint látod a Djuricic lett a legjobb.
Itt van hozzá egy letöltő link:
Nem kell beírni az ellenőrző kódot, csak katt a
"Click here to start download from sendspace" - re

http://www.sendspace.com/file/9a09xn

Ez egy teljesen ingyenes book.

Jelenleg ez a legerősebb, de nem túl sokáig, jobb, ha tuningolod, és hozzáadod mindig az aktuális legjobbat. Külön játszmákat csak a sajátjaid közül rakjál bele, amiket leellenőriztél. Egyébként nem elég csak a program saját tudása, hanem neked is bele kell néha nyúlni és kiválasztani a megfelelő változatot, amit le is ellenőrzöl, hogy milyen értékre jön ki a program szerint. Eléggé időigényes babra munka.

Ennek a Djuricic könyvnek a letöltőoldala sajnos már nem működik, de megvolt még a gépemen. Ezzel próbálkozom most. Az a baj, hogy az Engine szobában nem mondanak el sok tippet, nem is adnak könyveket. Tán mindenki magának alakítja. Bár van egy amerikai haverom, ő 2800 felett volt a motor szobában. Tán ő tud adni olyan könyvtárat ahol a legjobb gépi lépések vannak.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#38
Sziasztok!

Ismét bevadultam a playchess sakkszerver Engine szobájába. vigyorgásfütyülés
A gépem általában egész este megy és küzd a többi gépek ellen, kíváncsi leszek az új book-om mennyire válik be. Eddig 2550-es élőpontszámot hozott, persze a program + gép is kell azért hozzá, de inkább egy jó book ami megdöntheti a legjobb gépek tudását is. Valaki nekem mondta, hogy kézzel is állítani kell a book-ot. Azt nem tudom hogyan kell, illetve van néhány gondolatom, de én inkább profi gépek partijaiból importálok könyvtárat, majd azt vetem be. Maximum még szűröm, hogy 2500 élőpont alatti partikat ne adjon be és azokból a partikból készítek könyveket.
A programot úgy állítottam be (úgy is kell elvileg), hogy tanul a hibákból, és piros számot ír a könyvbeli lépések mellé, talán ahol kikapott a gép, azt a lépést már nem fogja lépni. Nem tudom mennyire működik -e így, de biztosan jó.
Letöltöttem a Syzygy 3-4-5-6 bábus végjáték adatbázist is, és beletettem, hogy a motor tudja ezeket, így a végjátékot is nyeri ha kialakul a 3-6 bábus végjáték. Nem tudom mennyit segít a motor tudásán, szerintem a nyitó könyv első 30-40 lépése lehet meghatározó. Ha már egy += 0.7-et elérünk, talán nyerheti világos. De ez nem könnyű.
Próbálkozom, jó lenne 2600 fölé menni, régen egy 4 magos Q6600 és egy Q9650-es processzoros géppel is sikerült ez. Minden fejlődik, de gyengébb géppel is el lehet jó élőt érni ha perfekt a könyv. Úgy gondolom.
Üdv: rybkachess
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég