Világbajnokjelöltek tornája 2013 London
#1
Március 15-én kezdődik a kihívók tornája a 2013-as kihívó jogáért, aki majd Ananddal küzd meg a trónért ősszel.

http://en.wikipedia.org/wiki/World_Chess_Championship_2013
Válaszol
#2
Köszönöm a topikot!

Vitaindítónak egy kis találgatás, hogy vajon milyen eredmény lesz szükséges az első helyhez? 2007-ben Anand +4-gyel nyert, de senki más nem volt jobb +2-nél. Anand a torna utolsó négy helyezettje ellen hozta a győzelmeit. 2005-ben Topalov +6-ot tudott varázsolni, mögötte +3 már elég volt a másodiknak. Ez a két torna, ahol 8 játékos mellett oda-visszavágós lebonyolítást találtam az utóbbi időszakból.

A nyilvánvalón (Carlsen) kívül Aronian és Kramnik lehet képes a san luisihoz hasonló nagy rohanásra, nem is véletlenül ők a favoritok. Viszont ha kiegyensúlyozottabb lesz a mezőny és nem lesz nagy összeomlás a mezőny második felében, akkor szolid +3 esetleg +4-re bárki képes lehet.

Radzsabovra nagyon kíváncsi leszek.

Carlsen, Aronian, Kramnik, Radzsabov, Grischuk, Gelfand, Svidler, Ivanchuk az esélyességi sorrendem.
Válaszol
#3
Nálam is Carlsen a favorit, de Kramnyiktól várok meglepetést és akár győzelmet is, de mindenképpen Carlsen megszorítását. Ivancsuk a sötét ló. Ő képes hihetetlen teljesítményekre, nálam még ő is esélyes. Radzsa érdekes. Petinek mindig jól megy ellene, de másokra nagyon is veszélyes lehet.

Én mondjuk ilyen sorrendet tippelnék:
Kramnyik, Carlsen, Ivancsuk, Aronjan, Radzsabov, Grischuk, Svidler, Gelfand
Válaszol
#4
Carlsen győzelmére tippelnék, hihetetlenül eredményesen tolja, hosszabb versenyeken is: kemény, szívós, szinte minden partiban a végletekig küzd. Kramnyik keveset játszik, de eredményesen, kérdés, hogy mennyire motiválja egy újabb világbajnoki cím. Aronjan jobb annál, mint amit Wijk-ben mutatott, szerintem összekapja magát. Ivancsuk a vert mezőnyben fog végezni, elég hullámzó a teljesítménye az élmezőny ellen ...

A tippem:

Carlsen, Kramnyik, Aronjan, Grischuk, Gelfand, Radzsabov, Svidler, Ivancsuk
Válaszol
#5
Nagyjából igen, de ez egy eléggé összeszokott csapat.
Válaszol
#6
Papíron elég sokan jöhetnek 1.e4-es megnyitásokkal, de várhatóan aki teheti variálni fogja a játékát. Carlsen nyomán lehet ez új trend is, hogy ne lehessen nagyon meglepni egy jól bekészített újítással. Kramnyik, Gelfand, Aronian az, akik a "kiszámíthatóbbak" közé tartonak a 1.d4, 1.c4 1.Hf3 kezdésekkel, cserébe megnyitáselméletben nehéz túljátszani őket.

Ha már mindenki tippelt, akkor az esélyességi sorrendben után megkockáztatok egy Radjabov +4, Carlsen +4, Kramnyik +3 dobogót jósolni, majd egy Aronian, Grischuk, Gelfand, Ivanchuk, Svidler sorrendet.
Válaszol
#7
Carlsen a 2010. januári világranglistán szerezte meg először az első helyet.

Összegyűjtöttem, hogy a torna másik hét résztvevője ellen az elmúlt valamivel több mint három évben milyen eredményeket ért el ellenük klasszikus időbeosztású partiban.

vs. Kramnyik

2010-ben

Corus: vereség (katalán világossal)
Bilbao Masters: döntetlen, vereség (vezérindiai védelem sötéttel)
London: döntetlen (vezércsel Csigorin védelem változata)

2011-ben

Tata Steel: győzelem (katalán sötéttel)
Tal: döntetlen (sötéttel királyindiai)
London: döntetlen (világos nimzo)

2012-ben

Tal és London: két döntetlen

Carlsen nem játszott e4-et Kramnyik ellen.

vs. Aronian

2011-ben

Tata Steel: döntetlen (skót, világos)
Bilbao Masters: két döntetlen (spanyol világos)
London: döntetlen (sötéttel)

2012-ben

Tata Steel: győzelem (világossal, vezércsel)
Bilbao Masters: két döntetlen
Tal: döntetlen (világossal, Berlin)
London: győzelem (világossal, spanyol)

2013-ban

Tata Steel: döntetlen (sötéttel, királyindiai)

vs. Radjabov

2010-ben

Bazna King: győzelem (világos), döntetlen

2011-ben

Bazna King: két döntetlen

2012-ben

Tata Steel: döntetlen (sötét)
Tal: győzelem (sötét, skót)

vs. Grischuk

2011-ben

Tata Steel: döntetlen sötéttel

2012-ben

Tal: döntetlen világossal

vs. Ivanchuk

2010-ben

Corus: győzelem világossal

2011-ben

Bilbao Masters: két győzelem
Bazna King: győzelem (világos), döntetlen
Tal: döntetlen

2012-ben

Tata Steel: döntetlen sötéttel

vs. Svidler

2011-ben

Tal: döntetlen világossal

vs. Gelfand

2010-ben

Bazna King: két döntetlen

2011-ben

Tal: győzelem világossal

2012-ben

Tata Steel: győzelem világossal

Összmérleg: +10, -2, =26

Kramnik kivételével senki sem tudta legyőzni, és ezek a vereségek is még 2010-ből valók - azóta egyszer nyert is ellen. Grischuk és Svidler ellen játszott a legkevesebbet, összesen három parti és még nem győzte le őket. Gelfand ellen kettő, Ivanchuck ellen négy győzelme van. Radjabovot kétszer, Aroniant egyszer verte.
Válaszol
#8
Carlsenről azt tartják, hogy ugyan univerzális sakkozó, de megnyitási ismeretek tekintetében elmarad a legjobbaktól. Talán itt lehet keresnivalójuk a többieknek ...
Válaszol
#9
(2013-02-05, 22:17:53)Amerigo61 Írta: Carlsenről azt tartják, hogy ugyan univerzális sakkozó, de megnyitási ismeretek tekintetében elmarad a legjobbaktól. Talán itt lehet keresnivalójuk a többieknek ...

Éppen azzal, hogy annyira variálja a megnyitásokat csökkenti az esélyét, hogy komolyan beleszaladjon egy otthon előkészített változatba, újításba. Most, hogy Anand régi harcostársa Peter Heine Nielsen segít neki a felkészülésben, lehetséges érdemi változás a megnyitások területén.

Rajta kívül talán még Radjabov az, bár nála csak a világos színnel, hogy szinte csak remire jó, amit első lépőként tud szállítani. Annyi időt elvitt annó a királyindiai sötét repertoár.
Válaszol
#10
Ti mennyire vagytok megelégedve a most már kialakulóban lévő VB rendszerrel? Nem furcsa, hogy a párosmérkőzést jelentő VB címmeccsért hagyományos tornáról kvalifikál a kihívó? Vagy a rövidített játékok behozatalával egy rapid parti dönt a klasszikus sakk világbajnokáról?

Ha nekem lenne beleszólásom két "apró" módosítással élnék:

a mostani londoni vbjelöltek tornájának az első két helyezettje még játszana egy 6-8 partiból álló minimeccset, hogy melyikük is lesz a kihívó. A tornát korábban megnyerő játékosnak döntetlenelőnye lenne. Ennek pozitívuma, hogy ellensúlyozni próbálja, ne éppen a torna utolsó sakkozóinak egy-egy jó/rossznapja döntsön a kihívó személyéről.

A másik, hogy a 12 játsza és a rövidítések szerintem méltatlanok a VB cím eldöntésére. Értem, hogy a hőskorszak 24 partiból álló döntőit nem lehetne összehozni pénzügyi és egyéb kötöttségek miatt, de pl. 16 játszma még nem állna olyan messze a megvalósíthatástól. A hosszabb meccs miatt, itt is lehetne a címvédőnek döntetlenelőnye, így nem kellene végső esetben armageddonra hagyatkozni.
Válaszol
#11
Abszolút egyetértek. Akár még az első négy is játszhatna valamilyen kiesés jellegű, ahogy Petiék idején volt. Az első a negyedikkel, a második a harmadikkal egy 4 játszmás párosmérkőzést, majd a győztesek ugyanígy a kihívó jogáért.
És persze a döntőnek hosszabbnak kellene lennie, de mindkét dolog egyértelműen a kevés pénz miatt rövidebb.
Válaszol
#12
Az, hogy a páros mérkőzések helyett 2 fordulós round robin lesz, szerintem teljesen elfogadható: mindenki mindenkivel játszik 2 partit, nem lehet arra hivatkozni, hogy a rossz sorsolás miatt valaki többször játszott sötéttel, mint világossal. Ha valakinek "mumusa" van a mezőnyben, azt sem tudja elkerülni, a páros mérkőzéseken viszont erre van esély. A 14 forduló szvsz elég ahhoz, hogy eldőljön: ki a legjobb.
Az, hogy a VB-címről rövidített partik döntenek, szerintem hülyeség, a rapid, vagy villámparti teljesen más műfaj. Ennél még az is jobb, ha az aktuális világbajnoknak a remifórja van ...
Válaszol
#13
Pogonina tweetelte az Aeroflot tornáról, hogy Svidler kb. 20 kilót fogyott a londoni tornára való felkészülés során, hogy jobb kondiban legyen. meglepődés

[Kép: aeroflot13-14.jpg]

[Kép: aeroflot13-26.jpg]
Válaszol
#14
Nem semmi! Fene tudja, hogy ez mennyire válik be, lehet így lesz sokkal fáradékonyabb. Naiditsch meg egyre jobb, mióta hízik. mosolygás
Válaszol
#15
Holnap 15 órától kezdődik a torna!

Tippek:

1.forduló

Aronian-Carlsen 1/2 *szimmetrikus angol
Gelfand-Radzsabov 0-1 *királyindiai
Ivanchuk-Grischuk 1/2 *najdorf
Svidler-Karmnik 1/2 *vezérindiai
Válaszol
#16
4 remi ...
Válaszol
#17
(2013-03-14, 19:47:55)Amerigo61 Írta: 4 remi ...

És bejött mosolygás

Első forduló, éppen csak bemelegítetek ... fütyülés
Válaszol
#18
Egy fordulóval később a másik "nagyöreg" ellen már csak összejött a Radzsabov siker! Kíváncsi vagyok mennyire zuhan össze Gelfand és Ivanchuk játéka, elsősorban sötéttel. Kramnyik petrovi emlékeknek megfelelően egyszerűsített és ölt ki minden játékot az állásból sötéttel mindkétszer. Grischuk elleni partija világossal ígérkezik a harmadik forduló legérdekesebb partijának.
Válaszol
#19
(2013-03-17, 11:38:53)terrier Írta: Kíváncsi vagyok mennyire zuhan össze Gelfand és Ivanchuk játéka ...

Úgy tűnik, hogy eléggé ... mindketten vereséget szenvedtek - világossal.
Válaszol
#20
Kezd kétesélyessé szűkülni a verseny. Én valamiért inkább Aronjannak szurkolok...
Válaszol
  




Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég