A magyar sakk
#1
Legyen egy ilyen általános téma is. Most kezdtem olvasgatni a közgyûlés anyagait.
Az elnöki beszámolóból, ami szerintem érdekes, hogy nem is tudtam, hogy nincs meghatározva, hogy a magyar csapatbajnokikon egy adott csapatban hány külföldi lehet. Ezt tényleg nagyon fontos lenne rögzíteni, lehetõleg valami kis számban.
A magyar egyéni sakkbajnokság miért meghívásos alapú? Én vagy válogatót vagy egy nagy svájci rendszerû versenyt tartanék korrektebbnek, amin bárki indulhat.
Válaszol
#2
Kállai szakmai terve a következõ 4 évre.
Sok dologban egyetértek vele. Ezt már máshol is írtam és örülök, hogy Kállai is így látja, hogy a magyar bajnokságot úgy kell kiírni, hogy minél többen indulhassanak rajta. Õ egy adott nagyságú élõponthoz kötné, ami szerintem teljesen rendben lesz, ha nem lesz nagyon magas. Örülök a Tehetség és Kurázsi versenysorozat ötletnek is.
Olvassatok bele, nem olyan hosszú. mosolygás
Válaszol
#3
Szvsz jó programot fogalmaz meg Kállai, bár én csak egy amatõr/outsider szemével tudom megítélni mosolygás
Azon játékosokat támogatná, akik küzdõ típusúak és törik-szakad gyõzelemre játszanak: nagyon helyes! Ezek a nagy küzdõk nem véletlenül nyerik sorra a versenyeiket ...
Idõnként belenézek a magyar NB-II-es csapatok játszma-gyûjteményébe és teljesen elhûlök, mikor meglátom a 1x lépéses remik tömegét. Mire jó ez?? Igazat adok Kállainak: nálunk is be kell vezetni a Szófia-szabályt, miszerint 30 lépés alatt nem lehet remit ajánlani. Az elõre megbeszélt remi is elítélendõ, kérdés, hogyan lehet ezt kivédeni? megijedés
A klubcsapatokban korlátozná a külföldi játékosok számát: ez a magyar sakknak nyilván jót tenne, de mi van akkor, ha egy szponzor csak akkor támogat egy csapatot, ha ott komolyabb játékerejû, vagyis jobb "reklámhordozó" (pl. 2600+ élõjû játékosok) is játszanak? A magyar mezõnyben nem sok ilyen van ... Ha ezt korlátozzák, akkor a szponzor esetleg úgy dönt, hogy kivonul ... a nem éppen túlfinanszírozott magyar sakk ezt biztosan megérezné ...
Válaszol
#4
Én is egyetértek a harcos felfogás támogatásával, még talán a harminclépéses szabállyal is, de ezt még érdemes lenne próbálgatni, mielõtt bevezetik.
A csapatbajnokik egylépéses remijeinek több oka is lehet. Egyrészt jó lehet a csapatnak, az adott döntetlen, illetve különbözõ egyéni problémák megoldásai lehetnek ezek. Pl. beteg az egyik fél, de muszáj jönnie, hogy ki legyen a csapat és ez mondjuk egy gesztus az ellenfél részérõl, hogy remit ajánl. Vagy edzõ és tanítványa párharc lenne és ezért egyeznek ki hamar. De ettõl függetlenül egyetértek mindig lehet játszani.
Az utolsó gondolatodhoz pedig annyit, hogy tyúk tojás esete. Ha kevesebb lenne a külföldi játékos, akkor a magyarok fejlõdhetnének azzal, hogy játszanak és máris magyar erõs játékos lennének. Illetve a legtöbb helyen nem feltétlenül jobb a külföldi játékos, mint a magyar, mint pl. a fociban is ezért próbálják korlátozni az idegenlégiósok számát. Én ezt egy jó dolognak tartom. Legyen 2-3 hely, ahogy Kállai írja mondjuk a sztárok számára, ami már a szponzornak is megéri, a többi pedig maradjon magyar játékos számára egy csapatban.
Válaszol
#5
Tipikusan magyaros klubváltás:
http://www.nemzetisport.hu/egyebegyeni/s...4767.html?
Válaszol
#6
Érdekes mindenesetre. Az egy dolog, hogy a zalaegerszegiek mint játékost nem akarták szerzõdtetni, hiszen nem játszik, de talán más pozíciót fel lehetett volna neki ajánlani.

Ha tudtam volna errõl hamarabb lépek és elhívom az Index Sakktorna SE éltáblásának. @:- vigyorgás
Válaszol
#7
Zalaegerszeg díszpolgáraként és tõsgyökeres egerszegiként a legfõbb riválishoz igazolni - sértõdöttség ide, vagy oda - elég pikáns húzás volt ... :rolleyes:

Igaz, hogy Lajos világhírû - mondhatni sakklegenda - , de a mostani élõje alapján a Kanizsa 21. táblása lehetne fejreállt
Válaszol
#8
Április 4-én lesz a közgyûlés. Két elnökjelölt van. A jelenlegi Kunos Péter és a kihívó Flumbort András. A friss Sakkvilágban 14 kérdésre válaszolnak. Kíváncsi leszek melyikük lesz az új elnök.
Nekem ezen két interjú alapján Flumbort a szimpatikusabb, de mivel nem vagyok benne olyan szinten a magyar sakkban így lehet Kunosnak van igaza és ellenfele tényleg csak nagy szavakkal dobálózik néha.
A chess.hu-n fent van Flumbort programja, lehet holnap elolvasom, kicsit jobban megismerjem.
Válaszol
#9
Végül Kállai is beszállt az elnöki tisztségért folyó harcba, ha jól hallottam, de maradt a régi elnök a helyén végül. Még csak ennyi van kint a mai közgyûlésrõl a chess.hu-n.
Válaszol
#10
Kijött az áprilisi lista.

Peti (értékelhetõ játszma nélkül) még mindig 9. helyen tanyázik. Alma szerzett 5 pontyot és már a zavarosban (~2700) kezd halászni!

Breki viszont mély visszaesést produkált (2651-rõl 2638-ra).
Válaszol
#11
Gab-Chi délelõtt beszélt nekem errõl a kis magyar botrányról: Botrány a II. Barcza Gedeon-emlékversenyen.
Mondtam neki, hogy épp tegnap próbáltam megkeresni, hogy hogy áll a verseny és láttam a Week in Chessen, hogy csak egy forduló ment le. Nem semmi!
Válaszol
#12
Azt lehet tudni, hogy miért szakadt félbe a verseny? Zsuzsa az origo-s cikkében valami csalást említ ...
Válaszol
#13
Az egyik versenyzõ levelébõl arra lehet következtetni, hogy a szponzorok visszaléptek, de már januárban és nem szólt a játékosoknak, hogy nincs pénz, gondolom megpróbált addig szerezni. Nem is mernék magam egy ilyet szervezni, nem értem miért nem vonta bele a sakkszövetséget?
Válaszol
#14
Portisch Lajos kapitány lehet:

http://sportgeza.hu/sakk/2009/06/15/a_ne...any_lehet/
Válaszol
#15
Amerigo61 Írta:Portisch Lajos kapitány lehet:

http://sportgeza.hu/sakk/2009/06/15/a_ne...any_lehet/


Portisch miért ne vállalhatná el, ha erõt és kedvet érez hozzá? Vannak aranyos tapasztalatai.. nagyszerű
Válaszol
#16
Ígéretes ifikben dúskálunk. Szép volt fiúk!

http://www.origo.hu/sport/sakk/20090722-...kkebn.html
Válaszol
#17
Elhunyt Bilek István nemzetközi sakknagymester, mesteredző és szakíró - tudatta vasárnap a család.

http://www.origo.hu/sport/sakk/20100321-...ester.html

Nyugodjon békében fantasztikus sakkozónk.
Válaszol
#18
Csatlakozom, nagyon szimpatikus embernek tűnt -sajnos személyesen nem találkoztunk, de képernyőn párszor láttam-, a sportolói nagysága pedig vitán felüli.

A Magyar Sakkozók Örök Arany Nagykönyvébe nagyon előkelő helyre írhatta be magát.

Nyugodjék Békében!
Válaszol
#19
R.I.P Bilek István!

Egy emlékezetes partija, amelyben megsemmisítő vereséget mért a "rettenetes Viktorra"

[Event "Skopje/Krusevo/Ohrid (Yugoslavia)"]
[Site "Skopje/Krusevo/Ohrid (Yugoslavia)"]
[Date "1972.??.??"]
[EventDate "?"]
[Round "?"]
[Result "1-0"]
[White "Istvan Bilek"]
[Black "Viktor Korchnoi"]
[ECO "A09"]
[WhiteElo "?"]
[BlackElo "?"]
[PlyCount "70"]

1.Nf3 d5 2.c4 d4 3.g3 Nc6 4.Bg2 e5 5.d3 Bb4+ 6.Nbd2 a5 7.O-O
Nf6 8.Ne1 O-O 9.Nc2 Be7 10.a3 Nd7 11.b3 Nc5 12.Rb1 Bg4 13.Ne4
Na6 14.f4 exf4 15.Rxf4 Be6 16.Qe1 f5 17.Nd2 g5 18.Rf1 Nab8
19.e3 Bf6 20.exd4 Nxd4 21.Nxd4 Bxd4+ 22.Kh1 Re8 23.Nf3 Bf6
24.Qd2 h6 25.d4 c6 26.Bb2 Bf7 27.Qc2 Be6 28.Rbd1 Na6 29.Rfe1
Kg7 30.d5 cxd5 31.cxd5 Bd7 32.Rxe8 Bxe8 33.Nd4 Bd7 34.Ne6+
Bxe6 35.dxe6 Qc8 1-0

(A végállásban 8 lépéses matt következhet!)
Válaszol
#20
Elkeserítő cikk a magyar sakk állapotáról szomorúság

http://sportgeza.hu/sakk/2010/12/07/ilye...a_sakkban/

Elképesztő, hogy a magyar sakk támogatására fordított összeg kevesebb, mint amennyiből egy "élvonalbeli" magyar fociklub gazdálkodik.
A labdarúgó klubcsapatainkat az első (na jó, második) nemzetközi kupameccsen garantáltan porig alázzák, a hazai mérkőzésekre meg jó esetben 1-2000 néző látogat ki.
Ugyanakkor a magyar sakkozók az olimpiákon olyan helyezéseket érnek el, amiről a magyar labdarúgó válogatott (aki 24 éve egyetlen világversenyre sem jutott el) még csak nem is álmodhat.
Elszomorító, hogy nagymestereink óriási tapasztalata/tudása elvész, mert nem adják tovább az elkövetkező nemzedéknek szomorúság
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég