Sakk computerek
#21
(2017-12-24, 14:27:49)Amerigo61 Írta: Időnként eljátszom a gondolattal, hogy kellene venni egy kisebb méretű sakk computert, de az áruk valami horror (főleg a játékerejükhöz képest) :

https://www.gambitchesssupplies.com.au/c...-computers

Gondolom, viszonylag kevesen vesznek ilyen masinákat, egy program sokkal olcsóbb, és többet is tud. Ráadásul a gépek többsége elég furán néz ki, kivéve talán a Novag Star Opal-t.

Kihasználni amúgy sem tudnám, szóval marad a Stockfish mosolygás

Igen. Fel lehet fogni többféleképp. Nyilván ezek a gépek évtizeddel ezelőttiek mikor még a technika szinte sehol nem volt. De ahhoz képest gyártottak sok jó erős gépeket. Azért 3D-be sakkozni is más mint egérrel kattintgatni és lépkedni a figurákkal. Ezek kuriózumok és ezért van nagy értékük mert a gyártásuk is megszűnt.

Találtam egy Hiarcs fórumot ahol pont kerestek egy olyan modult ami nekem van.
http://www.ebay.de/itm/250899835478?ssPa...1423.l2649

1700 euróért kelt el az nem semmi 2011-ben. 1 euróról indult az aukció de a 34 licit önmagáért beszél. Azért az fél millió forint persze tábla nélkül.
Egy 1993-as gyártmányú a modul de ahhoz képest nagyon komoly játékerővel rendelkezett anno. Akkor fedélzeti számítógépbe 2300-as élőpontszámmal rendelkező program főként a híres Richard Lang programja képviselte az egyik legjobb programokat. Persze ma már ChessBase, több millió adatbázis, pár Mbyte-os UCI engine-ra csak egy kattintás és máris kidobja a végeredményt. A technika sokat fejlődött. Egy 33Mhz-es processzorral felszerelt Genius modul hűtés nélkül is komoly dolog volt a gyártóknak szerintem. Emlékszem, hogy még anno 66,100 Mhz-es PC-nk volt és azon is forgott már a procihűtő.

1997-ben 150 ezer Ft-ért vettem meg a második gépemet, annak Johan de Koning volt a programozója. Még akkor a Gondolkodó üzletben lehetett kapni. Sajnos a Saitek cég már megszűnt régen és befejezte a sakkgépek gyártását. Még az is csak 2259-es élőponttal játszott, bár akkor is csúcsgépnek számított. Az én PC-men a chessmaster 2100, 3000-et is verte. Van több száz partim a számítógépek sakkozása néven, én anno leírtam ezeket a partikat. Napokban újból visszanéztem pár gépi partikat. Persze egy Komodo, Houdini, Stockfish már elérte azokat a szinteket, hogy egy 2700-as szuper GM-et is legyőz. Olyan komoly tervekkel rendelkezik, és a hatalmas sakktudása, PC gyorsasága miatt hatalmas több száz élőpontú növekedés jött végbe.
Nekem ez a gép ami a képen látható nagy örömet okoz. Van hozzá a londoni eprom frissítés amit kicseréltem, így 2296-ról 2337-re emelkedett a program játékereje. Van hozzá egy másolt használati utasítás is és egy koffer amibe szépen szállítható. A figurák nagyon tetszenek, nem találtam még sehol ilyenfajta fa figurákat.
Kellemes karácsonyi ünnepeket mindenkinek.

[Kép: 20k3vc6.jpg]
[Kép: 2h52uwz.jpg]
Üdv: rybkachess
Válaszol
#22
Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok minden sakkozónak!
Válaszol
#23
(2017-12-24, 22:59:34)Amerigo61 Írta: Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok minden sakkozónak!

mosolygás viszont kívánom neked is és az egész családodnak!
Ha valakinek esetleg van egy HGN 5030-as tápegysége és eladná, attól megvenném.

Mellékelek képet is róla. Megpróbálok keresni, hátha van még ilyen de elég ritka, hogy egy ilyen eredeti Genius tápegységet hirdetnének. Keresési feltételekbe elmentettem.
Köszönöm mindenkinek.

[Kép: 20af9lt.jpg]
Üdv: rybkachess
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég