• 1(current)
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • ...
 • 7
 • Következő 
Sakkolimpia 2014 Tromsø
#1
Megnyitnám a témát így szűk három hónappal a megnyitó előtt.
Még nincs hivatalos magyar csapat, de remélem már csak napokig.
Amit biztosan tudunk: Rapport Ricsi játszani fog. Remélem a többi éljátékosunk is, mert legerősebb összeállításában nagyon sokra vihetik. Így nézhetne ki a magyar csapat:

Lékó Péter, 2737
Rapport Richárd, 2701
Almási Zoltán, 2693
Polgár Judit, 2685
Berkes Ferenc, 2665

Ugye az elmúlt 1-2 évben Judit, Alma és Fecó is volt 2700 felett (régebben meg pláne). Rég volt ennyire erős csapatunk! Persze csak idézőjelben, mert még nem tudni, kik azok, akik tényleg játszani is fognak.
Ha valaki nem vállalja / nem tud játszani, helyettük ketten is hamar beugorhatnak komoly játékerővel:
Balogh Csaba, 2651
Erdős Viktor, 2651

Berkes Fecó tudtommal nem fog játszani, ami sajnálatos. Tudja valaki a hátteret, az okokat? Valami személyes ellentét van a háttérben a szövetségi kapitánnyal. Már a tavalyi EB-t is kihagyta emiatt. Ha tényleg nem vállalja, ki lenne/legyen az ötödik játékosunk szerintetek?

Ami a többieket illeti, az oroszok nyilván erősek (és első kiemeltek) lesznek, az ukránok pedig másodikok, de mögöttük apró különbséggel jönnek majd az esélyesek:

Kína (Wang, Wang, Ding, Li?)
Franciaország (VLM, Bacrot, Fressinet, Edouard - már ki is hirdették a csapatukat)
Németország (Naiditsch mellett a frissen "igazolt" Nisipeanu személyében egy második 2700-közeli játékosuk is lesz)
USA (Nakamura, Kamsky - mindketten hullámzóak, de pár hónapja egyaránt TOP10-esek voltak)

Játékerőnk alapján ebben a csoportban lehetünk mi is és egyáltalán nem lógnánk ki belőle. Maximum az eredmények terén, remélhetőleg fölfelé! kacsintás

Az éremszerzés reális cél, legjobb csapattal elérhető, de nehéz. Hajrá! mosolygás
Válaszol
#2
Cikk

Nagyon örülök, hogy a legerősebb összeállításban állunk ki. Már csak Berkes vagy Balogh a kérdés nálunk. Igazából magam sem tudnék dönteni kettejük közül. Berkes stabilabb, Balogh viszont simán tud meglepetés győzelmeket aratni.

Az viszont egy vicc, ami az "átigazolások" tekintetében történik. Én ezt biztos szabályban rögzíteném. Fociban talán úgy van, hogy ha valaki egy nemzet válogatottjában pályára lép, akkor másikban már nem teheti ezt meg. Én sakkban ugyanezt bevezetném.
Válaszol
#3
Arról van már információ, hogy mi lesz a táblasorrend a csapatnál? Legutóbbi csapatversenyen Erdős volt az első táblás, hogy Almási és Polgár viszonylag gyengébb ellenfelekkel szemben hátha több pontot szerez, mint amit Erdős bukik.

Az akkori variálás ellenére, azt gondolom Lékó #1 helyén nehéz lenne vitatkozni, de Rapport, Almási, Polgár sorrendben már egyáltalán nem vagyok biztos. Szerencsére nem nekem kell dönteni.

Kicsit más: elnézve a kínai csapatot Hou Yifannak helye lehetett volna ebben a társaságban. Ha a női ranglista első helyen kívül vannak nagyobb céljai is, akkor eljött az idő, hogy váltson a női versenyekről.

1. GM Ding Liren - 2714
2. GM Wang Yue - 2713
3. GM Yu Yangyi - 2675
4. GM Ni Hua - 2653
5. GM Wei Yi - 2634
Válaszol
#4
(2014-07-26, 16:45:57)terrier Írta: Arról van már információ, hogy mi lesz a táblasorrend a csapatnál? Legutóbbi csapatversenyen Erdős volt az első táblás, hogy Almási és Polgár viszonylag gyengébb ellenfelekkel szemben hátha több pontot szerez, mint amit Erdős bukik.

Elvileg augusztus 1-én este 7-ig kell megadni a végleges táblasorrendet a kapitányoknak. Szóval erre még várnunk kell. Mindenesetre érdekes lesz. Lékó szinte biztosan első táblás lesz, és ismerve hogy szinte bárki ellen "gond nélkül" hoz minimum egy remit, nagyon jó helye lesz ott, hiszen ha jól megy majd a csapatnak, akkor sorra jöhetnek a ~TOP10-es első táblások: Grischuk/Kramnyik, Caruana, Nakamura, Gelfand, Aronian, Mamedyarov, Ivanchuk, Giri, VLM, Topalov... Brrr... micsoda névsor mosolygás Ráadásul Carlsent ki is hagytam, hiszen a norvégok még vele együtt sem várhatóak a legjobb tízbe.

A továbbiak komoly fejtörést okoznak. Talán egy Alma, Ricsi, Judit, Csabi sorrend lenne a legjobb összességében és nehezen hihető, hogy nem emellett, vagy a Ricsi, Alma, Judit, Csabi sorrend mellett voksol majd a kapitány.

Ami a játékerőnket illeti, a 2693-as átlaggal az oroszok, ukránok és franciák mögött a 4. kiemeltek leszünk. Ráadásul sem az ukránok, sem a franciák nem lesznek sokkal előttünk pusztán az Élőátlag alapján, ahogy persze mi sem sokkal előzzük majd meg az örményeket, az amerikaiakat, az azerieket vagy a kínaiakat. Apropó Kína, meglepően gyenge a kínai csapat. Valóban érdekes Hou Yifan kihagyása, még ha Wei Yi szerepeltetése érthető is, támogatják a legnagyobb tehetségüket. Ugyanakkor a csapatukból Wang Hao!, Li Chao és Bu Xiangzhi is hiányzik, holott mindhárman 2700 felett vannak, míg a kihirdetett összeállításban hárman is 2680 alatt. Érdekes. Simán kiállíthattak volna egy csupa 2700+-os GM-ből álló csapatot, ami nagyon nagy szó, hiszen ezt végül egyedül az oroszok tették meg.
Válaszol
#5
Én lehet, hogy Ricsit tenném a negyedik táblára és várhatóan ott nagyon sok pontot szerezne. Judit viszont nem biztos. Kíváncsi vagyok én is a sorrendre. Nekem egy Alma-Lékó-Judit-Ricsi se lenne meglepő, bár gondolom Peti kimondottan szereti az első táblát.
Válaszol
#6
Szerintem az 1. tábla Lékóé. Ha jó formában van, akkor a TOP25 ellen legalább remire jó, ugyanakkor a kockázatkerülő stílusa miatt nem biztos, hogy a 2. táblán hozná az elvárt pluszokat. Almának nincs akkora tapasztalata a legjobbakkal, az 1. táblán minden TOP25-ös a végletekig gyötörné, és nem biztos, hogy hosszabb távon bírná.
Ricsit szerintem doppingolni fogja a csapatszellem, a 3., vagy 4. táblán több pluszt is hozhat. Nagy kérdés, hogy Judit felkészülése mennyire sikerült, az ő játékával kapcsolatban pesszimista vagyok ...
Válaszol
#7
Hátha más is és emiatt lebecsüli. Juditban bárki ellen ott van a pont, remélem most több is kijön majd.
Válaszol
#8
Idézet:Horváth Tamás, a férfiak szövetségi kapitánya ismertette: az első táblán Lékó Péter, a másodikon a tavalyi Eb-n ugyanitt jól szereplő Balogh Csaba játszik majd, a harmadik csapattag Almási Zoltán, a negyedik az első olimpiáján részt vevő Rapport Richárd, az ötödik Polgár Judit lesz. A szakember szerint az összeállítást a játékosok pillanatnyi formája és az ellenfél kiléte is befolyásolja majd.

Bővebben

Na, csak megjött a meglepetés. Balogh Csabié a második tábla. Megmondom őszintén én ezt nem érzem túl jó húzásnak, bár lehet rajta kevesebb pont fog elmenni, mint amennyit a 3. és 4. táblán hozunk majd. Illetve persze az utolsó mondat alapján gyanús, hogy Csaba marad majd ki a csapatból legtöbbször, és azzal tulajdonképpen létrejön a logikus erősorrend.
Válaszol
#9
Balogh Csaba a nála magasabban jegyzett játékosok ellen is elég stabilan játszott, legalábbis az utolsó két év játszmái alapján. Lehet, hogy tényleg az a taktika, hogy az első két táblán stabil 50%, az utolsó kettőn pedig tarolunk fütyülés
Lékó megjegyzése (" a csapat erősségét az adja, hogy öt szinte azonos képességű sakkozó alkotja") ugyan nem teljesen igaz, viszont annál sportszerűbb volt.
Válaszol
#10
(2014-07-29, 19:45:55)Amerigo61 Írta: Lékó megjegyzése (" a csapat erősségét az adja, hogy öt szinte azonos képességű sakkozó alkotja") ugyan nem teljesen igaz, viszont annál sportszerűbb volt.

Nem teljesen igaz, persze, de nem csupán udvariasságból mondta! Tényleg az a magyar csapat legnagyobb erőssége, hogy nincs gyenge tagja. A hozzánk hasonlóan erős (2660 - 2710 Élőátlagú) csapatok majd mindegyikéreaz a jellemző, hogy 1-2 sztárjátékos mellett elég átlagos 2600 - 2650 körüli játékosaik vannak a 3. és a 4. táblán, meg persze a tartalék helyen is. Nálunk ezzel szemben négy volt vagy jelenlegi 2700-as játszik, plusz Balogh Csabi, aki azért 2650-60 körüli erejével igen jó "5." játékosnak számít. Ha megnézitek pl az örmények, azeriek, olaszok, amerikaiak, kínaiak, izraeliek, angolok stb csapatát, látjátok miről beszélek. Igazi előnyük csak az első táblán van elvileg, de gyakorlatilag Lékó kb mindenki ellen jó egy legalább 50%-ra, szóval ott sincs.

Kivétel az orosz csapat meg talán az ukrán és a francia. Ebből a háromból kéne elkapni egyet-kettőt az éremért.

Nekem amúgy tetszik elsőre ez a táblasorrend, bár elég meglepő. Nem bánom mondjuk, sőt, örülök neki, hogy a kapitány előállt valami szokatlannal, amire nem gondoltunk, de valószínűleg az ellenfelek sem, viszont jónak érződik. Persze a legnagyobb rangadókra így szerintem is a Lékó, Alma, Ricsi, Judit csapat áll majd ki, ezt pedig senki sem veheti félvállról, bárki ellen komoly esélyünk van!
Válaszol
#11
Az érdekesség az, hogy a "lesajnált" 2600 nem ismert játékosok hozzák a legtöbb pontot az ilyen világversenyeken, mert egyrészt kicsit lenézik őket, másrészt ők pedig nagyon meg akarják mutatni, hogy helyük van az adott csapatban. Szóval bármennyire is jól hangzik, hogy nálunk nincs ilyen, én nem tulajdonítanék ennek nagyon pozitív jelentőséget.
A francia csapat szerintem hátrább fog végezni, mint amennyire az élőjük predesztinálja őket, de kíváncsi vagyok.
Válaszol
#12
(2014-07-30, 07:08:19)Simulacrum Írta: Az érdekesség az, hogy a "lesajnált" 2600 nem ismert játékosok hozzák a legtöbb pontot az ilyen világversenyeken, mert egyrészt kicsit lenézik őket, másrészt ők pedig nagyon meg akarják mutatni, hogy helyük van az adott csapatban.

Elméletben szép, amit írsz, de a gyakorlatban ez nem így megy. Nem értünk egyet, azért csak jobb, hogy 2700 körüli 3. és 4. táblásunk van, másképp mehettünk volna nyugodtan Lékó, Alma, Erdős, Balogh, Berkes csapattal is a te logikád szerint.

De nézzük mi igaz a gyakorlatban. Isztambuli sakkolimpia, 2012, pár lenézett (aránylag ismeretlen) nem éltáblás a topcsapatokból, aki nagyon meg akarta mutatni, hogy mit tud:

Játékos (Csapat) Élő Élő változása

Tomashevsky (RUS) 2730 -10
Jakovenko (RUS) 2722 +8
Oniscuk (USA) 2666 +5
Akobian (USA) 2617 -2
Akopian (ARM) 2687 +16
Gawain J. (ENG) 2653 -17
Sokolov (NED) 2697 -10
Smeets (NED) 2608 +10
Edouard (FRA) 2652 -14
Tschakiev (FRA) 2644 +11
Bauer (FRA) 2682 -12
Li Chao (CHN) 2665 +11
Quesada (CUB) 2617 -7
Swiercz (POL) 2594 +17
Bartel (POL) 2654 -18

Egyaránt pozitív és negatív példákat is válogattam, ahol tudtam egyenletesen. Összességében az látszik, hogy teljesen változó,sok a gyenge és a jó eredmény is. Ha becsülni kellene, még mindig inkább több az alulteljesítés az ezen kategóriába sorolható játékosok között, mint a bravúros produkció. Az mindenképpen látszik, hogy ezek a játékosok átlagosan nem teljesítenek jobban a tudásuk alapján várhatónál. Egyszóval fenntartom, hogy a magyar csapatnak az ilyen játékosok hiánya a legnagyobb előnye és Lékó ezt jól látja.
Válaszol
#13
Meglátjuk. Mondjuk jó lett volna, ha azt is melléjük írod, hogy adott játékos melyik táblán játszott, mert azért az nagyon fontos.
Válaszol
#14
(2014-07-30, 17:57:37)Simulacrum Írta: Meglátjuk. Mondjuk jó lett volna, ha azt is melléjük írod, hogy adott játékos melyik táblán játszott, mert azért az nagyon fontos.

Szinte kivétel nélkül 3.-4. tábla. mosolygás
Válaszol
#15
(2014-07-30, 16:07:48)kiszol Írta: Egyszóval fenntartom, hogy a magyar csapatnak az ilyen játékosok hiánya a legnagyobb előnye és Lékó ezt jól látja.

Egyelőre óvatos optimizmussal várom az olimpiát. Dortmund és a Politiken Kupa friss élményeivel együtt úgy érzem, hogy inkább papíron erős a válogatott és a játékosok formáját illetően sok a kérdőjel, de remélem ezekre csattanós és pozitív választ adnak majd a táblánál.

Polgár #5 táblája lehet a legjobb húzás, tavaly a csapatEB-n nyolc forduló alatt hozott +3-at.

Legjobban Rapportra vagyok kíváncsi, mert továbbra sem igazán tetszik az a repertoár, amit klasszikus időbeosztású partikban játszik - egyszerűen nem látok a továbblépés lehetőségét bennük.

Bledben (2002) szerzett utoljára érmet magyar csapat?
Válaszol
#16
Igen.
Válaszol
#17
(2014-07-30, 22:33:27)terrier Írta: Egyelőre óvatos optimizmussal várom az olimpiát. Dortmund és a Politiken Kupa friss élményeivel együtt úgy érzem, hogy inkább papíron erős a válogatott

Nem mondom, hogy kifejezetten elégedett vagyok az említett tornákon mutatott játékkal és eredménnyel, de igazság szerint olyan nagyon nagy gond nincs velük. Mind Lékó, mind Rapport növelte értékszámát az említett tornákon, azaz a hivatalos Élőjénél jobb formát mutat. Ez pedig épp azt jelenti, hogy a papíron erős csapat a valóságban még jobb is lehet, ellenkezően azzal, amit állítasz. Ráadásul Ricsi játékában mindenképp több volt, mint az elért (amúgy nem rossz) eredmény. De talán Petiében is.
Persze az indoklásom sántít, mert 5 főből áll a csapat, nem kettőből és a másik 3 tag friss eredményei kevésbé bíztatóak, de mivel épp ezt a két tornát hoztad fel, mint egyfajta negatív példa, reagálnom kellett. Összességében a játékosaink jelenlegi formája akörül lehet, amit a papír sugall.
Válaszol
#18
Egyetértek, valószínű mindenki kb. az élője szerint fog teljesíteni. Talán Judit kicsit rosszabbul, Rapport kicsit jobban. A kulcs pl. Judit csapat rakásának jó időzítése lehet.
És persze rengeteget fog dönteni a szerencsés vagy szerencsétlen sorsolás.
Válaszol
#19
A legfrissebb, augusztusi Élők alapján az 5. kiemeltek vagyunk.
Első ellenfelünk a 91.-nek rangsorolt Algéria lesz.
Válaszol
#20
A nők Bolíviával játszanak.
Válaszol
  
 • 1(current)
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • ...
 • 7
 • Következő 
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég