A Halász-csel eszméje..
#1
e4-e5; d4-exd4; f4!? Igazi, ízig-vérig cseljáték, a Dán-, Skandináv-csel 3.) c3-a és exc2-a nélkül..Sötétnek -Õt remélhetõleg kétségbeejtõen- túl sok jónál jobbnak tetszõ válaszlépése van. Világos rugalmasan igyekszik parírozni, közben keresni a hatékony ellenjátékot..
Válaszol
#2
gábornok Írta:e4-e5; d4-exd4; f4!? Igazi, ízig-vérig cseljáték, a Dán-, Skandináv-csel 3.) c3-a és exc2-a nélkül..Sötétnek -Õt remélhetõleg kétségbeejtõen- túl sok jónál jobbnak tetszõ válaszlépése van. Világos rugalmasan igyekszik parírozni, közben keresni a hatékony ellenjátékot..

Mint majd minden világos cseljátékra, 3.-d5 stabil sötét elõnyt és a méregfog kihúzását jelenti GameKnot-os tapasztalataim alapján.
Válaszol
#3
be8ki Írta:Mint majd minden világos cseljátékra, 3.-d5 stabil sötét elõnyt és a méregfog kihúzását jelenti GameKnot-os tapasztalataim alapján.

A méregfogat nem szabad húzni engedni, ergo tolni kell.. El ne hidd, de nekem még nem tolták a 3.) ...,d5-öt. Lehet, h nem is talákoztam még jó csel-elhárító játékossal?? Fritz koma az exd4 után aktív, királyszárnyon fenyegetõ és be6oló vezérjátékot jáccik sötéttel..
Válaszol
#4
be8ki Írta:Mint majd minden világos cseljátékra, 3.-d5 stabil sötét elõnyt és a méregfog kihúzását jelenti GameKnot-os tapasztalataim alapján.

A sakk-(álmos)könyvek szerint a Falkbeer-ellencsel nem igazán hatékony visszavágás a királycselre: szerintük legjobb elfogadni az áldozatot, világos meg keressen ellentételezést a gyalogjáért ... (nekem nincs ilyetén tapasztalatom, királycselre 2.- d5-öt még sosem húztam)
Válaszol
#5
Amerigo61 Írta:A sakk-(álmos)könyvek szerint a Falkbeer-ellencsel nem igazán hatékony visszavágás a királycselre: szerintük legjobb elfogadni az áldozatot, világos meg keressen ellentételezést a gyalogjáért ... (nekem nincs ilyetén tapasztalatom, királycselre 2.- d5-öt még sosem húztam)

Az azonnali d5 nem mindig jó. Viszont a Királycsel legmodernebb kezelése a 2.-exf4 3.Hf3 d5 folytatás, itt is megtörténik az említett d5.
Válaszol
#6
gábornok Írta:A méregfogat nem szabad húzni engedni, ergo tolni kell.. El ne hidd, de nekem még nem tolták a 3.) ...,d5-öt. Lehet, h nem is talákoztam még jó csel-elhárító játékossal?? Fritz koma az exd4 után aktív, királyszárnyon fenyegetõ és be6oló vezérjátékot jáccik sötéttel..

Én nem vagyok jó csel-elhárító játékos, mert szeretek belemenni a bonyodalmakba, de idõnként vannak olyan napjaim, illetve partijaim, ahol próbálok komolyan játszani. Ebben a korszakban találkoztam a Halász-csellel és rögtön ezel próbálkoztam, bevált, világosnak gyaloghátránya van általában, állása viszont nem nagyon marad: a Halász-cselben (mint ahogy más cseljátékban is) igen fontos Fc4 jó ideig nem történhet meg.
Válaszol
#7
sziasztok gábornoknak üzenem, hogy a Halász cel névadója jövő hónapban tölti be 91. életévét és nagyon örült amikor tájékoztattam ,hogy e fórumon milyen sikere van a Halász -cselnek
Jó lenne egy kis gyüjteménnyel meglepni ami az oldalról letölthető lenne ,ha valaki ügyes
Más :tud valaki egyéb irodalmi megjelenést,vagy cikket ezzel kapcsolatban külföldön állitólag könyv jelent meg . üdv samutom
Válaszol
#8
(2009-06-17, 09:37:48)gábornok Írta: A méregfogat nem szabad húzni engedni, ergo tolni kell.. El ne hidd, de nekem még nem tolták a 3.) ...,d5-öt. Lehet, h nem is talákoztam még jó csel-elhárító játékossal?? Fritz koma az exd4 után aktív, királyszárnyon fenyegetõ és be6oló vezérjátékot jáccik sötéttel..

Úgy gondolom, hogy világossal aktívan játszunk! 1.e4 e5 2.d4 exd4 után 3.f4?! kétes értékű lépés! Sötét 3.-Hc6 után =+-os állásban marad és semmilyen hátránya nem lesz! 4.Hf3 és itt d5! 5.e5 Fc5 és 6.Fd3-ra már nem is áll jól világos mert 6.-Hh6! szép lépéssel megtartja az előnyét! Nyilván ezek az előnyök kicsit =+ 0.6 de 6.Fd3 után már -0.85 is van ami azt jelentheti, hogy sötét kezdeményezhet! Józan paraszti ésszel nem látom, hogy világos mit tudna itt csinálni! Sem királyszárnyi támadása sincsen csak egy gyalog hátránya bár az állásban nem a d4 gyalog a fő szempont! Lehet javítani világos játékát és profi módon kell tudni, hogy világos mire játszhat ahhoz, hogy sikereket is elérjen vele! Úgy gondolom világosnak akkor van nagyobb támadási esélye ha sötét hosszúra sáncol! De itt 6.Fd3 Hh6! 7.0-0 0-0!? 8.Hbd2 után Hf5! (vagy még 8.-a5!? is szóba jöhet!) után sötét jobb állásban küzdhet! mosolygás
Üdv: rybkachess
Válaszol
  
Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég