Sakkprogramok tabletre
#1
Kedves Sakkbarát Fórumtársak !
Most igazán szükségem van a segítségetekre. Teljesen új területre tévedtem, a tabletek világában minden új és ismeretlen a számomra. Öt percig talán, ha volt a kezemben egy példány, de megtetszett annyira, hogy kívánjak magamnak egyet. Levelezés, böngészés mellett természetesen a sakk lenne a legfőbb funkciója. Androidos op. rendszerűre gondoltam, LTE is valószínűleg lesz benne.
A többi jellemzőben viszont teljesen bizonytalan vagyok.
Mekkora belső memóriája legyen ? Elég a 16 MB ?
A kiegészítő kártyára feltöltött sakkok működőképesek lesznek ? Valahol olvastam, hogy a játékok csak a belső memóriáról működnek.
A windows-os programokat át lehet tölteni a PC-ről ?
Chessbase és Chessbase alapú játszó programok rátölthetők ?
Az androidos programok elég fejlettek ahhoz, hogy a figurákat és a tábla formáját változtatni tudjam ?
A figurák megjeleníthetők szimbólumokkal is ? A betűjelzésest nagyon nem szeretem.
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm !
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#2
Szia Barbi! mosolygás

Tabletnek is van persze belső memóriája, de van benne RAM is. Az két különböző dolog. RAM:1,2 GB az jó mivel Tablet. Belső memória szerintem több van benne mint 16MB. Van az SD kártya, az megint más. Sakkprogram felmegy rá, persze. De tudni kell, hogy ha androidos a gép, akkor csak androidos program megy fel rá. PC-ről is rá lehet tölteni, de nyilván Windows-os programot nem. Playchess.com, ChessBase program van androidra és számtalan sakkprogram is.

Playchess.com-on amúgy játszol? Mert Tableten is online lehet játszani a sakkot mindenféle emberekkel. De a ChessBase programon meg tudsz nézni partikat, elemezni, stb. Ezek nagyon jó programok.
De egyszerűen a Play áruházból letölthetsz programokat rá.
A programok mind a belső memóriába települnek, aztán ott ha engedi a program, át lehet tenni a másik memóriára is. Szóval van a belső memória, az eszköz memóriája és az SD kártya is.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#3
Szia Rybkachess !
Örülök, hogy te is újra itt vagy a fórumon. Előzőleg végig olvastam szinte az összes hozzászólást és gyakran találkoztam a neveddel.
Természetesen igazad van, nagy butaságot mondtam. Megpróbálom korrigálni. Tehát: a belső tárhelyre elég a 16 GB ? Biztosan gyorsabb elérést ad a 32 GB, de jócskán megdobja a tablet árát.
Ezért kell tudnom, hogy a sakkok felmennek-e a microSD kártyára. Ha igen, akkor a kártya sokkal olcsóbb megoldás, akár 128 GB-ig is. A kinézett tablet 3 GB RAM-mal rendelkezik, ami androidhoz bőven elég, de a sakkhoz azért jól jön.
Neked milyen tableted van ?
Az androidos Chessbase ugyanúgy működik, mint a windows-os ?
Valamelyik fórumon olvastam, hogy csak pgn-es adatbázis tölthető fel, cbh-s nem.
Ez így van ?
Nem játszom interneten. A munkahelyemen sakkozok mini Polgár Juditként férfiak ellen. Öt éve vagyok a cégnél, egy partit vesztettem, azt is világossal. Totál amatőrök, sakk-kultúra semmi, e.p. lépést nem ismerik, kettővel kezdenek, de a vereségük után hozzák a kávét.
Persze ez nem komoly. Otthon számítógép ellen játszom és igyekszem tanulni. Kb. kétszáz programom van és nyolc sakk-komputerem. Apu nekem adta a könyveit is, az is kb. száz darab.
Most a tabletek világát szeretném megismerni, de nagyon az elején vagyok.
Örülnék, ha tudnál ebben segíteni.
Üdv: Barbi
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#4
Szia!

Nekem telefonom van, 1 GB RAM-mal. Szóval egy sakkprogramnak a RAM és a processzor sebessége/cache memóriája ad igazi erőt. Persze maga a sakkprogram sem mindegy mit futtatunk egy gépen. Szóval sakkprogram, RAM és a processzor kell ahhoz, hogy egy sakkprogram jó legyen. Ezekből határtalan a RAM, Processzor is, minél jobb, gyorsabb, annál jobb egy program, persze gyengébb gépen/tableten is lehet erősebb egy program ha maga a program erősebb, jobban van megírva. Egy PC nem összehasonlíthatatlan bármely mobileszközzel. Persze már sokkal jobbak a telefonok/tabletek mint régen, régen tán nem is volt tablet, telefon memóriája is jó ha volt 2 KB, sokat mondok.
Sakk komputereid nem eladóak? Én nagy szenvedélyes gyűjtő vagyok, aztán ezeket keresem az interneten.

Tán PGN-be lehet megnyitni a partikat, de azt a ChessBase/Fritz/Rybka/Houdini programmal is meglehet csinálni, mint mentés másképp és a legördülő menüben PGN-t választani. Azt hiszem Control X az egy új adatbázist hoz létre a PC-n és ott be lehet tenni a partikat, és menteni őket. Nem bonyolult. Amúgy egy tableten futtatott sakkprogramnak bőven elég a 3 GB RAM is, csak ne fusson mellette a háttérben semmi. PC-n akár 16/32GB RAM is lehet, az új programok mind 64 biten támogatják ezeket.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#5
Ezek szerint te sem vagy igazán otthon a témában. szomorúság
Feltételezéseim, elképzeléseim nekem is vannak, de azok nem mindig találkoznak a későbbi valósággal.
Mephisto Berlin Professional gépemtől esetleg megválnék. Kb. 50 ponttal erősebb, mint a Montreux, amit kerestél régebben. Ráadásul szebb is. vigyorgás
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#6
Én sem vagyok otthon a témában, de egy Samsung T530-ast kaptam, amin futó Stockfish bőven jobb volt mint Li Chao És Lékó, mikor Szegeden a párosmeccsükön elemeztem vele. mosolygás Van rá ingyenes, egyszerű kis program, én azt szoktam nagy ritkán használni.
Válaszol
#7
Kedves Simu !
Köszönöm az ajánlást, ez lesz az egyik jelöltem január-február környékén, amikor meg tudom venni a tabletemet. mosolygás
Annyira gyorsan fejlődik ez a terület is, hogy biztos kitaláltak már minden földi jót a sakkozóknak. vigyorgás
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#8
(2015-11-15, 14:51:37)Barbara90 Írta: Mephisto Berlin Professional gépemtől esetleg megválnék. Kb. 50 ponttal erősebb, mint a Montreux, amit kerestél régebben. Ráadásul szebb is. vigyorgás

Mégis milyen árért? Esetleg képet tudsz róla csinálni? Érdekelne a gép.
(2015-11-23, 13:17:52)Barbara90 Írta: Kedves Simu !
Köszönöm az ajánlást, ez lesz az egyik jelöltem január-február környékén, amikor meg tudom venni a tabletemet. mosolygás
Annyira gyorsan fejlődik ez a terület is, hogy biztos kitaláltak már minden földi jót a sakkozóknak. vigyorgás
Létezhet, hogy hamarabb is megvehetnéd a tabletedet ha tudunk üzletet kötni? mosolygás
Valamilyen módon meg tudlak találni? Esetleg skype? email cím?
Én leírom az enyémet, ha gondolod ott tudunk is beszélni.
Szép napot.

skype: rybkachess
email: barniforchess@gmail.com
Üdv: rybkachess
Válaszol
#9
(2015-11-12, 13:43:48)Barbara90 Írta: Kedves Sakkbarát Fórumtársak !
Most igazán szükségem van a segítségetekre. Teljesen új területre tévedtem, a tabletek világában minden új és ismeretlen a számomra. Öt percig talán, ha volt a kezemben egy példány, de megtetszett annyira, hogy kívánjak magamnak egyet.

Szia Barbi, jó reggelt! mosolygás
Többször átolvastam a leveled, nos van néhány kollégám akinek van tabletje. Őket meg tudom kérdezni, hogy mik azok a legfőbb dolgok amik fontosak egy tablet választáskor. Én úgy gondolom, hogy a memória mérete, gyorsasága, processzor órajele, magok száma ezek első legfontosabb egy ilyen vételnél. SD kártyát biztosan elfogad, ahogyan írtad 128GB-is belefér, az óriási tárterület már. Persze belső memóriája sem gyengék ezeknek már. Úgy gondolom ha veszel tabletet, akkor egy ún. életre szólót vegyél, ne aprózd el. Lehet, hogy "kicsit" drágább, de egy márkás, komoly tablettel nagyon jól fogsz tudni dolgozni. Nagyon sokat számít tablet belső memóriája, processzor sebessége. Tényleg ha az ember elhatározza magát és egy jó tabletet vesz, azzal élvezet dolgozni. Én a számítógépemmel vagyok így. Sok ideig gyűjtöttem rá, de azóta álom dolgozni rajta. Nem szabad elhamarkodni, rossz vételt ne csinálj.
Amúgy Tableten futó sakkprogramok elég komoly játéktudással rendelkeznek már, 2500-2600-as szinten is sakkoznak. Lehet, hogy még jobban is, hiszen elég komoly sakkprogramok is felmennek rá.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#10
Szia a legtöbb sakkoldalnak profi jól használható kliense van ilyen kütyükre, a chess.com a legjobb,ezen bármikor bármennyit KORLÁTLANUL játszhatsz, de még jó szerintem a lichess is szintén korlátlan játékkal.
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#11
Köszönöm Rybkachess. Most az izgat leginkább, lehet-e a kiegészítő kártyára is feltenni a sakkot. Valahol olvastam, hogy csak a gépről lehet futtatni minden játékot, de ezt nem akarom elhinni. Ez teljesen szembemenne minden eddigi számítógépes ismeretemmel.
Üdv SakkTomi !
Nem interneten akarok sakkozni, csak a tableten hálózat nélkül. Néhány engin és a Chessbase, néhány millió parti és állás, hogy ne unatkozzak, ha nincs PC a közelben.röhögés
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#12
(2015-12-09, 12:55:11)Barbara90 Írta: Köszönöm Rybkachess. Most az izgat leginkább, lehet-e a kiegészítő kártyára is feltenni a sakkot. Valahol olvastam, hogy csak a gépről lehet futtatni minden játékot, de ezt nem akarom elhinni. Ez teljesen szembemenne minden eddigi számítógépes ismeretemmel.
Üdv SakkTomi !
Nem interneten akarok sakkozni, csak a tableten hálózat nélkül. Néhány engin és a Chessbase, néhány millió parti és állás, hogy ne unatkozzak, ha nincs PC a közelben.röhögés

Szívesen!
Telefonom is androidos, ott van olyan lehetőség, hogy a letöltött játékot át lehet tenni az SD kártyára. Nem minden program tehető át, gondolom használja a fő memóriát azaz a telefon memóriáját, de sok játék, beleértve a sakkprogramokat is, áttehető, úgymond áthelyezhető SD kártyára. Ebből kiindulva szerintem biztosan áttehetőek a programok nagy része. Amúgy meg egy komolyabb tabletnek a belső memóriája is olyan nagy, hogy szinte felesleges lenne áttenni hiszen a belső memória gyorsabb, ugyanakkor SD kártyát lehet már kapni elég olcsón Class 10-est, valami 54MB/s olvasási sebességűt 32 GB-ost is tán 2000 Ft-ért.

Én anno mikor megjelentek az érintőképernyős telefonok akkor vettem egy Samsung telefont, de annak még gagyi volt a memóriája, igaz létezett jobb, de sokkal drágább. Bántam, hogy nem a jót vettem meg, de akkor még újdonság volt ez. Ezért kell jól átnézni, jól dönteni a tableteknél is, hogy mit vesz az ember. Lehet, hogy 20-30 ezer Ft-tal drágább egy életre fog szólni, sokkal jobban megkönnyíti a munkát, mint annyival kevesebb csak bosszúságot okoz. Úgy vagyok vele mint egy jó PC-vel is, nem érdemes azért a pár ezer Ft miatt elhamarkodni és venni egy átlagosat. Inkább akkor várjon még az ember és vegye meg azt ami igazán jó már.
Üdv: rybkachess
Válaszol
#13
(2015-12-09, 12:55:11)Barbara90 Írta: Köszönöm Rybkachess. Most az izgat leginkább, lehet-e a kiegészítő kártyára is feltenni a sakkot. Valahol olvastam, hogy csak a gépről lehet futtatni minden játékot, de ezt nem akarom elhinni. Ez teljesen szembemenne minden eddigi számítógépes ismeretemmel.
Üdv SakkTomi !
Nem interneten akarok sakkozni, csak a tableten hálózat nélkül. Néhány engin és a Chessbase, néhány millió parti és állás, hogy ne unatkozzak, ha nincs PC a közelben.röhögés

Mindkettőben van nett nélküli játék lehetőség, és ingyen van rybkachess által ajánlott program például ha jól tudom NEM! Viszont a lichessen a letölthető kliensben is használhatod a képzési feladatokat INGYEN!!!igaz nett kell hozzá , de a géppel játszhatsz internet nélkül, van kb 5-6 különböző erősségű karakter (más a "játékos" neve és játékereje) persze azt használsz amit szeretnél, de én ezt a kettőt szeretem nekem megfelel főleg a lichess mert ott szó szerint minden teljesen ingyenes.
SAKK! az élet a táblán zajlik , gondolj meg minden lépést...
Válaszol
#14
(2015-11-12, 13:43:48)Barbara90 Írta: Kedves Sakkbarát Fórumtársak !
Most igazán szükségem van a segítségetekre. Teljesen új területre tévedtem, a tabletek világában minden új és ismeretlen a számomra. Öt percig talán, ha volt a kezemben egy példány, de megtetszett annyira, hogy kívánjak magamnak egyet. Levelezés, böngészés mellett természetesen a sakk lenne a legfőbb funkciója. Androidos op. rendszerűre gondoltam, LTE is valószínűleg lesz benne.
A többi jellemzőben viszont teljesen bizonytalan vagyok.
Mekkora belső memóriája legyen ? Elég a 16 MB ?
A kiegészítő kártyára feltöltött sakkok működőképesek lesznek ? Valahol olvastam, hogy a játékok csak a belső memóriáról működnek.
A windows-os programokat át lehet tölteni a PC-ről ?
Chessbase és Chessbase alapú játszó programok rátölthetők ?
Az androidos programok elég fejlettek ahhoz, hogy a figurákat és a tábla formáját változtatni tudjam ?
A figurák megjeleníthetők szimbólumokkal is ?  A betűjelzésest nagyon nem szeretem.
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm !

Szia Barbi! Égen földön kereslek, bízok abban, hogy fogsz még írni. Boldog Karácsonyt kívánok Neked, és valahogy kerülj elő  :-) Remélem olvasod még az üzeneteket. Szép napot és Boldog új évet!
Üdv: rybkachess
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég