Anand - Carlsen 2013 Sakkvilágbajnoki döntő
#1
A FIDE döntése értelmében Anand szülővárosa kapta a rendezés jogát, pályázat nélkül. A norvégok felháborodtak, talán nem is teljesen alaptalanul. A korrekt megoldás egy semleges helyszín lett volna, de hiába nevezett Párizs rekordméretű díjalappal...

http://sakkblog.postr.hu/
Válaszol
#2
Már olyan véleményt is olvastam, hogy a Gelfand elleni meccset is akarták már Indiában rendezni, mivel akkor nem jött össze, most ezt kapták vigaszdíjnak.

Nem ideális helyzet, de Kramnik legyőzése, Topalov és Gelfand elleni címvédés után idegen környezetben, ennyi "járt" Anandnak.
Válaszol
#3
Végül is, ha Carlsen "idegenben" nyerni tud, akkor minden kétséget kizáróan eldől, hogy ki a jobb. Anand Szófiában verte Topalovot, szóval a hazai pálya nem biztos, hogy előny.
A szokatlan környezet, klíma és étrend viszont nem Carlsennek fog kedvezni. Igaz, novemberben állítólag elviselhető az időjárás Indiában ...
Válaszol
#4
Úgy tűnik, hogy Carlsen aggodalmait sikerült eloszlatni ...

http://www.chessbase.com/Home/TabId/211/...50813.aspx
Válaszol
#5
Esélylatolgatás a Chessbase-en:

http://www.chessbase.com/Home/TabId/211/...21013.aspx

Szerintem Anand egy jól sikerült felkészüléssel megvédi a címét. Mellette szól a párosmeccseken szerzett óriási rutin, a kötélidegek és a helyszín.
A megnyitási hiányosságokat Carlsen nem fogja fél év alatt pótolni, és nincs tapasztalata a párosmeccsek tekintetében, ami teljesen más műfaj, mint a körmérkőzés. Carlsen toronymagasan vezeti a FIDE-listát, de szvsz még nem elég érett a VB-címre ... fütyülés
Válaszol
#6
Bár meccstapasztalata valóban nem mérhető Anandéhoz azért 2007-ben a világbajnokjelöltek minitornáján a legélvezetesebb párharcot produkálta Aronian ellen. 6 parti után csak a rövidített játszmák során szenvedett vereséget: http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=61997

Az látható, hogy Carlsen már itt is szinte mindent játszott aka a Bobby Fischer meccs-stratégia. Ez működhet Anand ellen is.

Carlsen hasonló helyzetben van, mint Kasparov 2000-ben. A világ el sem tudott képzelni más kimenetelt, mint a címvédést éppen a domináns tornagyőzelmek miatt. Ez a teher nyomja most Carlsen vállát is és ez az elvérés lehet a legnagyobb ellenfele.
Válaszol
#7
Szerintem a többség Carlsen győzelmét várja, Kaszparov is azt nyilatkozta hogy ha csak a játékerő döntene, akkor Magnus lenne a világbajnok, de a VB-meccs, az VB-meccs ...
Anand nyilatkozataiból is úgy tűnt, hogy jobban örült volna, ha Kramnyikkal kellene mérkőznie ...
Válaszol
#8
(2013-10-24, 21:45:28)Amerigo61 Írta: Szerintem a többség Carlsen győzelmét várja, Kaszparov is azt nyilatkozta hogy ha csak a játékerő döntene, akkor Magnus lenne a világbajnok, de a VB-meccs, az VB-meccs ...

A bonni meccs előtt még Anandnak sem volt számottevő meccstapasztalata, különösen nem Kramnikhoz mérten. Mégis egy jó szekundáns csapattal és felkészüléssel leradírozták az ellenfél felkészülését és volt meccstapasztalat, nincs meccstapasztalat.

Én 70-30-at mondanék most Carlsen javára tippként.
Válaszol
#9
Carlsen az esélyesebb, Anand a tapasztaltabb. Én 50-50-et mondanék. Nekem egyikük sem szimpatikusabb, így jó csatát várok, győzzön a jobbik, egyikükért sem szorítok.
Válaszol
#10
Amióta Magnus Carlsen világelső lett (2010. január), csak három olyan Fide ranglista volt, amelyiket nem ő vezetett volna - 2010/11, 2011/3, 2011/5. Ilyenkor Anand vette át tőle ideiglenesen az első helyet.

Klasszikus időbeosztású partik a VB döntő résztvevői között 2010-től kezdve chessgames.com:

2010

Corus, 1/2, Szicíliai védelem, Dragon változat, (Anand volt világos)
London, 1-0, Spanyol megnyitás, Breyer védelem, (Anand)
Nanjing Pearl Spring, 1/2, Spanyol megnyitás Breyer védelem, (Anand)
Nanjing Pearl Spring, 1/2, Spanyol megnyitás Berlin védelem, (Carlsen)
Bilbao Masters, 1/2, Spanyol megnyitás, Breyer védelem, (Anand)
Bilbao Masters, 0-1, Spanyol megnyitás, Berlin védelem, (Carlsen)

2011

Tata Steel, 1/2, Szicíliai védelem Najdorf változat 6.g3, (Carlsen)
Tal Emlékverseny, 1/2, Grünfeld védelem, (Anand)
London, 1/2, Elhárított vezércsel Tartakower védelem, (Anand)
Bilbao Masters, 1/2, Spanyol megnyitás Berlin védelem, (Anand)
Bilbao Masters, 1/2, Nimzo-indiai védelem, (Carlsen)

2012

London, 1/2, Spanyol megnyitás Berlin védelem, (Carlsen)
Bilbao Masters, 1-0, Szicíliai védelem Canal támadás, (Carlsen)
Bilbao Masters, 1/2, Vezér-indiai védelem, (Anand)

2013

Tata Steel, 1/2, Orosz/Petroff védelem (Anand)
Norvégia, 1/2, Szicíliai védelem Canal támadás (Carlsen)
Tal emlékverseny, 1-0, Nimzo-indiai védelem (Carlsen)

Összesen: 2-2 győzelem Carlsen és Anand részéről 13 döntetlen mellett.
Válaszol
#11
Mindkettőjükre nagy nyomás nehezedhet, mert egyforma vesztenivalójuk van.
Anand régóta VB és veterán, Carlsen viszont világelső és már nem sakkcsodagyerek, ezáltal nagyobb tőle az elvárás, és lehet hogy nem lesz több alkalma bizonyítani ezután.
Szerintem a tömeg inkább Carlsent akarja, de csak a változatosság miatt.
Őneki mindig is nagyobb volt a népszerűsége, mint Anandnak, de ez lesz a "vízválasztó" megmérettetés, ahol eldől melyikük a ténylegesen jobb.
Izgalmas lesz, mert egyik sem egyértelműen erősebb, Gelfand esetében viszont könnyű volt az esélyekről beszélni.
Én már izgatottan várom a küzdelmet nagyszerű sakk
Válaszol
#12
Bárki is lesz az új világbajnok, jó lenne, ha Kramnik elsőnek tudna befutni a köv. világbajnokjelöltek tornáján, így kapna egy lehetőséget, hogy visszaszerezze a címet. Akár Carlsen, akár Anand ellen. Óriási meccs lenne.
Válaszol
#13
chessdom.com cikke Anand és Carlsen ismert és feltételezett szekundánsairól:

Peter Heine Nielsen (Carlsent segítette a VB jelöltek tornáján) és Rustam Kasimdzhanov (pihenés) kiválását követően Anand csapatában maradt Radoslaw Wojtaszek és Surya Ganguly. Hozzájuk csatlakozott még egy indiai nagymester, Sandipan Chanda.

Pletyka szinten Caruanát is megemlítik, illetve Kramnik (külső tanácsadó, mint a Topalov meccs előtt) és Giri neve is felbukkant.

Carlsen esetében rövid lesz a lista. Jó barátja, a norvég Jon Ludvig Hammer az egyetlen biztos pont. Laurent Fressinet-t valószínűnek tartják. Magyar szempontból azért lehet érdekes, mert a franciának segített idén Rapport az Alekhine emlékversenyen. Plusz a cikk azt írja, hogy Kasparov nyíltan felajánlotta segítségét.

Még másfél hét. Az első játszma november 9-én, szombaton lesz.
Válaszol
#14
Még mindig szekundánsok...

A chessgames.comon végeztek egy kis nyomozást a november elején Varsóban rendezett csapat EB mezőnyének átfésülésével. Nevesebb hiányzók:

<Wojtaszek>, Peter Heine Nielsen, <Fressinet>, Nepomniachtchi, Kramnik, Ivanchuk, Ponomariov, Rapport, Leko, van Wely, Cheparinov, Georgiev, Nakamura , Nisipeanu, Gustafsson és a teljes izraeli top csapat.

Lékó és Van Wely Kramnik csapatának volt tagja Bonnban. Nepo nem is olyan rég még Carlsen egyik embereként szerepelt a hírekben.

Kíváncsi vagyok, milyen nagyobb nevek bukkannak majd fel egyik/másik táborban akár a döntő alatt akár utána műhelytitokként.
Válaszol
#15
Carlsen aktív pihenéssel készül a címmeccsre:

[Kép: 2llbr6w.jpg]

röhögés
Válaszol
#16
Fischer szellemét hívja segítségül. vigyorgás
Válaszol
#17
Naptár/időbeosztás a döntőhöz:

[Kép: 2uq2gj4.jpg]

A játszmák magyar idő szerint délelőtt 10:30-kor kezdődnek. Első parti szombaton!
Válaszol
#18
Carlsen lesz világossal az első partiban.
Válaszol
#19
(2013-11-01, 00:28:40)terrier Írta: Még mindig szekundánsok...

A chessgames.comon végeztek egy kis nyomozást a november elején Varsóban rendezett csapat EB mezőnyének átfésülésével. Nevesebb hiányzók:

<Wojtaszek>, Peter Heine Nielsen, <Fressinet>, Nepomniachtchi, Kramnik, Ivanchuk, Ponomariov, Rapport, Leko, van Wely, Cheparinov, Georgiev, Nakamura , Nisipeanu, Gustafsson és a teljes izraeli top csapat.

Lékó és Van Wely Kramnik csapatának volt tagja Bonnban. Nepo nem is olyan rég még Carlsen egyik embereként szerepelt a hírekben.

Kíváncsi vagyok, milyen nagyobb nevek bukkannak majd fel egyik/másik táborban akár a döntő alatt akár utána műhelytitokként.

Rapport Ricsinek kitűnő tapasztalatszerzési lehetőség lenne, ha bekerülne valamelyik táborba, de ezt nem tartom valószínűnek. Ivancsuk elég egzaltált figura, nem tudom elképzelni, hogy alkalmas lenne hatékony team-munkára ..
Válaszol
#20
Anand - némi meglepetésre - már a meccs előtt nyilvánosságra hozta a szekundánsai nevét:

Krishnan Sasikiran, Sandipan Chanda, Lékó Péter, Radoslaw Wojtaszek

Végül is tiszta vizet öntött a pohárba, nem kell titkolózni, konspirálni. Azt, hogy Carlsen profitál-e valamit ebből az információból, csak az égiek tudják ...fütyülés
Lékónak ez nagy megtiszteltetés, korábban Kramnyikot segítette, most ismét VB-meccshez szekundál fütyülés Lehet, hogy külföldön jobban elismerik a tudását és tapasztalatát, mint ahogyan mi vélekedünk erről?
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég