Összes Windows GUI ranglista
#1
2015
A ténylegesen összes sakk kezelőfelületet (interface-t) nem tudtam idevenni, de ami nincs köztük az alapból nem számít, de így is sok kimondottan felesleges van köztük.

A szempont első része a kezelőfelület kinézete, továbbá beállítási lehetőségei, és külön kategóriák is vannak.
Színnel választottam külön az ingyenes és a fizetős progikat.
Íme a kategóriák:

3D Gyerekszoftverek
3D fix motorosok
2D fix motorosok
Elemzőprogramok
Sakkszimulátorok

Növekvő sorrendbe nézzük, lefelé haladva. A legtöbbhöz igyekszek hozzáfűzni valamit.

3D Gyerekszoftverek

nvChess - Különleges hang és látványvilág, komoly játékra nem alkalmas, de mindenképpen ad egy élményt.

eGames Chess - Grafikát és erősséget tekintve elég gyenge, a legerősebb fokozata érdekes stílusban játszik

War Chess - A 80-as évekből jól ismert Battle Chess egyik méltó utódja, szép grafika és jó hangulat.

Hoyle Majestic - Kezdő gyereksakkozóknak a mai napig is az egyik legjobb oktató és gyakorló program (LENNE), szép grafika és hangulatos, jól vezeti fel a gyakorlófeladatokat, sajnos a felbontás mára elavult, mert még régi 15- max 17 colos képcsöves monitorokra tervezték, így egy mai HD-s Led kijelzőn elég kicsi.

Battle vs Chess - A Battle Chess utáni War Chess következő feldolgozása, nagyon szép grafika és a motorja se gyenge (fritz 10)

3D fix motorosok

Tournament 2 - Szép grafika de mindig is el volt maradva.

Chess Titans - Csak unaloműzőnek jó.

Kasparov Chessmate - Egy igen rossz program, melyhez az akkori VB adta a nevét. Sosem ütötte meg a mértéket, még a free-k között sem.

Spark - A tábla grafikai motorja ugyanaz, mint a Kasparové.

Fritz 5.32 - Bár a 3D tábla nem túl szép, és talán senki sem használta, de a kezelőfelület jó és egy időben ez volt az egyik legerősebb motor. Mára jelentéktelenné vált.2D fix motorosok

WebdesignChess - Én ezt tartom minden idők legrosszabb sakkprogramjának. vigyorgás Érdekessége, hogy nincs időlimit és néhány lépés után véget nem érő gondolkodásokba kezd, amiknek mégis gyenge lépés a végeredménye. A felület szép, de elég kicsi.

GrandMasterChess - A valaha készített második legrosszabb program. röhögés Szinte átláthatatlan tábla, ami pici, és az erőssége sem volt kiemelkedő.

ChessBin - (jelentéktelen)

Sakk Mester - Szachy 98, ?2001 - Az árához, és az igényes borítójához képest az egyik legrosszabb progi. (Sokáig drága volt, és a borítója Chessmaster színvonalat ígért.)

GNU 4 - Régen ez volt az egyik legnépszerűbb ingyenes program, még floppy lemezeken vándorolt egyik gépről a másikra. Az erőssége profi szintű, de sajnos néha kiakad és értelmetlenül rosszat lép, ez bug-nak minősül.

Armageddon 2 - Érdekes és egyben szép grafika, bár elég kicsi, mivel ez is a 15 colos 800 x 600-as monitorok korából származik. Elég jól játszik, ha sok ideje van. Az ikonja botrányos! röhögés

YeaChess - Nem gyenge, érdekes, emberi, védekező stílusban játszik, nem használ megnyitástárat. A tábla túl kicsi.

Thinkerboard - (jelentéktelen)

Arasan - Szintén az egyik legismertebb. Régen a neten a "progizást" sokan ezzel kezdték. Az erőssége kielégítő volt, de a grafikája talán a legcsúnyább. röhögés A fejlesztők képtelenek meganimálni a lépéseket. A motorját ma is fejlesztik, kb GM szintű erős gépen.

GNU 5 Winboard - Hatalmas fejlődés a 4 óta, az erősség közel GM szintű vagy talán el is éri, már stabil, nem omlik össze, és a kezelőfelület is normális.

Slow Blitz - Akik régen ingyenes progikra vadásztak neten, azoknál közkedvelt volt, az erőssége kielégítő.


Speciális Elemző programok

Haundrix -
Babaschess -
Scid - Ez a legnépszerűbb ingyenes elemzőprogi, de az előző kettő is megüti ezt a szintet.
Chessbase - Egyértelműen a legjobb.

Sakkszimulátorok (változtatható motor)

KataChess - (jelentéktelen)
Alpha Chess - (jelentéktelen)
Sharp Chess - (jelentéktelen)
Crafty - (jelentéktelen)
Tarrasch - Általában a legerősebb ingyenes motort adják hozzá.
Chesspartner - (jelentéktelen)
Lucas Chess - (jelentéktelen)
José 1.4.4 - Szép 3D-s grafika
Mayura - (jelentéktelen)

A jobbak:

Shredder Classic - A Shredder eredeti kezelőfelülete, de nincs nagy jelentősége.

Aquarium - Elég nehéz benne eligazodni, az aktuális legerősebb fizetős motort teszik bele.

Chess Assistant - A Convekta egykori legnépszerűbb progija, de sosem volt kiemelkedő.

A legjobbak:

Arena - Talán minden idők legjobb ingyenes sakkprogramja. Régen ez az egy ütötte meg a Fritz színvonalat, csak 3D grafika nélkül.

ICC Dasher 1.5.7 - Mindig is igényes progi volt, általában a legerősebb ingyenes motort teszik (MÁR) bele, egyik kvázi különlegessége, hogy Chessmasterhez hasonló (vagyis azt utánzó) karakterek képviselik az erősségi szinteket, csak itt elég kevés ilyen található.

Infinity 4.0.1.5 - Egy őszinte Fritz klón röhögés csak 3D nélkül. Jelenleg ezt tartom a legjobb ingyenes kezelőfelületnek.

A leges legjobbak:

Chessmaster 11 - Minden idők legjobb hobbi sakkprogramja már a 6000 óta, erősségét tekintve is mindig a csúcson volt, feltehetőleg a Chessbase munkássága és a Convekta által támogatott Rybka megjelenése rontotta le a marketingjét és az internetsakk is elvonta már róla a figyelmet, ezért álltak le a fejlesztéssel. A motorja csupán Winboard támogatású, és csak azon belül cserélhető, de ennek ellenére is az egyik legkülönlegesebb komplett program.

Fritz 14 - Egészen a Fritz 8-ig visszamenőleg egyértelműen az örökös legjobb professzionális sakkprogram széria. Mivel hamar megosszák őket torrenten, és könnyen megtalálhatók, így az összes többi kezelőfelület feleslegessé válik emellett.

Nagyjából ennyi lenne a szumma szummárum GUI rovat. vigyorgás
Képekkel nem vacakoltam, arra ott a Google kép kereső. kacsintás
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég