Sakk computerek
#1
Sziasztok!

Azért nyitottam meg ezt a témát, hogy tudassam veletek mire lenne szükségem. Keresek sakk komputereket. SAITEK cég által gyártott sakk gépeket vennék. Leginkább a SAITEK - Mephisto Montreux Kasparov Risc 2500-as sakk gépet keresem. Ha ilyesmi valakinek van elfekvőben, akkor írja meg.

Köszi mindenkinek.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#2
Mindenféle Saitek cég által gyártott Mephisto elektronikus sakkgép érdekel. Akinek van, és nincsen rá szüksége, megveszem.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#3
Szia Rybkachess !
Mephisto Milano, Mephisto Europa, Mephisto MM V mobil a választék. mosolygás
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#4
(2016-01-05, 12:21:44)Barbara90 Írta: Szia Rybkachess !
Mephisto Milano, Mephisto Europa, Mephisto MM V mobil a választék. mosolygás

Köszönöm Kedves Barbi!

Ha esetleg olyan fa elektromos sakk computered van neked, vagy valakinek, akkor érdekelne. Mephisto Exclusive, Mephisto Munchen, Mephisto Polgar, Mephisto Vancouver, vagy modulok.

Akinek van, és éppen el akarja adni, attól megveszem. Köszönöm a válaszotokat.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#5
Sziasztok!

Végre nemrég megvettem azt a sakk computert amire rég óta vágytam, és szinte makulátlan állapotban adták el nekem. Egy Mephisto Exclusive fatábla 68020-as, 32 bites processzorral működő, az egyik leghíresebb sakkprogramozó által készített sakkprogrammal. Nevezetesen Richard Lang volt aki a programot írta, 1994-ben 1,5/0,5-re megverte Garry Kasparovot a Genius 3 programja egy 100 Mhz-es Pentium PC-n Londonban.
Egy frissítésre is lehetőség volt Richard Lang hivatalos oldalán. Egy Epromot küldött nekem, ez a London program. A modult kihúztam, majd beleraktam a frissebb programot.
Tetszik, jó kis partikat lehet vele játszani. 2200-2250-es Élőpontszámmal játszik kb.

Lehet, hogy PC-n már bármi letölthető, megvehető, de azért kuriózum ez a sakkgép. Eredeti Mephisto kofferral, papírokkal, csodálatos élmény vele játszani. Vihető, igaz adapterrel működik, de az nem akadály. Szép darab, aki megvált tőle, nem tudja milyen értéket adott el. Igaz az is, hogy nem mindenkinek jelent nagy értéket, de én tudom, hogy az. Mindjárt tolok is vele pár partit. Régen, 1998 körül egy Mephisto Montreux sakkgépet vettem 150 ezer Ft-ért. Akkoriban nem volt PC-m, és meg voltam kergülve egy olyan gépért, mert sokat jelentett a 2250-es élő. Bár tán 2197-es élője volt, nem tudom. Most meg éppen a régi idők emlékére és azért vettem, mert ilyet már talán sehol nem talál az ember, karcmentes állapotban, eredeti garancia papírokkal, leírással, tápegységgel. 1991-es a gép, szerintem lehetetlenség találni már makulátlan állapotban lévőt. Egyedi, nem gyártják már rég óta, Hegener + Glaser szép dolgot gyártott. Műanyag gépekkel ellentétben ennél csak lépni kell, és a gép érzékeli a lépéseket. Nem kell rányomni a figurát a mezőre. Ez is hatalmas találmány volt akkoriban is. Egyedi, moduljait cserélni lehet, éppen ezért érdekelnek modulok is. Egy 68030-as modul érdekelne, csak sajnos ha lenne is talán megfizethetetlen, de ki tudja mit hoz a jövő.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#6
Ez nagyon szép gép tényleg! Grat a megszerzéséhez! Ilyennel én is eljátszadoznék itthon.
Válaszol
#7
(2016-11-30, 19:49:26)Simulacrum Írta: Ez nagyon szép gép tényleg! Grat a megszerzéséhez! Ilyennel én is eljátszadoznék itthon.
Köszi mosolygás Tényleg jó, nemsokára leállunk a melóhelyen, december 16-tól jövő évig, aztán majd sokat játszom vele.
Amitől félek, hogy nehogy tönkremenjen. Nem tudom mennyi az esélye annak, hogy még évekig jól működjön. Természetesen eredeti tápegységgel használom, nem dobálom, nem teszem ki hidegnek stb. Bár Nagykátára átmegyek egyik régi sakktársamhoz, és ő fog vele megmérkőzni, úgy mint Carlsen-Karjakin vigyorgás Játszmalapokat nyomtattam, aztán lesz egy un. világbajnokság a géppel szemben. Annyiból élvezetesebb vele játszani, hogy egy gyenge, akár egy rossz lépés után sem veri rád azonnal. Egy mai csodaprogramnál meg oly mindegy miket lép az ember, elvérzik. Persze a rossz lépés az nézőpont kérdése. Rossz lehet egy gyalogvesztés is, meg egy tisztvesztés. Csak annyira veri ránk a partit mint egy 2200-as. Élőbe legalább ott van már aki ellen jó játszani, nem unalmas, hogy állandóan el lehet verni.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#8
Igen, ez egy nagyon kellemes játékerő. Remikre lenne esélyesem ellene szerintem. Gyengíteni nem lehet?
Válaszol
#9
De lehet, van benne Handycap meg easy mód is.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#10
Egy érdekes gondolat jutott az eszembe, persze csak a kíváncsiság hajtana, de úgy sem teszem meg, hiszen ahoz túl drága volt a gép, hogy tönkretegyem. A gépbe mikor az epromot kicseréltem, mármint a modulba, kinéztem milyen processzor van benne. Egy Motorola 32 bites, 12 Mhz-es. Ebből a processzorból gyártottak több félét, 20, 24 Mhz-est is, de tán 18 Mhz-es is létezik a 12 után. Nyilván ez is foglalatban van. Külföldön lehet kapni ugyanilyen processzort, kicsit magasabb órajellel. Felvetődött bennem, hogy egy magasabb órajelű processzort tennék bele mi lenne. Nyilván nem érek el vele 3500-as élőpontot, csak egy kíváncsiság, mert valamivel gyorsabb lenne, persze a program marad, szóval tán jobban nem játszana, csak lehet, hogy gyorsabban találná meg egy bizonyos pozícióban a lépést mint most. Elektronikában valamennyire otthon vagyok, nyilván nem teszem meg, mivel nem tudom, hogy tönkremenne -e a gép ettől vagy sem. Gondolom gyárilag akkor magasabb órajelű processzort tettek volna bele. Azt tudom, hogy a Berlin pro gépem 24 Mhz-es Motorola processzort használt, és hűtés nélkül ment, gyárilag így volt megcsinálva. Semmi nem változna a processzor belső felépítésén, csak a Mhz magasabb lenne. Ha dúsgazdag lennék, talán kipróbálnám, meg ha nem számítana ha tönkremegy a gép. Lehet, hogy nem menne tönkre, de ezt ki tudja megmondani.
http://www.schach-computer.info/wiki/ind...ofessional

Ez a gép ugyanazt a processzort használja 68020 de 24 Mhz-es kivitelben. Képek vannak erről is belülről. Ha már most 24 Mhz-en futott a gép, annál is epromba volt beégetve a program akkor gondolom baja nem lehetne ha egy 18 Mhz-es processzort tennék bele én is. mosolygás 8 ezer Ft-ért kapni lehet, 24 Mhz-est is vehetnék, bár az már 12 Mhz-el magasabb lenne, aztán ki tudja, hogy reagálna rá a gép. Csak egy gondolat, nyilván nem merem úgy sem kipróbálni, ezt tán egy komoly elektronikai műszerász, vagy a gyártó tudná megmondani, hogy mit tenne a gépbe egy ilyen csere.
Még egy epromégetőn gondolkodtam, aztán kiolvasni a programot és belenézni, anno C-64-esen csináltunk apámmal ilyen programokat epromba égetve, persze az nem 256 Kbyte-os volt és nem 32 lábú, hanem kisebb, tán 28 lábú.
Csak egy gondolat erejéig gondoltam erre, de jobb a békesség, hiába van ESD karperecem, meg mindenem ami egy ilyenre lehetőséget adna, elég volt a Berlin Pro gépet miszlikre szedni és kicserélni a kijelzőjét mert mikor megvettem tökéletes volt, és a vonaton már szemcsék voltak a kijelzőben. Németországból rendeltem hozzá, és weller páka, majd az új kijelzőt beforrasztottam és király lett minden. Csak nem volt könnyű és féltem, hogy tönkremegy, de bíztam magamban.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#11
Nekem egy Mephisto Milano Pro van valahol elfekvőben. Olyan kb 2150 körüli élője lehetett, és tartalmazott egy hardverhez mérten tisztességes megnyitási könyvtárat is, amit még szelektálni is lehetett. Emlékszem, hogy örültem mikor megvettük. mosolygás

Elvben a kis Novag Solo zseb-computer is megvan, de reménytelennek tűnik a felkutatása. mosolygás
Válaszol
#12
Hát igen! mosolygás Éppen ettől oly értékesek ezek a gépek, mivel a Saitek cég évekkel, évtizedekkel ezelőtt befejezte ezeknek a gépeknek a gyártását. Még azok a korszakok voltak jók. Emlékszem rá, hogy meg voltam őrülve és 3 hónapot várnom kellett a Mephisto Montreux gépre, 3 hónapig dolgoztam érte + eladtam a régebbi GK2000-es gépem is, úgy tudtam megvenni 150 ezer Ft-ért 1998-ban. Még ma is sok pénznek számít, akkor még több értéke volt. Sajnos hülye fejemmel eladtam, de aztán visszavásároltam csak sajnos már nem abban az állapotban kaptam vissza. Barbár kezébe volt, egy ilyen "műszerre" vigyáznia kellett volna.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#13
A Montreux akkoriban 3x ára elérhetetlennek tűnt, kisebb vagyon volt, még a Milanora is gyűjtögettem kicsit. mosolygás Lényeg, hogy sok örömet hozott. Mai szemmel a 20 MHz, 4 KB RAM és 64 KB ROM-os hardver viccesen hangzik, de majd 20 évnyi távlatról beszélünk.
Válaszol
#14
Az igaz. Az 14 Mhz volt. Nevetseges hardver de mégis jol jatszott. Persze a mai pc s korszak miatt mar csak eszmei erteke van.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#15
Sziasztok!

Végre megszereztem azt a gépet amit rég óta vártam.
Egy Genius 68030-as Modullal London frissítéssel. 2337-es értékszámmal játszik. Tudom, hogy a mai PC-k egészen mások, de ezen a táblán nagyon jó játszani. Legalábbis a régi idők nagyjai most újra elérhetővé vált nálam.angyal
Akinek van hasonló, azt ismét megvenném. kacsintás
[Kép: 2149mdh.jpg]
Üdv: rybkachess
Válaszol
#16
Gratulálok! Igazán szép karácsonyi ajándék mosolygás
Válaszol
#17
(2017-12-24, 12:02:26)Amerigo61 Írta: Gratulálok! Igazán szép karácsonyi ajándék mosolygás

mosolygásmosolygás Köszönöm szépen.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#18
Mennyire látszódik rajta, hogy használt? Gondolom, legalább 10-15 éves ...
Válaszol
#19
(2017-12-24, 12:04:58)Amerigo61 Írta: Mennyire látszódik rajta, hogy használt? Gondolom, legalább 10-15 éves ...

1985-ben készült a tábla. A benne lévő modult meg 1993-ban gyártották.
A táblán hajszálvékony karc előfordul. De törés, kopás nincs rajta.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#20
Időnként eljátszom a gondolattal, hogy kellene venni egy kisebb méretű sakk computert, de az áruk valami horror (főleg a játékerejükhöz képest) :

https://www.gambitchesssupplies.com.au/c...-computers

Gondolom, viszonylag kevesen vesznek ilyen masinákat, egy program sokkal olcsóbb, és többet is tud. Ráadásul a gépek többsége elég furán néz ki, kivéve talán a Novag Star Opal-t.

Kihasználni amúgy sem tudnám, szóval marad a Stockfish mosolygás
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég