Technikai kérdések
#61
Huu, ezt nem értem. Arra gondolsz, hogy a cbh-t átalakítom Chessbase segítségével pgn kiterjesztésűre ? Mert azt megtudom csinálni, de elveszítek vele egy csomó lehetőséget, amiért CB-t érdemes használni.
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#62
Igen, erre gondolt. Sajnos a cbh a Chessbase saját formátuma, így tényleg nem tudsz minden dolgot pgn-be átmenteni belőle.
Válaszol
#63
Ha így van, akkor belenyugszom.mosolygás Azt hiszem most egy darabig elboldogulok az Arénával. Köszönöm szépen mindkettőtöknek a segítséget.
Át is térhetünk a Fritzre.vigyorgás
Ha bevittem a lépéssorozatot és két programmal szeretném elemezni, azt meg tudom tenni ? A Tools/Analysis/Shootout csak egy progit enged. Behívhatok egy másikat is, de az is saját magával játszik. Én kettőt szeretnék egymás ellen játszatni.
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#64
(2015-10-31, 20:00:04)Barbara90 Írta: Huu, ezt nem értem. Arra gondolsz, hogy a cbh-t átalakítom Chessbase segítségével pgn kiterjesztésűre ? Mert azt megtudom csinálni, de elveszítek vele egy csomó lehetőséget, amiért CB-t érdemes használni.
A cbh-t nem alakítod át, csak átkopírozod a partikat egy üres pgn bázisba. A cbh változatlanul használható marad a CB programokban. Nem látom, mi a probléma.
Válaszol
#65
Már kezdett behalni a Sakkfórum, de szerencsére néha azért megélénkül az élet. Különösen, ha egy csinos lány kér segítséget ... kacsintás
Válaszol
#66
Kedves Hunyadi !
Nem gondoltam volna, hogy működik a módszered. Ma megpróbáltam és sikerült. Leteszteltem és minden arénás funkció a helyén kezeli a pgn-be betöltött cbh-t. Nagyon ügyes vagy, köszönöm szépen. A másik problémámra esetleg tudsz megoldást ?
Kedves Amerigo, rajtam nem fog múlni a dolog. Szívesen társalgok a sakkról, remélem nem csak butaságokat fogok mondani. Általában elég határozott véleményem van mindenről, de érvekkel meggyőzhető vagyok. Tényleg nem túl aktívak az urak, pedig a beszélgetéseket csak elkezdeni nehéz. Ha bedobtok egy témát és nem teljesen ismeretlen számomra, én ,,ráharapok". Még van néhány problémám, de csak egyesével merem előadni, nem akarok nagyon szemtelen lenni.
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#67
(2015-10-31, 20:53:05)Barbara90 Írta: Ha bevittem a lépéssorozatot és két programmal szeretném elemezni, azt meg tudom tenni ? A Tools/Analysis/Shootout csak egy progit enged. Behívhatok egy másikat is, de az is saját magával játszik. Én kettőt szeretnék egymás ellen játszatni.
Melyik CB programot használod? Ma már mindent lehet ! vigyorgás
A Chessbase 13-mal semmi probléma a több programos elemzés egyidőben. Pl: Default Kibitzer + Add Kibitzer
Ha két motort akarsz egymás ellen játszatni, akkor legjobb, ha szokasos engine >tournament >?.cbtourn > participants használod pl. a Deep Fritz 14-gyel vagy akármelyik másikkal.
Válaszol
#68
CB 8-at használok. Itt is behívható a Default Kibitzer és van Add Kibitzer is.
De ezek nem játszanak egymás ellen, space nyomogatással tudnak lépni. Jó megoldás lenne az ,,automatizálás" is, de ilyen funkciót nem találtam.
Fritz 10 van a vistás internetező gépemen, ezen szoktam kipróbálni az új progikat, a letöltött adatokat próbaképpen betölteni és tesztelni. Közben fut a vírusvédelem. Utána áttöltöm az asztali XP-s gépre, az teljesen sakkra van kihegyezve. Ott Fritz 9 felület alatt vannak a progik. Deep Rybka 3 is van, de le fogom törölni. Bugos gyárilag, pedig eredeti csomagolású és fizetős is. Az op. rendszer és a gépek is 32 bitesek.
Fritz 10 alatt nem találtam az általad említett funkciókat. Nem engin match-et akarok, az kezdő állásból indít. Betáplált állásokat szeretnék játszatni két külön enginnel.
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#69
(2015-11-04, 11:26:43)Barbara90 Írta: ... Betáplált állásokat szeretnék játszatni két külön enginnel.

Az F9-cel a megoldas nem tul komplikalt.

A trükk az az, hogy egy engine vs engine partiban olyan "book"-ot használsz, aminek az utosó lépése az adott pozició. Így a programok ettől a lépéstől kezdenek el gondolkozni.

Tehát, mented a poziciót, (vagy a félbeszakadt partit, ami nálam gyakran előfordult), pl a Shootout.cbh-ba, vagy akármelyik üres cbh-ba. Hogy a Fritz könnyebben megtalálja, legjobb, ha a C:\Users\..documents\ChessBase\CompBase-ban található a .cbh.

Utána, a menu: file >new >engine match > kiválasztod a 2 motort, és ami a legfontosabb: az Openings DB-n megjelölöd a fent jelzett CBH-t. Normális körülmények között menni fog a játék. mosolygás
Válaszol
#70
Kedves Hunyadi !
Lépésről lépésre végrehajtottam a leírtakat és működik !! vigyorgás
Fantasztikus a tudásod a témában. Ezt még Apu sem ismerte, pedig '89 óta foglalkozik számítógépes sakkal (most már inkább múlt időben). Mindig furcsállottam, hogy a Chessbase nem ad lehetőséget egy adott közép- vagy végjáték két engines elemzésére. Most kiderült, adott csak éppen jól elrejtette. Kiegészítésül : pgn-ben is működik az elemzés, nem csak cbh-ban. Csak arra kell vigyázni, ne legyen több parti elmentve az Opening DB-ben, mert akkor mindet elemzi egymás után. Magára hagytam és a hatodik után lőttem le az elemzést.
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Most már minden egy helyen van, ritkábban kell az Arénát használnom.
Említetted, hogy CB 13-at és Deep Fritz 14-et használsz. Adnak ezek valami pluszt, amiért érdemes lenne beruházni ? Ráadásul ezeket telepítéskor regisztrálni is kell. Tudnám használni egy internettől független 32 bites gépen is XP alatt ?
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#71
vigyorgásvigyorgásvigyorgás
Azt elfelejtettem mondani, de látom rájöttél, hogy a .CBH-ban csak egy parti lehet, különben a program nem tudja, hogy melyiket analizálja.
Más részről, a Rybka tényleg kiment a divatból már jó ideje. Messziről jobb programokat találsz a net-en.
Itt pl. jelenleg az egyik legjobb, és ingyen : http://abrok.eu/stockfish/
A másik a Komodo 9.2 kb. 100 euro az ára, de nem tudni, hogy melyik a jobb.
A Deep Fritz 14 (64bit) GUI arra jó, hogy lehet vele játszatni a 64 bit-es programokat, többek között a Deep Fritz 14 engine-t. És talán ez a leggyorsabb és a legfejlettebb.
A ChessBase 13-en annyi minden van, hogy nehéz megmondani, mi hiányzik. mosolygás
A Vistá-t viszont helyedben lecserélném egy Win 7-re. Az a legjobb a sakkra. Az XP még elmegy.
Válaszol
#72
Amíg van támogatás a Vistára, addig megtartom. Csak internetezek ezen a gépen és kipróbálom az új dolgokat a Fritz 10-en. A komolyabb sakkozás az Xp-s gépen folyik. A Chessbase 8 is nagyon megfelel, el sem tudom képzelni, mit tudtak még hasznos újdonságként belepakolni a későbbi verziókba.
Köszönöm a Stockfish hivatkozást, ezt még nem ismertem. Látom, néhány naponta töltik fel az újabb verziókat. Azt hiszem, szeretni fogom ezt az oldalt. Le is teszteltem két 7 percessel Komodo 1288.00 ellen. Stockfish mindkét partban kis előnyben volt, de végül remi lett mindegyik. Két nagyon hasonló végjáték alakult ki . Nem tudott nyerni gyalog előnnyel, valamelyik nap majd ráküldöm a Nalimovot. Királyok, egy-egy bástya és a gyalog, bőven belefér.
Ha esetleg ismersz más ingyenes forrást, szívesen megnézem.
Ami viszont mostanában izgat, az a Finalgen progi. Az augusztusi sakk újságban említették, hogy sok babás állásokat is halál pontosan ki tud elemezni viszonylag rövid idő alatt és megtalál olyan elágazásokat, ami még a legjobb engineknek sem fér bele az agyába. Annyit tudok még róla, hogy 2-3 TB a helyigénye, viszont ingyenes !!
Tudsz valamit erről, kedves Hunyadi ?
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#73
Köszönet a Finalgen-ért ! Érdekes programnak tűnik, még nem hallottam róla. 2013-ban készült a verziója, amit letöltöttem, lehet hogy leállt a fejlesztése.
Részemről, csak 64 bit-es engineket tudnék ajánlani, amik sajnos nem működnek a 32-es rendszeren. Úgyhogy látod mi a megoldás. mosolygás
Amit viszont tudok ajánlani, az a következő link: http://tcec.chessdom.com/live.php
Itt követheted a jelenleg két legjobb program meccsét élőben. 100 partiról van szó. 3 óra + 30" lépésenként mindegyik engine részére. 50 közös book-ot fognak használni, mindegyiket 1 x a fehérrel, 1 x a feketével fogják játszani. A Komodor 9.3 csak a meccs után lesz kapható.
A végén majd meglátjuk, melyik a legjobb motor a világon !
Ha tudsz angolul, az segít manapság. mosolygás
Válaszol
#74
Örülök, hogy tudtam neked újat mondani.mosolygás
Gondolom, gőzerővel teszteled a letöltés óta a Finalgen tudását. Kérdéseim :
Tömörítve lehet letölteni (.zip,.rar, 7-zip) ?
Telepíteni kell (.exe) ?
Mekkora a vinyón a helyigénye ?
Tartalmaz játszó/elemző engint, esetleg hozzárendelhető (pl.Fritz felület alatt)?
Ha lecsökken a figurák száma, átáll Nalimov 6 man-re ?

Megnéztem a szuper bajnokságot. Jártam már a lapon, de nem értettem eddig a történéseket. Köszönöm a megvilágosítást. vigyorgás
17 parti után két pont a Komodó előnye. Előre vetítve ez nagy pontkülönbséget ad a végére. Ugyanakkor nagy csapás lehet a Komodóra, ha a második legjobb engin ingyenes. Csak a fanatikusok fogják megvenni.
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#75
Hogy egészen őszinte legyek, még nem probáltam ki, csak telepítettem. A letöltés ad egy .zip file-t, azzal lesz egy setup.exe, amivel telepítheted. 17.6 M-t foglal el a lemezen. Úgy tünik, hogy ez egy teljesen önálló program, független minden külső elemtől, nem lehet semmit változtatni rajta, és nem áll át semmire. Makacs. röhögés
De azért a kora ellenére, érdekes lehet.
Ami a superfinált illeti, még abszolút nincs eldölve. Jelenleg 12-10 az állás Komodo javára. Én Stocknak drukkolok. röhögés
Válaszol
#76
Szerintem benézhettél valamit határozatlanság
Esetleg a keretprogramot töltötted le, az adatbázis meg lemaradt.
A Pravdában arra panaszkodott a szerző, hogy nem elég nagy a merevlemeze, ezért nem tudja az adott állást kielemezni Finalgennel.
17,6 MB nem okozna problémát, még 17,6 GB sem. 2,76 TB helyigényről értekeztek egy fórumban, de nem vagyok annyira jó angolból, hogy mindent értsek.
Ha lesz elég pénzem, veszek majd egy legalább 3 TB-os külső merevlemezt és a végére járok a dolognak. Addig is reménykedem a szakmai- és angoltudásodban, hogy előre léphessünk. mosolygás
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#77
Kedves Hunyadi !
Letöltöttem a FinalGen v1.4 progit a netről. 2MB .zip formában, telepítés után 17 MB. 2012-es kiadás, tényleg nem fejlesztik. Igazad volt, tényleg ekkora, akárhogy is néztem. Az első tesztelésnél kiderült miért kell hatalmas merevlemez az elemzéshez. Nem a háttér adatbázis igényli, hanem az elemzésnél keletkező brutális adatmennyiség.
Elnézésedet kérem, amiért feltételeztem, hogy hibát követtél el. Mea culpa, kedves segítőm.luftballonos
Remélem, nem sértődés miatt vagy távol a beszélgetésünktől.
Az augusztusi Pravda egyik 9 figurás állását tettem fel, a FinalGen-t emlegető szerző is ezen rugózott két oldalon keresztül. A FinalGen egyből megrémisztett, 1 TB helyigényt jelentett be. Nekem viszont csak 160 GB szabad helyem volt. 3,5 óra alatt 3 %-os kielemzésnél tartott és 90 GB helyet lefoglalt a vinyón. Meg kellett szakítanom, de az igényelt 140 órát semmiképpen nem tudtam volna rászánni. Töröltem a félbehagyott elemzést és egy másikat tettem fel, hét figurást. Ezt is teljesen kielemezte a szerző, ezért megfelelt referenciának. Ez már jobban ment, 38 perc alatt kielemezte, megtalálva a mentő lépést sötétnek. Nagyon dos-os felületen, de korrekt módon és érthetően. Aztán betettem Arénába, 15 perces elemzésre, két különböző Stockfish engin gondjaira bízva. Itt jött a meglepetés, 4 sec. alatt megtalálta a mentő lépést. Ha már belemerültem, kipróbáltam Fritz10 alatt Fritz 5.32 enginnel is. Ez egy 99-es kiadású motor, ezzel tanultam kislány koromban. Meglepetésre hozta a 4 másodpercet ez is.
Kicsit csalódott vagyok, ennél azért többet vártam. A hét és a kilenc babás állások között hatalmas különbség van, nyilván exponenciálisan növekszik a számítási fa terjedelme. A FinalGen önállóan elemez, nem kapcsolódik a Nalimov 6 man-hez. Fritz felület alatt viszont elérhető a Nalimov, hatalmas az időmegtakarítás és szinte tökéletes elemzés hozható ki, főleg ha elérik a hat babás állást. Onnan öt sec. és láthatom a tökéletes levezetést.
Neked milyen tapasztalatod van a FinalGen-nel ? Tudtál rá időt szakítani ?
Szeretettel üdvözöl : Barbi
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#78
Üdv Barbi!
"No problem!" mosolygás) Nincs is miért! Nem mondtál semmi sértő dolgot, sőt ellenkezőleg.
Részemről a különböző események mellett, szorgalmasan követem a "superfinal" partijait. Sokat adnák, ha így tudnák sakkozni, az biztos ! kacsintás Fantasztikusan precizek. Úgy néz ki, hogy Komodort nehéz lesz megverni. 54 parti után, a sok döntetlen mellett, 4:1-re vezet hivatalosan. Gyakorlatilag 4:2-re, mivel a 22. partiban, a 64. lépésnél, mikor már +8.62 volt StockFish előnye, egy "bug" miatt csak döntetlen lett az eredmény. Akik nagyon tudnak sakkozni, azok is mondják, hogy ez a parti különlegesen érdekes volt. A nyerő lépést minden program azonnal jelzi, de a folytatás eléggé komplikált lenne egy humanoid számára!
Gondolom, kedvenc programodnak lenne min rágódni. kacsintás
Az "Archive" gombot megnyomva megkapod az összes lejátszott partit.
A Nalimov tbs-t majdnem minden program használja, azt hiszem 7 bábúig létezik, úgyhogy nem csoda, ha még a régebbi programok is megadják a helyes választ. Én csak 5 -ig használom. Az is elég szerintem, kell hogy a programok is dolgozzanak egy kicsit !
Jó szórakozást! Ciao Barbi
Válaszol
#79
Szia Hunyadi !
Elkészültem a FinalGen tesztelésével. Konkluzió: a maga helyén jó kis program, de nem végjáték elemző csodaszer. Nalimov 6 man helyett nagyon jónak tűnik. 7 figurásra is elfogadható idő alatt elemez, 38-110 perc között teljesített. Arra kell figyelni, mindkét oldalon legyen gyalog, különben szabálytalannak látja az állást. Kikapcsolásnál figyelni kell a sorrendre. Először ,,Clear board”, aztán ,,Clear all”, kilépés, a végén törölni Total Commanderrel az adatokat. Ha nem tartod be, úgy jársz mind én. Lefagyott a FinalGen, uninstall után is visszajött a lefagyás új telepítés után is. Beírta magát két helyre is a registrybe, kézzel kellett a kulcsokat törölni, ami azért nem veszélytelen. Erre figyelj oda a használatkor. 7 man-re van egy új online tablebases, Lomonosov a neve. A moszkvai egyetem adja ki, egyelőre fizetős. Ha bővítik a szerver kapacitását, lehet, hogy ingyenes lesz ez is.
Tudomásom szerint a Nalimovnál 6 figura a maximum.

Megnéztem a 22. partit. Elsőre világos nyerésre áll, de a két Stockfish négy fordulós elemzésben sem talált nyerést. Sötét a mozgékony vezérével hajszolja a világos királyt, nem hagyja bemenni a két gyalogot.
Mitől volt bugos a Hal ? Nálam a Critter 1.6 fagyott le engin vs. engin közben, a második eset után végleg töröltem.
Egyébként nem tartom helyesnek a book használatot enginek között. Játszanak teljesen saját kútfőből ! Nálam is az egyik előző bajnokságban a Junior 7 book nélkül állandóan Skandináv védelmet játszott sötéttel. Ki is kapott gyengébb motoroktól is. De inkább az volt a valódi ereje, nem megnyitási könyvtárral és tablebases-sel megtámogatva.

Tabletben mennyire vagy jó ? Szeretnék teljesen mobil lenni a sakkban, út közben, várakozásnál, munkahelyen. Kértem már itt segítséget, de még nem érkezett. Vagy hozzám hasonlóan tudatlanok az urak vagy közömbösek. Sajnos, a végeredmény ugyanaz.
Rólad feltételezem, hogy ebben is nagyon jó vagy. Elvégre te is szereted a sakkot. vigyorgás
,,Barbara az élen, s nincs ki ellenáll ..."
Válaszol
#80
Szia Barbi,
Nálam a "tabloïdok" mosolygás jelenleg nincsenek a programon. Nem ismerem őket, sem azokat a programokat amik futnak rajtuk. Így sajnos nem tudlak segíteni ezen a téren.szomorúság Inkább a gyorsabb masinák érdekelnek. Van belőlük kettő, amiket nagyjából annak lehet mondani, és amiken a sakk-programok játszanak leginkább. Egy régebbi 3. masinát használom a neten, mikor a másik kettő foglalt. A 4. egy múzeális gép, de még működik. Egy Penthium 5-90. Az azon futó programokat még meg lehetett verni.mosolygás Az 5. egy 2 core-os, egyik naprol a másikra nem akarta megtalálni az összeköttetést a monitorjával. Azóta egy sarokba lett allítva ! vigyorgás A 6.-at és a 7.-et már régebben elimináltam. Evvel kapcsolatban, mielőtt megszabadulsz egy géptől, ne felejtsd el kiszerelni a kemény-lemezt ! vigyorgás

Visszatérve a 22. partira: Stocknak a 021115-os verziójával van probléma. A bug nagyon rafinált. A 63. lépés utáni helyzetet analizálta. Időzavarban csak 39 plies-ig kereste a megoldást, ami döntetlent mutatott, és állítólag ezért jatszotta a Kg4-et, ami egy gyorsabb megoldást jelentett a döntetlen felé. Ez azt mutatja, hogy még van mit fejlődni a mai programoknak is a gyorsaság, a mélység és főleg az analízis terén. A prof. R. Hyatt (Cray Blitz szerzője), mondta nemrég egy fórumon, hogy az analízisre fektetett idő alatt a programok elemzéseinek 99 % -a érdektelen.

A book-oknak van értelme, mivel azok nélkül túl sok lenne a "doublon". Viszont az eng. vs. eng. partikban olyan rövid (max.8-9 lépéses) book-ot kell használni, ami kiegyensulyozott poziciót ad. Részemről a "Perfect 2015s"-t használom gyakran.
A bientôt !
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég