Teljesen kezdő kérdés....
#21
Bár nem ide tartozik a téma, de emiatt nem akartam külön topicot nyitni.
Látom új minősítések lettek ebben a fórumban: " pancser, amatőr, mester" stb.....
Azt nem értem, hogy a "pancser" helyett, miért ne lehetne inkább "kezdő". vigyorgás A kettő nem ugyanaz, mert pancser az, aki az elvárásnál gyengébben teljesít, ahhoz képest, amit nyújthatna.
Válaszol
#22
Ám legyen. mosolygás
Válaszol
#23
Jogos a megjegyzés. Már csak azért is, mert engem "mester"-nek titulálni ugyan hízelgő, de semmi köze a valósághoz vigyorgás
Válaszol
#24
Én egyelőre örülök a "kávéházi játékos" minősítésnek, mert szerintem illik is rám. vigyorgás Nem vagyok (még) leigazolt sakkozó, de igyekszem felzárkózni hozzájuk. Emellett szeretek kocsmákban is játszani, kávéházban még nem volt alkalmam. A régi nagyok is kávéházakban játszottak eleinte, ott alakultak meg az első sakk klubok.
Válaszol
#25
(2013-07-19, 16:06:31)Amerigo61 Írta: Jogos a megjegyzés. Már csak azért is, mert engem "mester"-nek titulálni ugyan hízelgő, de semmi köze a valósághoz vigyorgás

Akkor csak óvatosan a hozzászólásokkal, mert a végén nagymester lesz belőled. vigyorgás
Válaszol
#26
Hali ha valaki tud angolul, és megteheti, legyen szives nézze meg nekem, hogy a FICS-en regisztrált tagként korlátlanul lehet e értékszámos partit játszani. köszönöm.
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#27
Hali mindenkinek!
Én még nagyon kezdő vagyok, de szeretnék megtanulni sakkozni!
A szabályokat persze ismerem meg szerintem már annál jóval többet mert már olvasgattam dolgokat a sakkról sőt a neten a sakk sulit is olvasgatom...
Az a problémám hogy az rendben van hogy vannak a sakk suliban különböző leckék feladatok tesztek stb; de hogyan lehet ezeket az ismereteket át ültetni a gyakorlatba? Hogyan lehet tanulni fejleszteni azt, hogy lássam az adott állásban a helyzeteimet fenyegetéseket? Van erre valamilyen hatásos módszer?

Megpróbálom belőni a szintemet. Van az Ubisoft-tól a Chessmaster grandmaster edition nevű program. Ez ugye engem is pontoz az ELO pontrendszer alapján...Én ott tartok hogy az 1208 ponttal rendelkező Krycek-et az istennek se tudom megverni. A 800,900, 1000, talán 1100 as ellenfelek végül is szerintem nem olyan erősek...ergó kb 1000 talán 1100 körüli lehet a tudásom...Hogyan tudnám felfejleszeteni a tudásomat annyira hogy az az 1500 körüliekkel is fel tudjam venni a versenyt? Szerintetek egy sakk tehetségtől mentes ember (én) meg tud tanulni ennyire sakkozni?

Másik nagy gondom az hogy 2D-ben gép ellen sokkal jobban látom a helyzeteket mint valódi sakktáblán 3D-ben... Ez normális? Lehet ezen valahogy változtatni?

Esetleg kérhetnék szakirodalmat a sakkról? Könyv, internet, bármilyen tippet szívesen fogadok!

Egyelőre ennyi, de még majd lesz egy rakás kérdésem...
Előre is kösz a válaszokat!
Hali!
Válaszol
#28
Szia,
Egy kezdőknek szóló könyv, amit szerintem érdemes beszerezni: Asztalos-Bán: A sakkjáték elemei. Újabb kiadást célszerű venni, mivel a régiek között sok nyomdahibás van.
A köny(vek) tanulmányozása mellett sokat kell játszani, akár élőben, akár a neten. Szerintem az egyik legjobb netes portál a Playchess, ahol pl. külön "szoba" van a kezdőknek, illetve az erősebbeknek van a "Kávéház". Ezek teljesen ingyenesek, ha vendégként lépsz be. Ha előfizetsz, akkor a fő játékszobában is játszhatsz, ahol értékszámot kapsz, amivel kb. lemérheted a játéktudásodat, illetve sok más funkciót is használhatsz.
(A www.playchess.com-ról kell letölteni a klienst, utána már mehet is a játék).
Az, hogy 2D-ben sokkal jobban megy a játék, teljesen természetes, ha sokat játszol a monitor előtt ülve mosolygás
Később érdemes a partijaidat is elemezni valamelyik sakkprogrammal, hogy rálelj a hibákra ...
Válaszol
#29
Köszönöm szépen a gyors választ!
Annyit lehetne még kérdezni hogy hol lehetne követni a nemzetközi versenyeseményeket online?Ti gondolom szoktátok ezeket követni vagy nem?
Mikor lesz a következő?

Másik dolog...
Hogyan lesz nagymester valaki? (nem mintha én erre pályáznék... belőlem hiányzik a tehetség meg annyira nem vagyok elhivatott... csak hobbi szinten foglalkozok sakkal!) részt vesz hivatalos sakk versenyeken, ott pontozzák és ha eléri a 2500 pontot akkor már nagymester valaki? Vagy hogyan működik ez?
Válaszol
#30
A versenyek játszmáit több helyen is meg lehet nézni. Pl. a Playchessen van egy "Közvetítések" szoba, ahol a jelentősebb versenyek partijai követhetők, de a nagyobb versenyeknek saját weboldaluk is van, ahol általában számítógépes elemzés mutatja, hogy ki áll jobban egy partiban, illetve a program szerint mi lenne a legjobb lépés. Ezeket a versenyeket ki lehet guglizni, vagy esetleg a chessbase.com oldalon is meg lehet nézni.
A címszerzés feltételeit a chess.hu oldalon, a "szabályzatok" alatt nézheted meg. Itt egyébként a magyar bajnokságok partijait is megtalálod (az NB-II-ig bezárólag), igaz, sokszor elég nagy késéssel teszik fel.
Arra, hogy melyik a következő verseny, nem lehet válaszolni, mivel folyamatosan mennek mosolygás
Egyébként az év egyik legerősebb versenye, a VB-jelöltek tornája, március 13-án indul, ennek győztesen hívhatja ki Magnus Carlsent, a jelenlegi világbajnokot. Itt a fórumon, a "Sakkversenyek" alatt is megtalálod a topikot, ami ezzel foglalkozik.

De szerintem ezek a nagyon erős versenyek nem igazán alkalmasak arra, hogy egy amatőr tanuljon belőle, mivel az egyes lépésekről nagyon nehéz eldönteni, hogy egy erős nagymester miért lépte. Teljesen más dimenzióban és mélységben gondolkodnak mint mi. Szerintem egy kezdő sokkal többet tanulhat a "régi nagyok" játszmáiból, ahol a pozíciós alapelvek (gyors fejlődés, korai sáncolás, a centrum jelentősége, gyalogszerkezet, stb.) sokkal tisztábban jelennek meg. (Pl. Paul Morphy partijai között is sok ilyen van).
Válaszol
#31
skewera playchessen szinte mindenért fizetned kell, viszont a chess.com-on teljesen ingyen jácchacc élőpontokért is, stb beállíthatod a szintedet így nem ad olyan ellenfelet aki neked erős, továbbá vannak fizetős tananyagok és hasonló finomságok ha nem sajnálod a pénzt. luftballonos ha van androidos telód, briliáns kliensük is van ahol a gépen megszokott módon játszhatsz. továbbá aktívak a közösségi oldalakon, ha kérdésed van megkeresheted őket,
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#32
Kösz szépen a válaszokat!

http://www.antikvarium.hu/konyv/asztalos...mei-216124

Gondolom ez az a könyv amit ajánlottatok... Néztem a tartalomjegyzékét, nagyon érdekes dolgokról van benne szó! Köszönöm az ajánlást!
Annyit szeretnék kérdezni ezzel kapcsolatban, hogy ez amit linkeltem ugye 1991-es kiadás... én meg láttam 2011-est is, de annak nem láttam a tartalomjegyzékét; ez lehet hülye kérdés, de ez ugyan az a könyv? Ugyan azok a témák vannak benne?
2011 kiadás:


http://www.libri.hu/konyv/a-sakkjatek-elemei.html
Válaszol
#33
Nekem is ez van, profi sakkozók azt mondják kezdőknek kemény sakk könyv általáb nem ezzel szokták kezdeni..... de nekem is ez van meg,száraz és hasonlók, de mint írtam ugye,,, kezdőknek nem ajánlott, én olvasgatom nekem tetszik, ha meg megunom, elteszem kicsit. Igen nem szégyellem bevallani volt hogy 3 honapig elő se vettem. De engem ugye nem hajt a tatár a sakk csak hobby.


És igen ugyan az! Csak ki lett egészítve, ill a szöveg környezetet néhol átdolgozták mert régebben ugye más volt a nyelv. Az átdolgozás az ezeedti tananyag lényegét nem érinti!!!
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#34
Van egy online tanulási lehetőség:

http://chess.hu/sakksuli/index.php

Na én egyelőre ennek a leckéit bújom, már elértem a haladó leckékhez!

Nagyon érdekes és tanulságos dolgokról írnak itt, amiket értek is meg minden, de hogyan lehet ezeket a gyakorlatban is alkalmazni?
Tehát vannak ezek a taktikai elemek (pl: elterelés, ráterelés, vonal-, sor-, átlónyitás, helyzárás, felfedett támadás, felfedett sakk, kettős sakk, kötés kettős támadás) amiket értek is hogy mi mi, de hogy tudnám megtanulni ezeket úgy, hogy meccs közben is felismerjem ezeket a lehetőségeket?
Van erre valamilyen tanulási módszer hogy rögzüljenek ezek úgy, hogy meccs közben is fel ismerjem eme lehetőségeket? Például amikor egy tehetséges verseny sakkozót "eddzenek" akkor tulajdonképpen mit csinálnak vele? röhögés

Előre is köszönöm a válasz(oka)t! Meg persze az eddigieket is...
Válaszol
#35
sakksulit félig én is megcsináltam, de nwkwm fizikai könyv 1 sak készlettel hasznosabb mosolygás
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#36
Bocs ezért a kommentért! Volt egy problémám, de már rájöttem a válaszra, csak már nem tudom törölni :S ezt a hozzászolást...
Válaszol
#37
Üdv, van olyan híresebb sakkozó, aki a dámajátékot is pro. szinten nyomja esetleg, abban is világbajnok lett? köszi
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#38
(2014-02-20, 20:51:04)SakkTomi Írta: skewer

a playchessen szinte mindenért fizetned kell, viszont a chess.com-on teljesen ingyen jácchacc élőpontokért is, stb beállíthatod a szintedet így nem ad olyan ellenfelet aki neked erős, továbbá vannak fizetős tananyagok és hasonló finomságok ha nem sajnálod a pénzt. luftballonos ha van androidos telód, briliáns kliensük is van ahol a gépen megszokott módon játszhatsz. továbbá aktívak a közösségi oldalakon, ha kérdésed van megkeresheted őket,
Skewer, ezt el ne hidd, playchess a világ legjobb, és legnagyobb sakkszervere. Én ott vagyok már 7 éve és nincs rossz véleményem róla. Amúgy van vendég belépés, és éjjel-nappal játszhatsz bárki ellen. Ha esetleg kedved szottyan regisztrálni, azt is megteheted, amúgy sokkal olcsóbban hozzá tudok jutni sorozatszámokhoz ha érdekel. Egyébként fizetni mindenért kell a világon, SakkTomi nem a földön jár, de vannak ilyenek is..
Üdv: rybkachess
Válaszol
#39
1 ideje van a fide honlapján, h rapid és blitz élő is van.
Én már voltam azóta több blitz versenyen de nem lett blitz élőm.
Milyen gyors verseny amit jegyeznek?
Válaszol
#40
(2014-07-13, 08:11:43)rybkachess Írta: Skewer, ezt el ne hidd, playchess a világ legjobb, és legnagyobb sakkszervere. Én ott vagyok már 7 éve és nincs rossz véleményem róla. Amúgy van vendég belépés, és éjjel-nappal játszhatsz bárki ellen. Ha esetleg kedved szottyan regisztrálni, azt is megteheted, amúgy sokkal olcsóbban hozzá tudok jutni sorozatszámokhoz ha érdekel. Egyébként fizetni mindenért kell a világon, SakkTomi nem a földön jár, de vannak ilyenek is..


biztos ezért van összevissza csak 200ezer tagja a a chessbase-nak, a chess.com-nak meg majdnem 10 millió mosolygás(és az egyik legismertebb név az internetes sakk világába a chess.com..)


de semmi baj én vagyok a lúzer aki nem szeret fizetni.. vigyorgás
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég