Blitz sakk és társai.
#1
Manapság rászoktam az 5 vagy 10 perces sakkra, lehet hogy nem olyan precíz mint a hosszú sakk, de a netten sokan ezt játszák (még sok verseny sakkos is legalábbis azok közül akiket én ismerek, szinte mind 5-3 perceseket játszik ) mert pörög és az ember nem unja szét magát mire a másik lép (én addig pl netezek... miután elgondoltam mit lépnék. ) nekem eddig ez jól működik napi pár félórás partit is letolok a chess.com-on és számomra meglepő hogy abban is meglepő kombinációkat hozok ki, amit még sose....gondolom mert az 5 percesbe pl, ugye nem netezgetek nem unatkozok, hanem a táblát nézem agyalok stb, és gondolom tudat alatt használom a hosszu sakkba is az itt szerzett dolgokat .


Mivel itt vérprofik is vannak, gondoltam megkérdezem ti hogy álltok a rövid sakkal ?
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#2
(2014-02-02, 19:05:48)SakkTomi Írta: Manapság rászoktam az 5 vagy 10 perces sakkra, lehet hogy nem olyan precíz mint a hosszú sakk, de a netten sokan ezt játsszák (még sok verseny sakkos is legalábbis azok közül akiket én ismerek, szinte mind 5-3 perceseket játszik ) mert pörög és az ember nem unja szét magát mire a másik lép (én addig pl. netezek... miután elgondoltam mit lépnék. ) nekem eddig ez jól működik napi pár félórás partit is letolok a chess.com-on és számomra meglepő hogy abban is meglepő kombinációkat hozok ki, amit még sose....

gondolom mert az 5 percesbe pl, ugye nem netezgetek nem unatkozok, hanem a táblát nézem agyalok stb, és gondolom tudat alatt használom a hosszú sakkba is az itt szerzett dolgokat .

Mivel itt vérprofik is vannak, gondoltam megkérdezem ti hogy álltok a rövid sakkal ?

Üdv!

Más a hosszú sakkparti és más a rövid, rapid sakk is. Nyilvánvaló, hogy az ellenfél is annyival gyengébb lesz az idő hiánya miatt mint egy hosszú pl. 2x3 órás FIDE partiban. De a sakktudás nem veszik el rövid partikban is. Egy jó sakkozó látja rövid partikban is pl. a gyenge pontokat, tudja mely végjáték nyerhető és erre bonyolítson le cserékkel. Látja a táblát, átlátja az állást, tudja az alapvető sakk törvényeket is, gondolok olyanokra, hogy a centrum elfoglalása, gyors fejlődés a figurákkal, túl sok gyaloglépést nem teszünk, besáncolunk stb. Erre egy jó példa a gépek, programok sakkozása. Egy mostani komodo 5-5 perc alatt is nyer egy commodore 64 -es programmal szemben is, és ez lehet 2x3 óra is, teljesen mindegy. Alapvetően a sakk program tudása kevés, ehhez jön az is, hogy lassú a gép. Egy jó sakkozó nyerhet 5 percben is úgy, hogy az ellenfélnek 2 órája van egy partira. Ha alapvetően a sakk tudása nincs meg, teljesen mindegy mennyi időt ül ott az ember. Matt motívumok felismerése, fojtott matt, ha ilyeneket nem látott még a sakkozó akkor gondolkodhat naphosszakat..
Üdv: rybkachess
Válaszol
#3
Ehhez hozzá kell szólnom nekem is.
Először is válasszuk ketté az internetsakkot és az élőben történő sakkpartit, mert Marianna Árok és Világűr a különbség a kettő között, továbbá ugyanekkora különbség van villámparti, rövid rapid, hosszú rapid, rövid klasszikus és hosszú klasszikus között is.
Nem akarok sértő lenni, de aki unalmasnak találja az élőben történő rapid és annál hosszabb partikat akkor az nem igazi sakkozó.
Most itt hosszasan ki tudnám fejteni, hogy mi a különbség a kettő között, de ezt a tudást inkább megtartom magamnak.
Tomi neked csak azt tudom javasolni, hogy ha igazi sakkpartit akarsz, akkor:

1. Ne számítógépen sakkozz!
2. Élőben felváltva játssz nálad erősebb és nem erősebb ellenfelekkel!
3. Elemezz sokat és olvass szakirodalmat.
Válaszol
#4
(2015-07-03, 15:11:01)XBOARD Írta: ...
Tomi neked csak azt tudom javasolni, hogy ha igazi sakkpartit akarsz, akkor:

1. Ne számítógépen sakkozz!
2. Élőben felváltva játssz nálad erősebb és nem erősebb ellenfelekkel!
3. Elemezz sokat és olvass szakirodalmat.

nagyszerű Teljesen igazad van.. Időm nem volt már leírni ezeket és ilyen pontosan nem is tudtam volna.. Élőben a sakk ég és föld. Fischer és a többi nagy sakkozók rengeteget elemeztek, sakkoztak. Ott nem volt gép, és csak világbajnok lett.. Óriási partijai voltak.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#5
nagyszerű kacsintás
Válaszol
#6
köszi.
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég