Anand - Carlsen 2013 Sakkvilágbajnoki döntő
#81
Örök dilemma, hogy remifór, vagy rapid/armageddon döntsön a cím sorsáról. Ha remifór, akkor tényleg kevésnek tűnik a 12 parti.
Emlékeim szerint a sakktörténelemben többször is előfordult, hogy a remifór döntött (Lékó-Kramnyik, de a Botvinnik-meccseken is előfordult, igaz ott sok partit játszottak).
Válaszol
#82
Igazad lehet.

Botvinnik első két címvédése döntetlen volt (Bronstein, Smyslov) és összességében a hét címmeccséből csak kettőt tudott megnyerni: a garantált visszavágót Smyslov és Tal ellen. [meglepő!] Különösen, hogy a címét tornán nyerte '48-ben Alekhine halála miatt.

Ezután csak a '87-es KK meccs volt döntetlen. Kasparov akkor az utolsó partit nyerve tudta x-re menteni és megtartani a címét. Kramnik Lékó elleni meccséhez hasonlóan.

A Botvinnik érában volt a 24 játszmás lebonyolítás, amit Fischer annyira meg akart változtatni az "aki előbb nyer tíz partit" változatra, amit nem engedett neki a FIDE Karpov ellen (a 9-9 záradék miatt, vagyis a kihívónak legalább 10-8-ra kellett volna nyernie). Ebből lett a "hat győztes parti szükséges" Karpovnak Korchnoi ellen. Ez kiküszöböli a remifórt, viszont kiszámíthatatlanná is teszi a meccs időtartamát.

Az első Karpov-Kasparov meccs kudarcba fulladását követően lett ismét 24 meccs és remifór.

1995-ben 20-ra csökken Kasparov-Anand, majd 2000-ben már csak 16, 2004-ben 14. 2006-ban 12, eltűnt a remifór és jöttek a rövidített játszmák melyek maradtak azóta is.

A rapid, de különösen a blitz és armageddon dolgot nagyon rendszeridegennek érzem egy VB címmeccsen.
Válaszol
#83
Anand bejelenthetné a visszavonulását. -2-nél legalább egy minimális küzdőszellemet mutathatna. Ez volt a legélesebb válasza 1.e4-re? Vagy a cél már a veszteségek minimalizálása... szomorúság Egyik forgatókönyv se jobb a másiknál.
Válaszol
#84
(2013-11-19, 13:14:03)terrier Írta: Anand bejelenthetné a visszavonulását. -2-nél legalább egy minimális küzdőszellemet mutathatna. Ez volt a legélesebb válasza 1.e4-re? Vagy a cél már a veszteségek minimalizálása... szomorúság Egyik forgatókönyv se jobb a másiknál.

Ilyenkor kéne elővennie a romantikus sakkiskolát, és szétszórt állásokkal mindent elsöprő támadásokat indítania.
Már a földön fekszik, nincs mit veszítenie. keserűség
Válaszol
#85
Azt, hogy Anand nyuszi módjára semmitmondó remikkel és "kis vesztéssel" fejezi be a meccset, nem tudom elképzelni. Az maga lenne a megszégyenülés, főleg, hogy hazai környezetben játszik.
Szerintem a 2 "pihentető" remi arra kellett, hogy a világbajnok némileg összeszedje magát. Most az utolsó 4 partira összpontosítanak, és megpróbálnak kitalálni valami Carlsen ellen. A norvég ma 1. e4-gyel feladta a labdát, akár Szicíliai is jöhetett volna, de Anand - úgy tűnik - nem volt harcra hangolva, pedig állítólag a megnyitásokban tájékozottabb, mint Carlsen ... fütyülés
Válaszol
#86
Anand mélyen a tudása alatt játszik, de ettől függetlenül teljesen megérdemelt lesz Carlsen világbajnoki címe.
Válaszol
#87
Carlsen fél pontra a világbajnoki címtől és még 3 hosszú parti van hátra. Carlsen megérdemelten lesz világbajnok, sokkal stabilabban játszik, mint a sokat hibázó Anand.

A következő VB-meccsen szívesen látnék egy Kramnyik-Carlsen összecsapást ... fütyülés
Válaszol
#88
A 9. partiban bár a Houdini 2 szerint Anand utolsó rossz lépése előtt kétes állás alakult ki, de az ő játéka szerintem jobb volt, mint Carlsené.
Végre egy Philidor stílusú, kicsit szokatlan gyalogharccal indult meg, és szerintem megnyerhette volna, ha azt az egy lépést nem számolja el.
Számomra ez csak azt mutatja, hogy egyforma jól játszottak, de Anand fáradt el hamarabb.
Válaszol
#89
A kulisszák mögött ...

http://www.youtube.com/watch?v=lpmHiBevobQ
Válaszol
#90
(2013-11-21, 21:55:28)Amerigo61 Írta: A kulisszák mögött ...

http://www.youtube.com/watch?v=lpmHiBevobQ

[Kép: 276255_Papel_de_Parede_Meme_Obama_Not_Bad_1600x1.jpg]
how to do a screen shot
Válaszol
#91
Magnus Carlsen világbajnok. A 10. partiban is voltak nyerési esélyei, de miután Anand a végjátékban megkavarta az állást, jobbnak látta remire egyszerűsíteni.

Azt lehet tudni, hogy kik voltak Carlsen segítői?
Válaszol
#92
2004. januári bejegyzés a chessgames.comon:

<Jan-26-04
technical draw: After reviewing the games of Magnus Carlsen from Corus 2004, I'm going to dare and say the following: The search for Bobby Fischer is over.

Jan-27-04
Dick Brain: Don't get carried away there.>


röhögés
Válaszol
#93
vigyorgás vigyorgás vigyorgás

https://www.youtube.com/watch?v=_8WbDD2mmkw
Válaszol
#94
(2013-11-22, 21:19:42)Amerigo61 Írta: Azt lehet tudni, hogy kik voltak Carlsen segítői?

Norvég sajtóban annyi hangzott el, hogy Carlsen segítői végig Oslóban voltak Jon Ludvig Hammer, Carlsen országos cimborája vezetésével. Több név nem ismert. A nimzó-indiai parti közben annyi hangzott el belsős infóként, hogy 11..Na5 lépéssel kialakult állást elemezték korábban, tehát ismert volt számukra.
Válaszol
#95
Újabb információ morzsák: Fressinet és két orosz nagymester volt a felkészülés során rövidebb-hosszabb időre Norvégiában a Carlsen-táborban. Az indiaiak Karjakinra gyanakodtak, mint "titkos" szekundáns.
Válaszol
#96
http://translate.google.com/translate?de...1.11376623

Csak Hammerrel volt kapcsolatban Carlsen a VB meccs alatt skype-on és emailen.
Válaszol
#97
Anand már mindent elért, nem volt mit bizonyítania tovább.
A veresége sem volt túl csúfos, de legalább egyértelmű.
Lehet, hogy számított is erre, és büszkén kiállt a méltó utódjelöltje ellen.
Most már Rapport színrelépését várom. vigyorgás nagyszerű
Válaszol
#98
Rapport Ricsi nagy ígéret és óriási tehetség (a TOP100-ban ő a legfiatalabb), de a legjobbak ellen még nem bizonyított. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy jövőre a Wijk aan Zee GM-A-ban hogyan fog vitézkedni. Mellesleg ott még 3 hely kiadó, pl. Kramnyik (vagy Topalov), Anand és Carlsen részére ... fütyülés röhögés
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég