Teljesen kezdő kérdés....
#1
Sziasztok, most tanulok, sakkozni szeretném megkérdezni, hogy mi hasznosabb ha ember ellen vagy számítógép ellen játszom? Gépen a win7 alap sakkprogramját értem illetve nagyon szeretek androidon is sakkozni, engem leköt a sakkozás a telefonon , playről sok jó program tölthető le ingyen. denekem mint teljesen kezdőnek mi a jó? Az ha az emberi elme ellen játszom online vagy ha 1 megírt program, kezdőszintjén, (és határtalanul élvezem ha megtudom verni)vigyorgás, kérném szépen, ha van itt valami sakk szakértő segítsen , és adjon tanácsot, jelenleg mint írtam telefonom sokat játszom a cpu-val illletve hogy win7-es gépem lett tetszik a beépített 3d-s sakkjáték is, viszont játszom online is, néha még mattolok is vagy nyerek idővel, de ha kikapok az eltud keseríteni szomorúság. Szóval ebben szeretnék segítséget kérni ismétlem mint telljesen kezdő, meik fajtát játszam inkább, ember vagy gép ellen (ott nyílván a kezdő szinten)Nem tudom eltudja e rontani a sakk fejlődésem egy ilyen mesterséges program. Pókerezem is elég jól, pókerben köztudott ugye mesterséges inteligencia ellen elég gyatra a játék,,,, a gép nem tudja utánozni a pókeres emberi elmét, de mi a helyzet a sakkban ?


köszönöm a válaszokat mosolygás
Válaszol
#2
A fejlődést leginkább az tudja segíteni, ha visszanézed a játszámaidat, és próbálsz rájönni, hogy miért nyertél, miért veszítettél, mit kellett volna másként csinálni, hogy ne kerülj olyan helyzetbe legközelebb vagy miért is kerültél ennyire kedvező állásba. Ebből lehet a legtöbbet tanulni és idővel kirajzolódik a tendencia, hogy a játék elemében vagy jobb vagy rosszabb és akkor arra odafigyelve lehet akár szakirodalomban is elmélyedni.

Az utólagos elemzésben természetesen segíthet sakkprogram is, vagy a játszma korai fázisában akár egy megnyitáskönyvtár, bár az nagy öröm tud lenni, ha fél óra saját játszma bámulása utána hirtelen jön a megvilágosodás, hogy hoppá, megvan a banánhéj, amin elcsúsztam.

Önmagában az, hogy sakkprogram ellen vagy online más játékosok ellen játsszol, szerintem nem döntő. Ha a program ellen már túl gyakran túl könnyen nyersz és nem jelent kihívást ellene a játék, akár nehezebb szinten, akkor lehet inkább az online sakk felé továbblépni, hogy sikerüljön fejlődni.
Válaszol
#3
Szia, én először sokáig csak géppel játszottam de elég káros volt mert alacsony fokozaton játszottam és mire versenyre mentem meglepődtem, hogy mindneki milyen jó csak én nem?!
Akkor még a chessmaster-el játszottam de felesleges volt. Nem beszélve arról, hogy alacsony fokozaton nem tanulsz semmit.
Én nem tartom jónak a géppel való játszást. Nem tartom jónak mert a gép gépiesen játszik. Sokszor bizonyos hibákat sosem követ el, máskor meg olyan hülyeséget lép ami szarvas hiba. Az ebmeri játékot mindig meg lehet különböztetni a géptől! Főleg nem profi szinten. Profi szinten talán érdekesebb lehet ez a gép parti de ugye egyikőnk sincs azon a szinten.
Az emberbe pont az az érdekes, hogy kiszámíthatatlan. Bármikor megváltozhat mert hirtelen elfárad vagy rossz kedve lesz vagy jobb is lehet mert ivott egy kis kólát stb. Ezzel szemben a gép olyan mint amikor mész az autópályán a kocsiddal és beállítod a sebességtartót, hogy menjen 175-el és az addig annyival megy amíg ki nem fogy a benzin. Sosem lesz se több se kevesebb. Ilyen a sakkgép is: sose lép sem jobbat [attól amennyit tud], de sem rosszabbat. Végig ugyanaz!
Ezért jobb emberrel játszani.

Persze ha felkészülésről vagy elemzésről van szó; igen akkor lehet jó a gép. De inkább csak akkor. Esetleg jó lehet még elemzéskor is, bár messze nem magyaráz annyit egy gép mint egy igazi edző (csak a helyes lépéseket mutatja meg).

Ha már ajánlani kell azért tudok ajánlai progikat:
ltt a Sakkprogramok topicba elolvashatod mit írtunk róla és beszerezheted. Ilyenek sakkszoftverbe a Fritz. Ez maga a sakkprogram de ebbe bele lehet tölteni más sakk motorokat is. A legjobb ilyen [ingyenes] motor pl. a critter, boquet, stockfish.
Ezekkel partit ill. állást elemezni érdemes. Vagy akár csak megnyitást, hogy egy kétséges helyzetben vmelyik profi motor melyik lépést ajánlja tovább?!

Megynitáshoz pedig ajánlanám ezt a csomagot ami 5000 nyitást tartalmaz és szintén ebbe a Fritz programban kell telepíteni: Chessbase Opening Encyclopaedia

Ezekkel lehet felkészülni, hogy aztán emberekkel játssz!
Jó szórakozást!
mosolygás
Válaszol
#4
terrier Köszönöm, szakirodalmam már van 1 könyv, a sakkjáték elemei című könyv, nekem hasznosnak tűnik mosolygás Sakkprogram még jó ideig lekőt amivel játszom kb 5 szint van benne az androidoson én az 1-est veregetem, néha... tehát még jó ideig lefog kötni.


xinu neked is köszi, bár nem 1 formát írtatok , szerintem tartom az eeddigi stratégiám, játszogatok a kedvenc sakkjátékommal telón (és felveszem legalább 3-asra, ebben teljesen igazad van nem a béna szintet kell megszokni) és néha letolok 1-1 online-t is hogy ember ellen is legyen tapasztalatom, idővel szépen nyeregetek rövid sakkban, félórásba matt is elófordul ( 2 szer sikerült 5 percesbe is!!) chess.com-on megnézthetőek a játszmáim mosolygás) ha érdekel írjatok pü-t nem szeretném kiirni a nevem nyílvánosba. Amúgy olyat is mondtak nekem hogy a gépi játéknak annyi értelme lehet, hogy agép NYERÉSRE JÁTSZIK, nincs az mint a sakkoldalon, hogy baj van kezet nyujtok a másik elfogadja (mer mittomén) és kész döntetlen. Gép ellen vagy nyerek vagy vesztek...... (vagy patt, gondolom) nem tudom nem akarok okoskodni de ebbe azért van logika.


Androidra töltöttem le megnyitás tárat mosolygás van benne jópár nekem tetszik. Meg van elemzőm is 2 motorral. a critter meg a stockfish motorral elemez.
Válaszol
#5
Sziasztok , újra itt vagyok , lenne még kérdésem. Ha valaki írna rá megköszönném. Manapság az t mondják az internet miatt csak úgy mint a póker a sakk is felgyorsult, manapság az 5-10-15 perces sakkok a menők a neten, a sakkbarátokon 1szer játszottam 1 klasszikus sakkot, ott a játékos fél percenként írta lépjek már lépjek, lépjek már mer stb..... én ugye percekig agyaltam 1 lépésen, mert klasszikus lévén idő mint a tenger volt.... szóval emberke inkább feladta a tétmeccset mert nem volt türelme játszani. Sajnos egyre inkább megszokom a gyors sakkot , nagyyjábol mindig 10 -15 perceset játszom a neten. Szeretném megkérdezni, hogy ez mennyíben baj? vagy nem gond? Élőben ez nekem okozhat gondot? (élő sakkot emberrel több mint 10 éve nem toltam), csak a neten.

Ebből lehet gond ha 1szer véletlenül élőbe sakkozom? Gondolom igazi táblán, nem időre szoktak játszani, hanem ki adja be mattot előbb vagy döntetlen. .
elnézést a szedett vedett írásért a választ köszi mosolygás
Válaszol
#6
(2013-05-14, 13:41:49)Sakkozzunk Írta: Sziasztok , újra itt vagyok , lenne még kérdésem. Ha valaki írna rá megköszönném. Manapság az t mondják az internet miatt csak úgy mint a póker a sakk is felgyorsult, manapság az 5-10-15 perces sakkok a menők a neten, a sakkbarátokon 1szer játszottam 1 klasszikus sakkot, ott a játékos fél percenként írta lépjek már lépjek, lépjek már mer stb..... én ugye percekig agyaltam 1 lépésen, mert klasszikus lévén idő mint a tenger volt.... szóval emberke inkább feladta a tétmeccset mert nem volt türelme játszani. Sajnos egyre inkább megszokom a gyors sakkot , nagyyjábol mindig 10 -15 perceset játszom a neten. Szeretném megkérdezni, hogy ez mennyíben baj? vagy nem gond? Élőben ez nekem okozhat gondot? (élő sakkot emberrel több mint 10 éve nem toltam), csak a neten.

Ebből lehet gond ha 1szer véletlenül élőbe sakkozom? Gondolom igazi táblán, nem időre szoktak játszani, hanem ki adja be mattot előbb vagy döntetlen. .
elnézést a szedett vedett írásért a választ köszi mosolygás

Hát először is, ha valaki sürget téged azért hogy lépjél már, az nem csak bunkóság, de szabálytalankodás is. A te időd, te használod fel, ha nem tetszik neki, akkor játsszon inkább villámsakkot. Minél több idő van egy partira annál jobb lépéseket lehet kigondolni. A klasszikus sakk a valódi. A rapid már meg se közelíti, nincs idő belemenni mély kombinációkba, épp csak egy biztonságos játékra elég az idő.
A villámsakk az amatőrök között mindig is népszerűbb volt, mint a komolyabb játékosok körében (általában). Erős amatőrök lendületből játszanak és gyors lépésekkel próbálják frusztrálni az ellenfelet. Magas szintű versenysakkban pedig azért divat, mert 3-5 perces partikat fel lehet venni videóra, megosztani y.t.-on és még egy türelmetlenebb érdeklődő is könnyen végig tudja nézni, ezáltal jobban lehet népszerűsíteni a versenysakkot. Legalább is szerintem marketing fogás.
klasszikus partihoz rakd fel a táblát az asztalon és játssz program ellen.
Válaszol
#7
köszönöm, hátigen a gépi sakkrol megoszlanak a vélemények, de eddig is ezt tettem , felvettem la nehézséget 3 -ra kb (tehát hogy ne engedjen nyerni!!) és a harc a király haláláig sakkot azt program ellen játszok. Ott tényleg az a lényeg, hogy öld meg a királyt és mentsd a tiedet.


Sajnos ez minden oldalonvan amit írtam szomorúság Chess.com-on is csináltam 1 1órás játékot, odais emberke bejön majd 3 mp-enként kb lépett is és ha1 percet is mertem agyalni (1 órás parti volt volt idő) már írkált be hogy looser stb..... Aztán jól bemattoltam. vigyorgásNem tagdom, jó agyors sakk, sokszor ha csak sakkoznék mert elfárdtam és felpörögnék én is mint írtam játszok 10-15 perceset, mert valóban felpörget, menni kell ugye, de azért ez hogy már már nincs emberaki lassú sakkot játszana...


amúgy ha bactatnak ezt szoktam írni amit te is írtál, ottaz óra azzal gazdálkodhatok és ennyi, ha lejár vesztettem,pont.


Csak sokszoraz ember életkedvét is eltudják venni ezzel a stílussal, nemhogy az adott partiba a játék kedvet.... tudom cset tiltás, nem szoktam, szeretem beírni a köszönést, megkérdezni hogy van stb... a normálisabja is pont ezt teszi.


Élő szinten amúgy mennyíre hal ki a klasszikus sakk? Ugye már 1 sakkóra se új találmány azon is simán beállíthatod az 5 percet pl. és annó valahol olvastam, hogy bizonyíthatóan kezd "kihalni" a klasszikus sakk, ami "időtlen időkig" tarthat.
Válaszol
#8
(2013-05-14, 13:41:49)Sakkozzunk Írta: "(élő sakkot emberrel több mint 10 éve nem toltam), csak a neten.
Ebből lehet gond ha 1szer véletlenül élőbe sakkozom?"

Bocs, hogy belekotyogok ...
Az utóbbi években én is kizárólag a neten játszottam, a múltkor viszont úgy alakult, hogy "élőben" is összejött pár parti. Mit mondjak, teljesen elszoktam a 3D táblától, és olyan hülyeségeket léptem, mint amilyeneket 2D-ben ritkán vigyorgás
Nagyon zavaró volt, egyszerűen nem tudtam rendesen áttekinteni az állást, mondtam is, az ellenfélnek, hogy visszavágót kérek a playchessen ... röhögés
Válaszol
#9
(2013-05-14, 18:34:09)Amerigo61 Írta: Bocs, hogy belekotyogok ...
Az utóbbi években én is kizárólag a neten játszottam, a múltkor viszont úgy alakult, hogy "élőben" is összejött pár parti. Mit mondjak, teljesen elszoktam a 3D táblától, és olyan hülyeségeket léptem, mint amilyeneket 2D-ben ritkán vigyorgás
Nagyon zavaró volt, egyszerűen nem tudtam rendesen áttekinteni az állást, mondtam is, az ellenfélnek, hogy visszavágót kérek a playchessen ... röhögésIgen azt nekem is mondták, mégha a közelembe nincs is aki sakk képes élőbe, de van táblám igazi állítsam fel és lépegessek 1 kicsit mgamba, hogy lássam az állásokat.
Válaszol
#10
Nem tudom ti sakkoztok e fejben, ha igen, akkor 2d-be vagy 3d-be képzelitek el?

Vagy ha csak állást is képzeltek el persze mosolygás
Válaszol
#11
Érdekes kérdés, egyébként egyértelműen 3D-ben mosolygás De én béndzsa vagyok, max 1 táblán tudok. Van csapattársam, akinek 4-5 sem okoz semmi problémát.
Válaszol
#12
Az nem bendzsaság! 1 táblán játsz úgy ahogy kell ha csak 1-en megy annyi, pókerbe van aki 20 asztalon tollja online, nekem csak 1-en megy , pókeesek mondták ebbe semmi szégyen nincs, azon az 1-en játszak ahogy kellazt kész, ha meg más több asztalra is képes öszpontosítani, jó neki.
Válaszol
#13
Érdekelne az őszinte (szakértői) véleményetek, amég sakkban is nem érek el 1 normális stabil szintet, nem tanulok meg játszani "rendesen" , okosabb lenne ha felhagynék a turbó sakk fajtákkal és pl csak a 30 perceset játszanám, ahol van időm nyugodtan gondolkodni? tényleg érdekelne, hogy mit tanácsoltok, a lelkesedésem a rengeteg vesztes parti ellenére sem apad, de elgondolkodtam, nem e okosabb lenne ha a "rendes" sakkot játszanom ami addig megy amég valaki mattol. (ugye félóra azért elég erre) köszi ha valaki megtisztel a válasszal.

Aki nem érti a chess.com-on a gyári idő lehetőségnél a 30 perces parti a max. (Természetesen egyénileg olyat állítasz be amit akarsz, a program által felkináltak közül a max 30)
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#14
(2013-07-10, 17:32:01)Sakkozzunk Írta: Érdekelne az őszinte (szakértői) véleményetek, amég sakkban is nem érek el 1 normális stabil szintet, nem tanulok meg játszani "rendesen" , okosabb lenne ha felhagynék a turbó sakk fajtákkal és pl csak a 30 perceset játszanám, ahol van időm nyugodtan gondolkodni? tényleg érdekelne, hogy mit tanácsoltok, a lelkesedésem a rengeteg vesztes parti ellenére sem apad, de elgondolkodtam, nem e okosabb lenne ha a "rendes" sakkot játszanom ami addig megy amég valaki mattol. (ugye félóra azért elég erre) köszi ha valaki megtisztel a válasszal.

Aki nem érti a chess.com-on a gyári idő lehetőségnél a 30 perces parti a max. (Természetesen egyénileg olyat állítasz be amit akarsz, a program által felkináltak közül a max 30)

Nem vagyok "szakértő", de azért javasolnék:

1. Vegyél egy alapszintű sakk-könyvet (Pl: Asztalos - Bán : A sakkjáték elemei), és olvasd el figyelmesen. Sokkal hatékonyabb, mintha magadtól kellene rájönnöd az alapelvekre.

2. Játssz hosszabb partikat (legalább 15-15 perc gondolkodási idővel). A Playchessen a kezdőknek külön "szoba" van, ott könnyebb ellenfelekkel találkozhatsz, és a játékidőt is meghatározhatod.

3. Minden lépés előtt gondolkozz, és próbáld meg elkerülni a durva hibákat. A játszmáid alapján úgy tűnik, hogy elég nagyvonalúan bánsz az anyaggal mosolygás
Válaszol
#15
köszi


a könyv megvan, olvasom is szorgosan!


A cheess.com-on is játszhatok hosszabb partikat akár 100 órásat is állíthatok be egyénileg (csak írtam valaMit) és állíthatok be gyenge ellenfeleket, de nekem direkt erősebbek vannak, nézd szerintem nem attol javulok, ha a gyengéket elverem nem ? vigyorgás

"A játszmáid alapján úgy tűnik, hogy elég nagyvonalúan bánsz az anyaggal" nem értem, elmagyaráznád ?
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#16
(2013-04-25, 13:02:42)SakkTomi Írta: terrier Köszönöm, szakirodalmam már van 1 könyv, a sakkjáték elemei című könyv, nekem hasznosnak tűnik mosolygás

Remélem nem tolakodás, de kerültél már olyan helyzetbe játszma közben, amikor bevillant, hogy hoppá, erről olvastam a Sakkjáték elemei könyvben, vagy olyat tudtál magabiztosan lépni, amit a könyv "koncepciójából" merítettél?

Én a topik elején adott tanácsnál nem tudok jobbat:

A fejlődést leginkább az tudja segíteni, ha visszanézed a játszámaidat, és próbálsz rájönni, hogy miért nyertél, miért veszítettél, mit kellett volna másként csinálni, hogy ne kerülj olyan helyzetbe legközelebb vagy miért is kerültél ennyire kedvező állásba.

A hosszabb időlimites partik is segíthetnek, de a munka lényegi részét a partik után kell elvégezni.

Vegyük ezt a partit: http://sakktomi.blogspot.hu/2013/07/5-perces.html

1.e4 e5 2.Nc3 Bb4 3.Nd5 után kapjuk ezt az állást:

FEN

Világos utolsó lépéseddel megtámadta a futódat, amivel éppen most léptél b4-re. A futót nem védi semmi, tehát az ingyen üthető és sötét semmilyen kompenzációt nem kap érte cserébe. Ezért azt a huszár e7 lépés helyett vagy (1) meg kellene védeni vagy (2) ellépni vele a támadás elől vagy (3) megtámadni egy hasonló értékkel bíró, védelem alatt nem álló világos figurát.

2. a futóval el lehet lépni c5-re, a5-re, e7-re ahol nem akadályozza a többi figurád mozgását. f8-ra lépéspazarlás visszamenni.
1. a b8-on lévő huszárral lehet c6-ra lépni, amivel megvéded a futót.
3. ilyen lehetőség nincsen, hiszen a világos huszárt most is védi az e4 gyalog, ráadásul ha még meg is támadnád például a c6 gyaloggal, a következő lépésben már nem lesz ott, mert leüti a futódat.

Amerigo például az ilyen "durva hibák" elkerülésére utalt.

Ez egy nagyon jól kezelhető megnyitástár, ami segíthető a játszma kezdeti szakaszában az utólagos elemzéseknél, ha később sem találsz magad "hasznos lépést": http://chessok.com/?page_id=352
Válaszol
#17
terrier köszi megfogadom, olyan még nem volt ami a könyvből jött volna de olyan ami az internetes sakksulibol rémlett, az igen és jó volt hogy beugrott. mosolygás
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#18
(2013-07-10, 21:42:10)SakkTomi Írta: terrier köszi megfogadom, olyan még nem volt ami a könyvből jött volna de olyan ami az internetes sakksulibol rémlett, az igen és jó volt hogy beugrott. mosolygás

A sakkjáték elemeihez még annyit, hogy koncentrálj az első öt fejezetre. Ha ráunsz a végjátékra (I-III.), akkor a játszma megalapozása (V.) mellett inkább a IV.-re helyez nagyobb hangsúlyt (bábok értéke, hatása) - kezdőszinten minden az elemi szintű taktikán múlik és az ilyen lehetőségek szem előtt tartása már a játszmák első lépéseinél is hatékony lehet, hogy ne legyenek "durva elnézések".
Válaszol
#19
kacsintás köszi
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#20
Ezzel most találkoztam:

Idézet:for total beginners:

1.learn moves & check mating patterns. Play K & P endgames against other beginners; handicap games against stronger players (You take all pieces, she takes K & Ps only)

2. learn more checkmates & simple tactics. Play B endgames with beginners (K, 2 Bs & all Ps), K, Ps & Bs against stronger.

3. en passant & more tactics; N endgames & K,Ps, Bs & Ns handicap games.

4. castling & more pieces against others. By the time my beginners won against my handicap of Q & 2 Rs, they already won many kiddies' tourneys!

5. opening principles & full games.

In this fashion you learn & improvise at the same time & have a lot of fun winning games from the start!
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég