FIDE lista
#21
Azért az, hogy a versenysakk nem vonzza az embereket én abszolút el tudom fogadni. Erre feltenni egy életet nem tűnik ma logikusnak, látva, hogy igazán csak a 2700-asok élnek meg ebből, de még azok se tutira szerintem. Szóval én simán el tudom fogadni, hogy nem tömegével próbálkoznak az emberek ezzel. Ez a teljesítmény, amit ilyen kis országként ma is tudunk nyújtani szerintem abszolút elfogadható. Eddig el voltunk kényeztetve, ezért a nagy elvárás.

Félig off: Tegnap beleolvastam a vízilabda válogatott veresége utáni kommentekbe és hihetetlen mennyi szitkozódó, őrjöngő hozzászólást látni. Ott is ugyanez a helyzet, a sok olimpiai arany azt hitette el mindenkivel, hogy ez mindig így lesz, amikor pedig egy góllal kikapunk egy jó csapattól, akkor már mindenki gyűlölködik.
Válaszol
#22
Bocsi én tényleg nem vitatkozni akarok, de ehhez semmi köze az ország méretének.
Gondolj csak bele mennyi találmány fűződik ide, továbbá egyéb tudományos, művészeti, sport és hasonló területeken szerzett kiemelkedő eredmények.
Továbbá a versenysakk sosem a megélhetésről szólt.
Sokkal inkább a játékélményről és a küzdelemről.
Van egy sajátos és páratlan hangulata és atmoszférája annak, amikor valakivel leülsz egy izgalmas partira, és olyankor megszűnik a külvilág, és ezt az érzést akarod mindig újra átélni.
Egy igazi sakk fanatikust nem a nyeremény érdekli, hanem a győzelmek és az elismerés.
Továbbá ez az egyik leggazdagabb beszélgetés téma is, amit sosem lehet kimeríteni, ezáltal közösségépítő hatása is van.
A tömegnek egyre inkább nehezére esik maga a gondolkodás, és annak szeretete, és csak készen kapott információkat akarnak befogadni.
Legtöbben a könnyebbik utat választják, és ha valaki egy területen akadályba ütközik, akkor abba is hagyja.
Elégedettek az életszínvonalukkal, még ha az elég gyenge is, ezt táplálja a fejlett szórakoztatóipar, ami leköti őket.
Régen elég volt egy Portisch Lajos, aki mögé felsorakozott a többi sakkozó, és spártaiakként harcoltak az orosz játékosok ellen.
Ma már egy Lékó és Rapport sem motiválja őket.
Judit is fénykorában tette félre a versenysakkot, pedig kikövezett út állt előtte a VB cím felé.
Szóval ez ennél sokkal összetettebb, és bonyolultabb.
Válaszol
#23
Az ország mérete és a sportbeli eredményessége (legalábbis, ami a sakkot illeti), azért nem teljesen független egymástól: Kína, India, USA, Oroszország mindkét listán ott van a nemzetközi élbolyban, míg a FIDE-lista végén zömében kisebb országok vannak. Nyilván a kulturális háttér is sokat számít, ezért van sok népes fejlődő ország a lista végén, és ezért vagyunk még mindig az élmezőnyben kacsintás
A 3 milliós Örményországban nemzeti sport a sakk, hasonlóan Azerbajdzsánban, ezért vannak a FIDE-lista elején. Érdekes, hogy Németországban rengeteg leigazolt játékos tolja a bábukat és a sakkszervereket is elárasztják a német userek, de egy 2700-asuk sincs, a legjobb német is csak 70. a FIDE-listán.

"Judit is fénykorában tette félre a versenysakkot, pedig kikövezett út állt előtte a VB cím felé."
Ezzel nem értek egyet: Judit egy éve hagyta abba, a fénykora viszont 10 évvel korábban volt, amikor a férfi ranglistán a TOP10-be került. Szerintem a férfi világbajnoki címre akkor sem volt reális esélye, a női VB címért viszont nem volt hajlandó játszani (a nővére nem volt ilyen finnyás, női világbajnok lett). Azt, hogy Judit mennyire kiemelkedett a női mezőnyből, jól mutatja, hogy Yifan még most sem tudja tartósan megelőzni a FIDE-listán, pedig újabban egyre több férfi versenyen játszik.

A sakkból nem igazán lehet megélni, de simán megoldható lenne, hogy mondjuk az állam a mindenkori TOP20 magyar játékosnak (és mondjuk TOP10 női sakkozónak)olyan jövedelmet biztosítana, hogy gondtalanul élhessen és készülhessen. Nem rokkanna bele az államháztartás ...
Erről jut eszembe, hogy a magyar sakk nemrég (tavaly?) kapott vagy 300 milliós támogatást, akkor arról volt szó, hogy ebből egy rangos nemzetközi versenyt fognak Magyarországon rendezni. Erről tudtok valamit? Egyáltalán mi lett a pénz sorsa?
(2015-08-05, 07:46:28)Simulacrum Írta: Félig off: Tegnap beleolvastam a vízilabda válogatott veresége utáni kommentekbe és hihetetlen mennyi szitkozódó, őrjöngő hozzászólást látni. Ott is ugyanez a helyzet, a sok olimpiai arany azt hitette el mindenkivel, hogy ez mindig így lesz, amikor pedig egy góllal kikapunk egy jó csapattól, akkor már mindenki gyűlölködik.

Sajnos, jó magyar szokás szerint sokan átesnek a ló másik oldalára. A magyar vízilabda ettől még a világ élmezőnyében van, nincs értelme ostorozni a játékosokat. A sakkozókat sem szidtam, csak ez az általános lecsúszás elég tartósnak látszik ... fütyülés
Válaszol
#24
(2015-08-05, 22:13:11)Amerigo61 Írta: A sakkból nem igazán lehet megélni, de simán megoldható lenne, hogy mondjuk az állam a mindenkori TOP20 magyar játékosnak (és mondjuk TOP10 női sakkozónak)olyan jövedelmet biztosítana, hogy gondtalanul élhessen és készülhessen. Nem rokkanna bele az államháztartás ...
Erről jut eszembe, hogy a magyar sakk nemrég (tavaly?) kapott vagy 300 milliós támogatást, akkor arról volt szó, hogy ebből egy rangos nemzetközi versenyt fognak Magyarországon rendezni. Erről tudtok valamit? Egyáltalán mi lett a pénz sorsa?

Ez szerintem a legnehezebb kérdés. Egyrészt vagy támogatunk minden profi sportot vagy egyet sem. Ha támogatjuk őket, akkor rettentő nehéz egy jó finanszírozást kitalálni részükre, amivel mérhetőek és összehasonlíthatóak az eredmények. Ha azt mondod támogassák a Top20 sakkozót, akkor támogatni kell a top20 dartsost, a top20 pókerest és a top20 sziklaugrót is. Vagy meg kell határozni köztük, hogy mi alapján ki mennyit kapjon és adott sportból hány ember. De ez óriási konfliktusokhoz vezetne. Lásd most foci vs. más sportok.
Válaszol
#25
Amerigo én a Judit sakkpályafutásának a kb 10 évvel ezelőtti félbeszakítására gondoltam
Nem én találtam ki, hanem írták róla, hogy megvolt rá az esélye.
Akkor benne volt a top 10-ben, asszem 7. hely volt a rekordja.
Akkor még felfelé ívelt a statisztikája, csak a családalapítást helyezte inkább előtérbe, és mire visszatért addigra már nem tudta azt a törtető teljesítményt nyújtani.
Persze bár sok top 10-es van, akik sok év után sem érik el a VB címet, de más eset, ha egy fiatal női játékosról van szó, mert tőle sokkal frusztráltabbak a férfi ellenfelek.
Válaszol
#26
Az októberi FIDE-lista:

http://en.chessbase.com/post/november-20...ov#discuss

Rapport Ricsi az egyik legnagyobb nyertes, 1 hónap alatt 30 élőt gyűjtött, és újra a 2700-as határt ostromolja kacsintás A többi magyar nagyjából egy helyben toporog.
A női világranglista vezetője, Hou Yifan is közel került a 2700-hoz ...
Válaszol
#27
A FIDE-lista 2016 január elsején:

http://en.chessbase.com/post/january-201...-1#discuss

Rapport Ricsi nagyon jó évet zárt, így a juniorok listáján ismét az élre került mosolygás
Lékó még éppen 2700-as, rajta kívül még Alma van a TOP100-ban. A nőknél csak Hoang fér be a TOP-100-ba, a lányok között is csak 1 magyar van szomorúság
Válaszol
#28
Szerintem ilyen még nem volt: 6 (!) sakkozó van 2800 felett:

Carlsen: 2823.9
So: 2811,2
Kramnyik: 2806.9
Aronian: 2803.5
Caruana: 2802.2
Mamedyarov: 2800.0

Carlsen előnye minimálisra fogyott fütyülés

http://www.2700chess.com/
Válaszol
#29
Eddig 13 olyan sakkozó volt, aki felette volt valaha.
Válaszol
#30
(2017-06-12, 22:20:13)Simulacrum Írta: Eddig 13 olyan sakkozó volt, aki felette volt valaha.

De nem egyszerre Tongue

(Pontatlanul fogalmaztam)
Válaszol
#31
Tudtam, hogy erre gondolsz, én csak pluszban megjegyeztem hozzá ezt még. Szerintem is csúcs, hogy egyszerre ennyien, de ugye ez az élő inflálódásának következménye.
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég